Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,063
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,5108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne2,00,5183

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0181
Chemia organicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0182
laboratoriapraktyczne3,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,092
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,092
laboratoriapraktyczne2,01,0182
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,091
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0181

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0187
laboratoriapraktyczne3,02,0277
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,01,093
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne2,02,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0272
wykładyaudytoryjne1,01,092
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,093
laboratoriapraktyczne2,01,093
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,092
laboratoriapraktyczne1,01,092
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0187
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0187
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,093
laboratoriapraktyczne1,01,093
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,081

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Anatomia i fizjologia organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
laboratoriapraktyczne2,01,096
Biotechnologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0184
laboratoriapraktyczne1,01,094
Hydrobiologia organizmów wodnych użytecznych w technologiiegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0185
wykładyaudytoryjne3,01,0185
Hydrochemiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,595
wykładyaudytoryjne1,00,595
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,098
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0188
Parazytologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,596
laboratoriapraktyczne1,00,596
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,02,0187
wykładyaudytoryjne4,01,0277
Podstawy technologii mięsa i surowców drobiowychegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,0184
laboratoriapraktyczne2,02,0184
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,096
laboratoriapraktyczne2,02,0186
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0274
wykładyaudytoryjne3,01,0184
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0185
wykładyaudytoryjne4,02,0185
Produkcja surowców pochodzenia wodnegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0185
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,095
laboratoriapraktyczne2,01,0185
Przetwórstwo ryb i owoców morzaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0276
laboratoriapraktyczne3,02,0276
Systematyka organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0wykładyaudytoryjne3,01,0184
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,094
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0185
laboratoriapraktyczne3,02,0275
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,0187
laboratoriapraktyczne2,02,0187
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,097
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0187
Zabezpieczenie surowców pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne2,01,0183
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,094
laboratoriapraktyczne2,01,0184

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,092
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
2 Bezpieczeństwo w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,092
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,01,092
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,092
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,092

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,093
laboratoriapraktyczne1,01,093
2 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,093
wykładyaudytoryjne1,01,093
3 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,093
laboratoriapraktyczne1,01,093
4 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,094
wykładyaudytoryjne1,01,094
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,094
wykładyaudytoryjne1,01,094
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,094
laboratoriapraktyczne1,01,094
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,094
laboratoriaaudytoryjne1,01,094

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
2 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,096
wykładyaudytoryjne1,01,096
3 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,096
laboratoriapraktyczne1,01,096