Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Odnawialne źródła energii (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Odnawialne źródła energii
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>, Tomasz Dobek <Tomasz.Dobek@zut.edu.pl>, Jan Jurga <Jan.Jurga@zut.edu.pl>, Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i nabycia umiejętności posługiwania sie terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO 9000).
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania sie tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestniczenie w wykładach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego5
A-W-3Studiowanie literatury4
A-W-4Konsultacje1
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_C30_W01
Ma ogólna wiedze o rodzajach systemów zarzadzania jakoscia, ich autorach, zagadnieniach zwiazanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
OZE_1A_W06C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_C30_U01
Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej, jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe. Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
OZE_1A_U09C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_C30_K01
Ma swiadomosc odpowiedzialnosci za prace własna, jest otwarty na współprace zespołowa, zdaje sobie sprawe jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrozenie systemu zarzadzania jakoscia, rozumie koniecznosc zapewnienia systematycznosci w działaniach ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
OZE_1A_K06C-1, C-2, C-4, C-3T-W-1M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_C30_W01
Ma ogólna wiedze o rodzajach systemów zarzadzania jakoscia, ich autorach, zagadnieniach zwiazanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
2,0
3,0Student zna podstawowe definicje i pojęcia z zakresu zarzadzania jakoscia procesów, posiada ogólna wiedze o powszechnym systemie zarzadzania jakoscia (TQM), podstawowych 8 zasadach doskonalenia jakosci, zna normy podstawowe wchodzace w skład systemu zarzadzania jakoscia ISO 9000 i potrafi ogólnie scharakteryzowac zakres ich stosowania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_C30_U01
Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej, jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe. Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
2,0
3,0Student potrafi w najprostszy sposób przedstawic i omówic zasady zarzadzania jakoscia procesów oraz sposób ich wdrazania w przedsiebiorstwie w oparciu o normy ISO 9000. Potrafi posługiwac sie cyklem Deminga w poszukiwaniu mozliwosci doskonalenia jakosci procesów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_C30_K01
Ma swiadomosc odpowiedzialnosci za prace własna, jest otwarty na współprace zespołowa, zdaje sobie sprawe jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrozenie systemu zarzadzania jakoscia, rozumie koniecznosc zapewnienia systematycznosci w działaniach ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
2,0
3,0student wykazuje zainteresowanie zdobywaniem wiedzy poprzez uczeszczanie na zajecia i wyrazanie własnych pogladów w sprawach dotyczacych zarzadzania jakoscia co przejawią się w jego aktywności podczas dyskusji dydaktycznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa, 2013, ISBN 83-01-14486-6
  2. W. Urban, Zarządzanie jakością usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018, ISBN/ISSN: 978-83-01-19931-9
  3. Thompson J.R., Koronacki J., Nieckuła J., Techniki zarządzania jakością od Shewarta do metody Six Sigma, Akademicka Oficyna Exit, W-wa, 2005
  4. Gruszka A., Niegowska E., ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ Komentarz do norm z serii ISO 9000, Polski Komitet Normalizacyjny, ISBN 978-83-251-8560-2
  5. PN-EN ISO 9000 Systemy zarzadzania jakoscia. Podstawy i terminologia, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa
  6. PN-EN ISO 9001 Systemy zarzadzania jakoscia. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa
  7. PN-EN ISO 9004 Zarzadzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji Podejscie wykorzystujace zarzadzanie jakoscia, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa
  8. PN-EN ISO 19011 Wytyczne dotyczace audytowania SZJ i/lub zarzadzania srodowiskowego, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa

Literatura dodatkowa

  1. Problemy Jakosci, Czasopismo
  2. Przeglad techniczny, Czasopismo

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.15
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestniczenie w wykładach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia pisemnego5
A-W-3Studiowanie literatury4
A-W-4Konsultacje1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_C30_W01Ma ogólna wiedze o rodzajach systemów zarzadzania jakoscia, ich autorach, zagadnieniach zwiazanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_W06ma podstawowa wiedzę w zakresie: 1) prawa, obejmującą zasadnicze elementy z obszaru prawa cywilnego, administracyjnego, podatkowego, bankowego oraz przepisów kodeksu pracy, ubezpieczenia społecznego, dotyczących związków zawodowych, a także regulujących postępowanie i orzecznictwo sądowe, 2) zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomiania i prowadzenia działalności gospodarczej, 3) zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przydatne do oceny zagrożeń i psychofizycznego obciążenia człowieka pracą;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i nabycia umiejętności posługiwania sie terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania sie tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością.
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO 9000).
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-1Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe definicje i pojęcia z zakresu zarzadzania jakoscia procesów, posiada ogólna wiedze o powszechnym systemie zarzadzania jakoscia (TQM), podstawowych 8 zasadach doskonalenia jakosci, zna normy podstawowe wchodzace w skład systemu zarzadzania jakoscia ISO 9000 i potrafi ogólnie scharakteryzowac zakres ich stosowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_C30_U01Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej, jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe. Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_U09w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych w gospodarce, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe w zakresie odnawialnych źródeł energii oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy;
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i nabycia umiejętności posługiwania sie terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania sie tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością.
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO 9000).
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-1Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w najprostszy sposób przedstawic i omówic zasady zarzadzania jakoscia procesów oraz sposób ich wdrazania w przedsiebiorstwie w oparciu o normy ISO 9000. Potrafi posługiwac sie cyklem Deminga w poszukiwaniu mozliwosci doskonalenia jakosci procesów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_C30_K01Ma swiadomosc odpowiedzialnosci za prace własna, jest otwarty na współprace zespołowa, zdaje sobie sprawe jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrozenie systemu zarzadzania jakoscia, rozumie koniecznosc zapewnienia systematycznosci w działaniach ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_K06ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest przygotowany do organizowania pracy własnej i zespołu osób, rozumie konieczność systematycznej pracy w działaniach rozciągniętych w czasie, postępuje etycznie, rozumie i docenia znaczenie uczciwości intelektualnej w działaniach własnych i innych osób.
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i nabycia umiejętności posługiwania sie terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania sie tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością.
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO 9000).
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000.
Metody nauczaniaM-1Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje zainteresowanie zdobywaniem wiedzy poprzez uczeszczanie na zajecia i wyrazanie własnych pogladów w sprawach dotyczacych zarzadzania jakoscia co przejawią się w jego aktywności podczas dyskusji dydaktycznych
3,5
4,0
4,5
5,0