Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,6152
laboratoriapraktyczne2,71,1302
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,70,5152
laboratoriapraktyczne1,30,3102
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3102
wykładyaudytoryjne0,50,5152
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0301
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,3102
laboratoriapraktyczne1,00,3102
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,5201
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5101
wykładyaudytoryjne1,01,0101
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0251
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,70,5152
laboratoriapraktyczne1,30,3102
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0101
wykładyaudytoryjne1,51,0151
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3102
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,7202
laboratoriapraktyczne2,00,7202
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,09,303
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,7152
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,3101
laboratoriapraktyczne1,50,7151
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5303
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,3103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3103
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,6151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7152

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
4 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,51,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,5153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,8153
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,7153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
2 Język niemieckizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152