Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5182
laboratoriapraktyczne2,00,5212
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0lektorataudytoryjne2,02,0201

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne4,00,042
praktykipraktyczne2,00,024

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0211
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne2,01,0132
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne2,01,0211
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0273
wykładyaudytoryjne2,01,0203
Inżynieria procesowaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0213
Maszynoznawstwoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Ogólna technologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne3,02,0232
Opakowania do żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,583
laboratoriapraktyczne1,00,583
Reologia żywnościzaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,083
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0166
laboratoriapraktyczne3,01,0166
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
laboratoriapraktyczne1,00,584
Biologia rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,585
wykładyaudytoryjne1,00,585
Fizjologia rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Fizjologia żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0276
laboratoriapraktyczne3,02,0206
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0166
wykładyaudytoryjne2,01,0166
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne2,01,0164
Hydrobiologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5165
wykładyaudytoryjne1,00,585
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0wykładyaudytoryjne3,01,0238
konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
Mikrobiologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0264
wykładyaudytoryjne2,01,0214
Nutrigenomikaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0164
laboratoriapraktyczne2,01,0164
Parazytologiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
Podstawy biotechnologiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0135
wykładyaudytoryjne2,01,0185
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,087
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,585
wykładyaudytoryjne1,00,585
Systematyka rybzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
laboratoriapraktyczne1,00,584
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0185
laboratoriapraktyczne3,01,0215
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0188
laboratoriapraktyczne3,02,0218
Technologia rybnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0127
laboratoriapraktyczne3,01,0277
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0237
wykładyaudytoryjne2,01,0237
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka, drobiu)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0237
wykładyaudytoryjne2,01,0237
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0166
wykładyaudytoryjne1,01,086

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywności.zaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0166
wykładyaudytoryjne1,01,0166
2 Zanieczyszczenia i ochrona wódegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0166
wykładyaudytoryjne1,01,0166

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hotelarstwozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Wykrywanie alergenów w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Obsługa ruchu turystycznegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Opakowania żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
2 Owoce morzazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
4 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,084
wykładyaudytoryjne1,01,084
5 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriapraktyczne1,01,085
3 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriapraktyczne1,01,085
4 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriapraktyczne1,01,085
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriaaudytoryjne1,01,085

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystywanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
3 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
4 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
5 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,085
laboratoriapraktyczne1,01,085