Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności
Sylabus przedmiotu Enzymatyczna modyfikacja żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Enzymatyczna modyfikacja żywności | ||
Specjalność | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Radosław Drozd <Radoslaw.Drozd@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw chemii organicznej i nieorganiczej, biochemii, biofizyki, chemii fizycznej, jezyka angielskiego w stopniu średnio zaawansowanym |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z metodamii doboru enzymów do procesów technologicznych przy produkcji żywności |
C-2 | Wyuczenie umiejetności doboru odpowiednich metod służących do stabilizaji białek enzymatycznych stosowanych w przetwórstwie żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Własciwości katalityczne i strukturalne enzymów | 2 |
T-A-2 | Oksodoreduktazy jako dodatki do żywności | 2 |
T-A-3 | Transferazy, zastosowanie w przemyśle spożywczym | 2 |
T-A-4 | Hydrolazy, zastosowanie w przemyśle spożywczym | 4 |
T-A-5 | Liazy, zastosowanie w przemyśle spożywczym | 2 |
T-A-6 | Izomerazy, zastosowanie w przemyśle spożywczym | 2 |
T-A-7 | Modyfikacaje enzymów stosowanych w przemyśle spzywczym | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Sposoby otrzymywania enzymów z przeznaczonych do modyfikacji żywności | 2 |
T-W-2 | Zasaday doboru enzymów do przetwórstwa zywności | 2 |
T-W-3 | Enzymy w przemyśle mleczarskim | 2 |
T-W-4 | Enzymy w przemysle piekarniczym | 2 |
T-W-5 | Enzymy w przetwórstwie mięsa i przemyśle wędliniarskim | 2 |
T-W-6 | Enzymy w przemysle browarniczym i gorzelniczym | 2 |
T-W-7 | Enzymy w przetwórstwie ryb | 1 |
T-W-8 | Enzymy w prztwórstiwe owocowo-warzywnym | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Samodzielne studiowanie teorii niezbędnej do przeprowadzenia ćwiczeń. | 5 |
A-A-4 | czytanie wskazanej literatury | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 5 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie wykładów. | 5 |
A-W-4 | czytanie wskazanej literatury | 5 |
A-W-5 | przygotowanie do zajęc | 5 |
A-W-6 | godziny kontaktowe | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | opowiadanie |
M-3 | anegdota |
M-4 | wykład konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium, test |
S-2 | Ocena formująca: Wejsciówka Prezentacja multimedialna |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_W01 Poszerzenie wiedzy w zkaresie wykorzystania enzymów w produkcji i przetwarzaniu żywności. | BT_2A_W06 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7 | M-1, M-3, M-2, M-4 | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_U01 Zdobycie umiejętności doboru odpwiednich enzymów do przetwarzania i modyfikacji róznych rodzajów żywności. Posiada zdolnośc doboru optymalnych warunków do modyyfikacji enzymatycznej żywności | BT_2A_U04, BT_2A_U07 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7 | M-1, M-3, M-2, M-4 | — |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_K01 Poisiada zdolność oceny następstw modyfikacji enzymatycznych żywnośći | BT_2A_K02 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-7, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-7 | M-1, M-3, M-2, M-4 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_W01 Poszerzenie wiedzy w zkaresie wykorzystania enzymów w produkcji i przetwarzaniu żywności. | 2,0 | |
3,0 | Oddanie w terminie projektu dotyczącego wykorzystania enzymów do modyfikacji konkretnego rodzaju żywności. Zaliczenie testu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_U01 Zdobycie umiejętności doboru odpwiednich enzymów do przetwarzania i modyfikacji róznych rodzajów żywności. Posiada zdolnośc doboru optymalnych warunków do modyyfikacji enzymatycznej żywności | 2,0 | |
3,0 | Oddanie w terminie projektu dotyczącego modyfikacji enzymatycznych wybranego rodzaju żywności. Zaliczenie testu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BPŻ-S-O1.1_K01 Poisiada zdolność oceny następstw modyfikacji enzymatycznych żywnośći | 2,0 | |
3,0 | Oddanie w terminie kompletengo projektu dotyczącego wpływu wybranych enzymów na konkretny rodzaj żywności. Zaliczenie testu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Wolfgang Aehle red., Enzymes in Industry: Production and Applications, Willey VCH, 2007, III
- Allan Svendsen, Enzyme Functionality: Design, Engineering and Screening, 2004
- Christoph Wittmann i Rainer Krull red., Biosystems Engineering I: Creating Superior Biocatalysts, Tom 1, Springer, 2010
- Girish Shukla i Ajit Varma, Soil Enzymology, Springer, 2011
Literatura dodatkowa
- Athel Cornish-Bowden, Fundamentals of Enzyme Kinetics, Portland Press, Londyn, 2002, III