Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,363
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,508
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,5108
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne2,01,0183

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0181
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,0182
wykładyaudytoryjne4,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,592
laboratoriapraktyczne2,01,0182
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0181
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0181
wykładyaudytoryjne2,00,591

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,5277
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,00,593
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,5271
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,0183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne2,01,0181
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,00,592
laboratoriapraktyczne3,01,5272
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,593
laboratoriapraktyczne2,00,593
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,592
laboratoriapraktyczne1,00,592
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne1,00,593
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,591
wykładyaudytoryjne2,01,0181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0184
laboratoriapraktyczne1,00,594
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0187
wykładyaudytoryjne2,01,0187
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0188
wykładyaudytoryjne2,00,598
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0187
wykładyaudytoryjne4,01,5277
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,0185
laboratoriapraktyczne2,01,0185
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,594
laboratoriapraktyczne1,00,594
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne3,01,0185
laboratoriapraktyczne3,01,5275
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,5274
wykładyaudytoryjne4,01,5274
Technologia mleczarskaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0184
laboratoriapraktyczne3,01,5274
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0187
wykładyaudytoryjne3,01,0187
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0186
laboratoriapraktyczne3,01,5276
Technologia roślinnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0185
laboratoriapraktyczne3,01,5275
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0185
laboratoriapraktyczne3,01,5275
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0186
wykładyaudytoryjne4,01,0186
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0186
wykładyaudytoryjne2,00,596

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,51806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne3,02,0405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Bezpieczeństwo w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,592
laboratoriapraktyczne1,00,592
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne1,00,593
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne1,00,593
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,593
wykładyaudytoryjne1,00,593

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,594
laboratoriapraktyczne1,00,594
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,594
laboratoriapraktyczne1,00,594
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,596
laboratoriapraktyczne1,00,596
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,596
wykładyaudytoryjne1,00,596