Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Organizacja sportu w turystyce:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja sportu w turystyce
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Robert Dziaman <Robert.Dziaman@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 26 2,00,50zaliczenie
wykładyW6 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1brak wstępnych wymagań

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie studentów do samodzielnego organizowania imprez rekreacyjnych i turystycznych różnego typu w różnych środowiskach społecznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przygotowanie regulaminu imprezy sportowej. Planowanie i realizacja imprezy sportowej w wybranej dyscyplinie sportowej. Przygotowanie kosztorysu imprezy, Prezentacja imprezy sportowej, Podsumowanie prezentowanych planów imprez, System oceniania imprez sportowych w wybranych dyscyplinach sportu.26
26
wykłady
T-W-1Prawne aspekty przeprowadzania imprez sportowych, · etapy organizacji imprez rekreacyjnych, · budowa regulaminu imprezy, · konstruowanie szczegółowego programu minutowego, · przygotowanie scenariusza otwarcia, przebiegu i zamknięcia imprezy, · zasady promocji imprezy (zgłoszenia, komunikaty, plakaty itp.), · przygotowanie stanowisk gier i zabaw oraz dekoracjimiejsca imprezy, · uzyskiwanie wsparcia finansowego od sponsorów, · powoływanie i koordynowanie pracą sekcji specjalistycznych:techniczno-sportowej, gospodarczo-finansowej i marketingowo-informacyjnej, · zasady prowadzenia ogólnej dokumentacji imprezy.26
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Aktywny i świadomy udział w zajęciach programowych.26
A-L-2przygotowywanie prezentacji wybranej imprezy sportowej10
A-L-3uczestnictwo w konsultacjach12
A-L-4uczestnictwo w zajęciach terenowych12
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach8
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu26
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład: z dyskusją, z prezentacją multimedialną, studia przypadków, karty ćwiczeniowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: przygotowanie przez studentów planu organizacyjnego dla imprezy sportowej
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny,

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O11-2ut_W01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
TOW_1A_W19S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W07, S1A_W11InzA_W02, InzA_W04C-1T-L-1, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O11-2ut_U01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
TOW_1A_U10S1A_U01, S1A_U02, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O11-2ut_K01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy.
TOW_1A_K07S1A_K04, S1A_K05InzA_K01C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O11-2ut_W01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O11-2ut_U01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy. Zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 3,0
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O11-2ut_K01
Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy.
2,0
3,0interpretuje wszystkie omawiane wyniki badan w zakresie podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ryba B. (red.), Organizacja imprez sportowych, Warszawa, 1996
  2. Toczek-Werner S. (red.):, Podstawy rekreacji i turystyki, Wrocław, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Podstawy prawne bezpieczeństwa imprez sportowych., Polska Korporacja MenedŜerów Imprez Sportowych, Warszawa, 1998

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie regulaminu imprezy sportowej. Planowanie i realizacja imprezy sportowej w wybranej dyscyplinie sportowej. Przygotowanie kosztorysu imprezy, Prezentacja imprezy sportowej, Podsumowanie prezentowanych planów imprez, System oceniania imprez sportowych w wybranych dyscyplinach sportu.26
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Prawne aspekty przeprowadzania imprez sportowych, · etapy organizacji imprez rekreacyjnych, · budowa regulaminu imprezy, · konstruowanie szczegółowego programu minutowego, · przygotowanie scenariusza otwarcia, przebiegu i zamknięcia imprezy, · zasady promocji imprezy (zgłoszenia, komunikaty, plakaty itp.), · przygotowanie stanowisk gier i zabaw oraz dekoracjimiejsca imprezy, · uzyskiwanie wsparcia finansowego od sponsorów, · powoływanie i koordynowanie pracą sekcji specjalistycznych:techniczno-sportowej, gospodarczo-finansowej i marketingowo-informacyjnej, · zasady prowadzenia ogólnej dokumentacji imprezy.26
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Aktywny i świadomy udział w zajęciach programowych.26
A-L-2przygotowywanie prezentacji wybranej imprezy sportowej10
A-L-3uczestnictwo w konsultacjach12
A-L-4uczestnictwo w zajęciach terenowych12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach26
A-W-2uczestnictwo w konsultacjach8
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu26
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O11-2ut_W01Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W19Posiada wiedzę na temat zasad funkcjonowania różnych form usług służących zaspokajaniu materialnych i niematerialnych potrzeb człowieka. Ma wiedzę na temat organizacji i programowania usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie studentów do samodzielnego organizowania imprez rekreacyjnych i turystycznych różnego typu w różnych środowiskach społecznych
Treści programoweT-L-1Przygotowanie regulaminu imprezy sportowej. Planowanie i realizacja imprezy sportowej w wybranej dyscyplinie sportowej. Przygotowanie kosztorysu imprezy, Prezentacja imprezy sportowej, Podsumowanie prezentowanych planów imprez, System oceniania imprez sportowych w wybranych dyscyplinach sportu.
T-W-1Prawne aspekty przeprowadzania imprez sportowych, · etapy organizacji imprez rekreacyjnych, · budowa regulaminu imprezy, · konstruowanie szczegółowego programu minutowego, · przygotowanie scenariusza otwarcia, przebiegu i zamknięcia imprezy, · zasady promocji imprezy (zgłoszenia, komunikaty, plakaty itp.), · przygotowanie stanowisk gier i zabaw oraz dekoracjimiejsca imprezy, · uzyskiwanie wsparcia finansowego od sponsorów, · powoływanie i koordynowanie pracą sekcji specjalistycznych:techniczno-sportowej, gospodarczo-finansowej i marketingowo-informacyjnej, · zasady prowadzenia ogólnej dokumentacji imprezy.
Metody nauczaniaM-1wykład: z dyskusją, z prezentacją multimedialną, studia przypadków, karty ćwiczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie przez studentów planu organizacyjnego dla imprezy sportowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O11-2ut_U01Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy. Student posiada umiejetność zaplanowania imprezy sportowej, Potrafi wykorzystać swoją wiedzę w celu zorganizowania takiej imprezy, pozyskania środków finansowych na nią oraz stworzenia planu marketingowego imprezy sportowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U10Posiada umiejętność organizacji i realizacji usług. Potrafi współpracować z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie studentów do samodzielnego organizowania imprez rekreacyjnych i turystycznych różnego typu w różnych środowiskach społecznych
Treści programoweT-W-1Prawne aspekty przeprowadzania imprez sportowych, · etapy organizacji imprez rekreacyjnych, · budowa regulaminu imprezy, · konstruowanie szczegółowego programu minutowego, · przygotowanie scenariusza otwarcia, przebiegu i zamknięcia imprezy, · zasady promocji imprezy (zgłoszenia, komunikaty, plakaty itp.), · przygotowanie stanowisk gier i zabaw oraz dekoracjimiejsca imprezy, · uzyskiwanie wsparcia finansowego od sponsorów, · powoływanie i koordynowanie pracą sekcji specjalistycznych:techniczno-sportowej, gospodarczo-finansowej i marketingowo-informacyjnej, · zasady prowadzenia ogólnej dokumentacji imprezy.
Metody nauczaniaM-1wykład: z dyskusją, z prezentacją multimedialną, studia przypadków, karty ćwiczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie przez studentów planu organizacyjnego dla imprezy sportowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia błędy. Zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 3,0
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O11-2ut_K01Potrafi myślec i działac w sposób przedsiebiorczy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K07Umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych uwzględniając aspekty prawne i ekonomiczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie studentów do samodzielnego organizowania imprez rekreacyjnych i turystycznych różnego typu w różnych środowiskach społecznych
Treści programoweT-W-1Prawne aspekty przeprowadzania imprez sportowych, · etapy organizacji imprez rekreacyjnych, · budowa regulaminu imprezy, · konstruowanie szczegółowego programu minutowego, · przygotowanie scenariusza otwarcia, przebiegu i zamknięcia imprezy, · zasady promocji imprezy (zgłoszenia, komunikaty, plakaty itp.), · przygotowanie stanowisk gier i zabaw oraz dekoracjimiejsca imprezy, · uzyskiwanie wsparcia finansowego od sponsorów, · powoływanie i koordynowanie pracą sekcji specjalistycznych:techniczno-sportowej, gospodarczo-finansowej i marketingowo-informacyjnej, · zasady prowadzenia ogólnej dokumentacji imprezy.
Metody nauczaniaM-1wykład: z dyskusją, z prezentacją multimedialną, studia przypadków, karty ćwiczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: przygotowanie przez studentów planu organizacyjnego dla imprezy sportowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0interpretuje wszystkie omawiane wyniki badan w zakresie podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0