Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych

Sylabus przedmiotu Przechowalnictwo płodów rolnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Przechowalnictwo płodów rolnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Teodor Kitczak <Teodor.Kitczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu biologii roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zadania przechowalnictwa oraz utrwalania żywności. Zapoznanie z gospodarką magazynową, techniką i technologią magazynowania oraz sposobami składowania towarów w magazynie. Zapoznanie z wymaganiami magazynowymi wybranych płodów rolnych i produktów spożywczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Pojęcie magazynu i gospodarki magazynowej. Rodzaje magazynów przeznaczonych do przechowywania produktów żywnościowych. Technika i technologia magazynowania. Sposoby składowania towarów w magazynie. Charakterystyka podstawowych przemian zachodzących w żywności podczas jej przechowywania. Wpływ wybranych czynników na zmiany w składnikach żywności podczas jej przechowywania. Sposoby wydłużania trwałości żywności podczas przechowywania. Przechowalnictwo mleka i produktów mleczarskich. Przechowalnictwo surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo mięsa i przetworów mięsnych. Warunki przechowywania żywności. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje6
A-W-3samokształcenie18
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_W01
Ma wiedzą z zakresu produkcji i przechowywania produktów rolnych
ROSUR_10-_W05C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_U01
Potrafi zaproponować włściwy sposób przechowywania płodów rolnych
ROSUR_10-_U07C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_K01
Ma świadomość trwałości płodów rolnych w zależności zastosowanych technologi zbioru oraz ich wpływu długość przechowywania produktów
ROSUR_10-_K03C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_W01
Ma wiedzą z zakresu produkcji i przechowywania produktów rolnych
2,0
3,0Ma wiedzą z zakresu produkcji i przechowywania produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_U01
Potrafi zaproponować włściwy sposób przechowywania płodów rolnych
2,0
3,0Potrafi zaproponować włściwy sposób przechowywania płodów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-10_K01
Ma świadomość trwałości płodów rolnych w zależności zastosowanych technologi zbioru oraz ich wpływu długość przechowywania produktów
2,0
3,0Ma świadomość wpływu długość przechowywania produktów rolniczych na ich jakość technologiczną
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Trybała M., Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, Wydaw. AR, Wrocław, Wrocław, 1999
  2. Adamicki F., Czerko Z., Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań, Poznań, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Ciećko Z., Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolnych, 2. Ciećko Z., Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolnych, Wydaw. ART, Olsztyn, 2003, Olsztyn, 2003

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie magazynu i gospodarki magazynowej. Rodzaje magazynów przeznaczonych do przechowywania produktów żywnościowych. Technika i technologia magazynowania. Sposoby składowania towarów w magazynie. Charakterystyka podstawowych przemian zachodzących w żywności podczas jej przechowywania. Wpływ wybranych czynników na zmiany w składnikach żywności podczas jej przechowywania. Sposoby wydłużania trwałości żywności podczas przechowywania. Przechowalnictwo mleka i produktów mleczarskich. Przechowalnictwo surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo mięsa i przetworów mięsnych. Warunki przechowywania żywności. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.6
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje6
A-W-3samokształcenie18
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-10_W01Ma wiedzą z zakresu produkcji i przechowywania produktów rolnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_W05Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin rolniczych, ogrodniczych, stosowanych technologii i nawożenia
Cel przedmiotuC-1Zadania przechowalnictwa oraz utrwalania żywności. Zapoznanie z gospodarką magazynową, techniką i technologią magazynowania oraz sposobami składowania towarów w magazynie. Zapoznanie z wymaganiami magazynowymi wybranych płodów rolnych i produktów spożywczych
Treści programoweT-W-1Pojęcie magazynu i gospodarki magazynowej. Rodzaje magazynów przeznaczonych do przechowywania produktów żywnościowych. Technika i technologia magazynowania. Sposoby składowania towarów w magazynie. Charakterystyka podstawowych przemian zachodzących w żywności podczas jej przechowywania. Wpływ wybranych czynników na zmiany w składnikach żywności podczas jej przechowywania. Sposoby wydłużania trwałości żywności podczas przechowywania. Przechowalnictwo mleka i produktów mleczarskich. Przechowalnictwo surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo mięsa i przetworów mięsnych. Warunki przechowywania żywności. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzą z zakresu produkcji i przechowywania produktów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-10_U01Potrafi zaproponować włściwy sposób przechowywania płodów rolnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_U07Ma umiejętność organizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem ich kosztochłonności
Cel przedmiotuC-1Zadania przechowalnictwa oraz utrwalania żywności. Zapoznanie z gospodarką magazynową, techniką i technologią magazynowania oraz sposobami składowania towarów w magazynie. Zapoznanie z wymaganiami magazynowymi wybranych płodów rolnych i produktów spożywczych
Treści programoweT-W-1Pojęcie magazynu i gospodarki magazynowej. Rodzaje magazynów przeznaczonych do przechowywania produktów żywnościowych. Technika i technologia magazynowania. Sposoby składowania towarów w magazynie. Charakterystyka podstawowych przemian zachodzących w żywności podczas jej przechowywania. Wpływ wybranych czynników na zmiany w składnikach żywności podczas jej przechowywania. Sposoby wydłużania trwałości żywności podczas przechowywania. Przechowalnictwo mleka i produktów mleczarskich. Przechowalnictwo surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo mięsa i przetworów mięsnych. Warunki przechowywania żywności. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi zaproponować włściwy sposób przechowywania płodów rolnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-10_K01Ma świadomość trwałości płodów rolnych w zależności zastosowanych technologi zbioru oraz ich wpływu długość przechowywania produktów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_K03Rozumie konieczność dostosowania elementów działalności rolniczej do zmiennych warunków środowiskowych, gospodarczych i do obowiązujących przepisów
Cel przedmiotuC-1Zadania przechowalnictwa oraz utrwalania żywności. Zapoznanie z gospodarką magazynową, techniką i technologią magazynowania oraz sposobami składowania towarów w magazynie. Zapoznanie z wymaganiami magazynowymi wybranych płodów rolnych i produktów spożywczych
Treści programoweT-W-1Pojęcie magazynu i gospodarki magazynowej. Rodzaje magazynów przeznaczonych do przechowywania produktów żywnościowych. Technika i technologia magazynowania. Sposoby składowania towarów w magazynie. Charakterystyka podstawowych przemian zachodzących w żywności podczas jej przechowywania. Wpływ wybranych czynników na zmiany w składnikach żywności podczas jej przechowywania. Sposoby wydłużania trwałości żywności podczas przechowywania. Przechowalnictwo mleka i produktów mleczarskich. Przechowalnictwo surowców i produktów pochodzenia roślinnego. Przechowalnictwo mięsa i przetworów mięsnych. Warunki przechowywania żywności. Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość wpływu długość przechowywania produktów rolniczych na ich jakość technologiczną
3,5
4,0
4,5
5,0