Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2022/2023 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,263
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,361
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,4108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8183
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Chemia organicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8182
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,492
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Matematykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,491
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,0181

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1277
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,8181
laboratoriapraktyczne3,01,1271
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,6183
wykładyaudytoryjne2,00,7183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,7181
laboratoriapraktyczne2,00,6181
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,492
laboratoriapraktyczne3,01,1272
Mikrobiologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne1,00,493
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne1,00,492
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,6156
laboratoriapraktyczne1,00,5126
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,00,7187
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne1,00,493
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,491
wykładyaudytoryjne2,00,7181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,8184
laboratoriapraktyczne1,00,494
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne2,00,8187
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,7188
wykładyaudytoryjne2,00,498
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,2187
wykładyaudytoryjne4,01,9277
Podstawy żywienia człowiekaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne2,00,7185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7184
wykładyaudytoryjne2,00,8184
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,494
laboratoriapraktyczne1,00,494
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne3,00,7185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia mięsaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,2274
laboratoriapraktyczne3,01,1274
Technologia mleczarskaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,7184
laboratoriapraktyczne3,01,1274
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1276
wykładyaudytoryjne3,00,8186
Technologia roślinnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,00,9186
wykładyaudytoryjne3,01,0186
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,6186
wykładyaudytoryjne2,00,7186

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,01,2304
lektoratpraktyczne3,01,6405
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,01,2304
lektoratpraktyczne3,01,6405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4122
laboratoriapraktyczne1,00,492
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5122
laboratoriapraktyczne1,00,492
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5123
laboratoriapraktyczne1,00,493
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4123
laboratoriapraktyczne1,00,393
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,393
wykładyaudytoryjne1,00,6123

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriapraktyczne1,00,494
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4124
laboratoriaaudytoryjne1,00,394
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4124
laboratoriapraktyczne1,00,394
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,394
wykładyaudytoryjne1,00,6124

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,4126
laboratoriapraktyczne1,00,696
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,396
wykładyaudytoryjne1,00,6126
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6126
laboratoriapraktyczne1,00,496
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,6126