Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)
Sylabus przedmiotu Historia i regiony produkcji wina:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Historia i regiony produkcji wina | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy geografii, wiedza o wymagaich klimatyczno-glebowych winorośli, znajomość zasad uprawy winorośli, wiedza o odmianach winorośli |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studenta z historią winiarstwa oraz znaczeniem wuinorośli w kulturze i tradycji |
C-2 | zapoznanie studenta z najważniejszymi regionami winiarskimi na świecie oraz w Polsce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Najważniejsze regiony winiarskie Francji (Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Szampania, Jura, Sabaudia i Bugey, Langwedocja i Roussillon, Prowansja i Korsyka, Południowy Zachód, Dolina Loary, Dolina Rodanu) | 3 |
T-A-2 | Najważniejsze regiony winiarskie Hiszpanii, Włoch i Portugalii | 2 |
T-A-3 | Ważne regiony winiarskie pozostałych krajów europejskich | 2 |
T-A-4 | Najważniejsze regiony winiarskie na innych kontynentach (USA i Kanada, Chile, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia i Afryka Południowa) | 2 |
T-A-5 | Regiony winiarskie w Polsce | 1 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Historia winorośli i wina | 2 |
T-W-2 | Znaczenie wina w kulturze, tradycji i religii | 2 |
T-W-3 | Tradycje winiarskie w Polsce | 1 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | konsultacje | 4 |
A-A-3 | studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace wykład informacyjny |
M-2 | Metody problemowe - wykład problemowy |
M-3 | Metody eksponujące - film, pokaz multimedialny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena formująca |
S-2 | Ocena podsumowująca: ocena podsumuwująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C34_W01 student ma wiedzę o historii winiarstwa oraz znaczeniu winorośli w tradycji i kulturze, zna najważniejsze regiony winiarskie | UWW_1A_W03, UWW_1A_W19 | — | — | C-2, C-1 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C34_U01 student ma umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie | UWW_1A_U13, UWW_1A_U03 | — | — | C-2, C-1 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
UWW_1A_C34_U02 student ma umiejętność oceny znaczenia winorośli w kulturze i tradycji | UWW_1A_U17 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C34_K01 Student jest świadomy konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych | UWW_1A_K02 | — | — | C-2, C-1 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C34_W01 student ma wiedzę o historii winiarstwa oraz znaczeniu winorośli w tradycji i kulturze, zna najważniejsze regiony winiarskie | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu historii winiarstwa, znaczenia winorośli w kulturze i tradycji, poznał podstawowe regiony winiarskie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C34_U01 student ma umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym posiadł umiejętność oceny znaczenia najważniejszych odmian winorośli w historii winiarstwa na świecie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
UWW_1A_C34_U02 student ma umiejętność oceny znaczenia winorośli w kulturze i tradycji | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznymposiadł umiejętność oceny znaczenia winorośli e kulturze i tradycji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C34_K01 Student jest świadomy konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych | 2,0 | |
3,0 | Student ma dostateczną świadomość konieczności samodoskonalenia zawodowego i znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Girard-Lagorce Sylvie, Wyjątkowe wina - największe wina świata, Wydawnictwo Olesiejuk, 2014
- Collombet Francois, Paireault Jean-Paul, Wina Świata, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, 2001
- Zienkiewicz Richard, Sztuka wina, Almapress, Warszawa, 1996
- Carmenere Claude, Madevon Daniele, Madewon Pascal, Wina - wszystko co chciałbyś wiedzieć o produkcji, gatunkach i ich geografii, International Publishing Service Sp. z o.o., Warszawa, 1999
- Wawro Ewa, Winnice w Polsce, Multico, 2015
- Pitte Jean-Robert, Wino i boskość, PAX, 2008
- Melgar Luis Tomás, Encyklopedia wina: najlepsze gatunki, porady i opisy, regiony winiarskie, Buchmann, Warszawa, 2010
Literatura dodatkowa
- Fasbender Wolfgang, Wina mozelskie, Wiedza i Życie, 2002
- Mathas Jurgen, Wina chilijskie, Wiedza i Życie, 2001
- Vaterlaus Thomas, Wina kalifornijskie, Wiedza i Życie, 2001
- Vaterlaus Thomas, Wina burgundzkie, Wiedza i Życie, 2001
- Bichsel Rolf, Wina z Bordeaux, Wiedza i Życie, 2000
- Kriesi Rolf, Wina toskańskie, Wiedza i Życie, 2001
- Baeza Concha, Wina Hiszpanii, Wydawnictwo Ksiązkowe Twój Styl, 2001