Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)

Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny5 / 1
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomiiprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny6 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny5 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowieka 1przedmiot wspólny1 / 1
Wybrane elementy higieny człowieka 2przedmiot wspólny4 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny6 / 2
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny1 / 2
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny4 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny6 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny5 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny6 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia bioorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia ogólnaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności18 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
AntyoksydantyBiologia11 / 1
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Badania in vivo i in vitroBiologia
Behawior rozroduBiologia15 / 1
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBiologia16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biochemia dopinguBiologia10 / 1
BioklimatologiaBiologia16 / 2
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia komórkiBiologia
Biologia molekularnaBiologia
Biologia molekularnaBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia9 / 1
Biotechnologia środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotechnologia środowiskaBiologia13 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia10 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Botanikaprzedmiot wspólny
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
ChronobiologiaBiologia18 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Człowiek i środowiskoBiologia7 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia12 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
DomestykacjaBiologia12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia8 / 1
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia ogólnaBiologia
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia9 / 2
EkotoksykologiaBiologia13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia15 / 2
EtologiaBiologia12 / 3
EwolucjonizmBiologia12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia18 / 2
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBiologia
GMOBiologia14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Genetyka ogólnaBiologia
Genetyka ogólnaBezpieczeństwo żywności
GenomikaBiologia
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia13 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Historia przetwórstwa żywnościBiologia16 / 3
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBiologia
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Język angielskiBezpieczeństwo żywności17 / 1
Język angielskiBiologia17 / 1
Język niemieckiBiologia17 / 2
Język niemieckiBezpieczeństwo żywności17 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia18 / 3
KriogenikaBiologia15 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności19 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności19 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia10 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
MikologiaBiologia11 / 2
Mikrobiologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Mikrobiologia ogólnaBiologia
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBiologia13 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia19 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia11 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)Biologia
Praca dyplomowa (licencjacka)Bezpieczeństwo żywności
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
ProteomikaBezpieczeństwo żywności
ProteomikaBiologia
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia16 / 4
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Seminarium licencjackieBiologia
Seminarium licencjackieBezpieczeństwo żywności
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Terapie genoweBiologia14 / 3
ToksykologiaBiologia10 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności18 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności18 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia7 / 5
Warsztaty naukoweBiologia
Warsztaty naukoweBezpieczeństwo żywności
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia11 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia19 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny5 / 1
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomiiprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny6 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny5 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowieka 1przedmiot wspólny1 / 1
Wybrane elementy higieny człowieka 2przedmiot wspólny4 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny6 / 2
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny1 / 2
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny4 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny6 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny5 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny6 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia bioorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia ogólnaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Botanikaprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Bezpieczeństwo żywności

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności18 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia molekularnaBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biotechnologia środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Genetyka ogólnaBezpieczeństwo żywności
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Język angielskiBezpieczeństwo żywności17 / 1
Język niemieckiBezpieczeństwo żywności17 / 2
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności19 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności19 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)Bezpieczeństwo żywności
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
ProteomikaBezpieczeństwo żywności
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Seminarium licencjackieBezpieczeństwo żywności
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności18 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności18 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Warsztaty naukoweBezpieczeństwo żywności
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Biologia

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia11 / 1
Badania in vivo i in vitroBiologia
Behawior rozroduBiologia15 / 1
Bioaktywność jajBiologia16 / 1
Biochemia dopinguBiologia10 / 1
BioklimatologiaBiologia16 / 2
Biologia komórkiBiologia
Biologia molekularnaBiologia
Biologia rozwojuBiologia
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia9 / 1
Biotechnologia środowiskaBiologia13 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia10 / 2
ChronobiologiaBiologia18 / 1
Człowiek i środowiskoBiologia7 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia12 / 1
DomestykacjaBiologia12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia8 / 1
Ekologia ogólnaBiologia
Ekologia zwierzątBiologia
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia9 / 2
EkotoksykologiaBiologia13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia15 / 2
EtologiaBiologia12 / 3
EwolucjonizmBiologia12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia18 / 2
Fizjologia zwierzątBiologia
GMOBiologia14 / 1
Genetyka ogólnaBiologia
GenomikaBiologia
Geologia z gleboznawstwemBiologia13 / 3
Histologia zwierzątBiologia
Historia przetwórstwa żywnościBiologia16 / 3
Inżynieria genetycznaBiologia
Język angielskiBiologia17 / 1
Język niemieckiBiologia17 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia18 / 3
KriogenikaBiologia15 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia10 / 3
MikologiaBiologia11 / 2
Mikrobiologia ogólnaBiologia
Monitoring biologicznyBiologia13 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBiologia
Ochrona środowiskaBiologia
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia19 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia
Podstawy immunologiiBiologia11 / 3
Praca dyplomowa (licencjacka)Biologia
ProteomikaBiologia
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia16 / 4
Seminarium licencjackieBiologia
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia7 / 4
Terapie genoweBiologia14 / 3
ToksykologiaBiologia10 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia7 / 5
Warsztaty naukoweBiologia
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia11 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia19 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny5 / 1
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Informatykaprzedmiot wspólny
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny5 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomiiprzedmiot wspólny
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny6 / 1
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Protozoologiaprzedmiot wspólny5 / 3
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Wybrane elementy higieny człowieka 1przedmiot wspólny1 / 1
Wybrane elementy higieny człowieka 2przedmiot wspólny4 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny6 / 2
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny1 / 2
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny4 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny6 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5
Łowiectwoprzedmiot wspólny5 / 4
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny6 / 4
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia bioorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia ogólnaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności18 / 1
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
AntyoksydantyBiologia11 / 1
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Badania in vivo i in vitroBiologia
Behawior rozroduBiologia15 / 1
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBiologia16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Biochemia dopinguBiologia10 / 1
BioklimatologiaBiologia16 / 2
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia komórkiBiologia
Biologia molekularnaBiologia
Biologia molekularnaBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia9 / 1
Biotechnologia środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotechnologia środowiskaBiologia13 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia10 / 2
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Botanikaprzedmiot wspólny
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
ChronobiologiaBiologia18 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Człowiek i środowiskoBiologia7 / 1
Dobrostan zwierzątBiologia12 / 1
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
DomestykacjaBiologia12 / 2
Ekofizjologia zwierzątBiologia8 / 1
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia ogólnaBiologia
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia9 / 2
EkotoksykologiaBiologia13 / 2
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia15 / 2
EtologiaBiologia12 / 3
EwolucjonizmBiologia12 / 4
Fizjologia noworodkaBiologia8 / 2
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia18 / 2
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBiologia
GMOBiologia14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Genetyka ogólnaBiologia
Genetyka ogólnaBezpieczeństwo żywności
GenomikaBiologia
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Geologia z gleboznawstwemBiologia13 / 3
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Historia przetwórstwa żywnościBiologia16 / 3
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBiologia
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Język angielskiBezpieczeństwo żywności17 / 1
Język angielskiBiologia17 / 1
Język niemieckiBiologia17 / 2
Język niemieckiBezpieczeństwo żywności17 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia18 / 3
KriogenikaBiologia15 / 3
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności19 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności19 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3
Metabolizm informacyjnyBiologia7 / 2
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia14 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia10 / 3
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
MikologiaBiologia11 / 2
Mikrobiologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Mikrobiologia ogólnaBiologia
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Monitoring biologicznyBiologia13 / 4
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Organizm w czasie i przestrzeniBiologia7 / 3
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia19 / 1
Podstawy biotechnologiiBiologia
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Podstawy immunologiiBiologia11 / 3
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Praca dyplomowa (licencjacka)Biologia
Praca dyplomowa (licencjacka)Bezpieczeństwo żywności
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4
ProteomikaBezpieczeństwo żywności
ProteomikaBiologia
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia16 / 4
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Seminarium licencjackieBiologia
Seminarium licencjackieBezpieczeństwo żywności
Socjologiczne aspekty ochrony przyrodyBiologia7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4
Terapie genoweBiologia14 / 3
ToksykologiaBiologia10 / 4
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności18 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności18 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4
Walory naturalne i antropogeniczne Pomorza ZachodniegoBiologia7 / 5
Warsztaty naukoweBiologia
Warsztaty naukoweBezpieczeństwo żywności
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia11 / 4
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4
Zwierzęta synantropijneBiologia19 / 2
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Apifaunaprzedmiot wspólny5 / 1
Migracje zwierzątprzedmiot wspólny5 / 2
Protozoologiaprzedmiot wspólny5 / 3
Łowiectwoprzedmiot wspólny5 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Filozofia przyrodyprzedmiot wspólny2 / 1
Historia sztukiprzedmiot wspólny2 / 2
Podstawy etykiprzedmiot wspólny2 / 3
Podstawy psychologiiprzedmiot wspólny2 / 4
Podstawy socjologiiprzedmiot wspólny2 / 5

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Informatykaprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Podstawy ekonomiiprzedmiot wspólny
Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem i elementy prawaprzedmiot wspólny
Praktyka specjalizacyjnaprzedmiot wspólny
Biochemiaprzedmiot wspólny
Biofizykaprzedmiot wspólny
Chemia bioorganicznaprzedmiot wspólny
Chemia ogólnaprzedmiot wspólny
Fizykaprzedmiot wspólny
Matematykaprzedmiot wspólny
Anatomiaprzedmiot wspólny
Botanika systematycznaprzedmiot wspólny
Fizjologia roślinprzedmiot wspólny
Zoologia bezkręgowcówprzedmiot wspólny
Zoologia kręgowcówprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z botanikiprzedmiot wspólny
Ćwiczenia terenowe z zoologiiprzedmiot wspólny
Badania in vivo i in vitroBezpieczeństwo żywności
Badania in vivo i in vitroBiologia
Bezpieczeństwo i higiena pracyprzedmiot wspólny
Biologia komórkiBezpieczeństwo żywności
Biologia komórkiBiologia
Biologia molekularnaBiologia
Biologia molekularnaBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBezpieczeństwo żywności
Biologia rozwojuBiologia
Botanikaprzedmiot wspólny
Ekologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Ekologia ogólnaBiologia
Ekologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Ekologia zwierzątBiologia
Fizjologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Fizjologia zwierzątBiologia
Genetyka ogólnaBiologia
Genetyka ogólnaBezpieczeństwo żywności
GenomikaBiologia
GenomikaBezpieczeństwo żywności
Higiena i toksykologia żywnościBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBezpieczeństwo żywności
Histologia zwierzątBiologia
Inżynieria genetycznaBezpieczeństwo żywności
Inżynieria genetycznaBiologia
Metody utrwalania i przechowywania żywnościBezpieczeństwo żywności
Mikrobiologia ogólnaBezpieczeństwo żywności
Mikrobiologia ogólnaBiologia
Ochrona bioróżnorodnościBezpieczeństwo żywności
Ochrona bioróżnorodnościBiologia
Ochrona środowiskaBezpieczeństwo żywności
Ochrona środowiskaBiologia
Podstawy biotechnologiiBiologia
Podstawy biotechnologiiBezpieczeństwo żywności
Praca dyplomowa (licencjacka)Biologia
Praca dyplomowa (licencjacka)Bezpieczeństwo żywności
ProteomikaBezpieczeństwo żywności
ProteomikaBiologia
Seminarium licencjackieBiologia
Seminarium licencjackieBezpieczeństwo żywności
Systemy zarządzania jakością żywnościBezpieczeństwo żywności
Towaroznawstwo żywnościBezpieczeństwo żywności
Warsztaty naukoweBiologia
Warsztaty naukoweBezpieczeństwo żywności
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBezpieczeństwo żywności
Ćwiczenia terenowe z ekologiiBiologia

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Podstawy racjonalnego żywienia i dietetykiprzedmiot wspólny6 / 1
Wybrane zagadnienia z technologii żywnościprzedmiot wspólny6 / 2
Zioła i ich zastosowanieprzedmiot wspólny6 / 3
Żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny6 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Przyrodnicze inspiracje w sztuceprzedmiot wspólny3 / 1
Ptaki w mitologii, religii i kulturzeprzedmiot wspólny3 / 2
Rośliny w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 3
Zwierzęta w kulturze i sztuceprzedmiot wspólny3 / 4
Zwierzęta w sztuce prehistorycznejprzedmiot wspólny3 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wybrane elementy higieny człowieka 1przedmiot wspólny1 / 1
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny1 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wybrane elementy higieny człowieka 2przedmiot wspólny4 / 1
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny4 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 18

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Alergie mleczneBezpieczeństwo żywności18 / 1
Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychBezpieczeństwo żywności18 / 2
Tradycyjny wyrób serówBezpieczeństwo żywności18 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza jakościowa surowców i produktów żywnościowychBezpieczeństwo żywności12 / 1
Dokumentowanie systemu zarządzania jakościąBezpieczeństwo żywności12 / 2
Grzyby toksykotwórcze w procesie spożywczymBezpieczeństwo żywności12 / 3
Znaki jakości produktów spożywczychBezpieczeństwo żywności12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBezpieczeństwo żywności11 / 1
MikologiaBezpieczeństwo żywności11 / 2
Mikrobiologia żywnościBezpieczeństwo żywności11 / 3
Probiotyki, prebiotyki i nutraceutyki w żywieniuBezpieczeństwo żywności11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
AntyoksydantyBiologia11 / 1
MikologiaBiologia11 / 2
Podstawy immunologiiBiologia11 / 3
Wprowadzenie do biochemii klinicznejBiologia11 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Behawior rozroduBiologia15 / 1
Embriologia eksperymentalna ssakówBiologia15 / 2
KriogenikaBiologia15 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywne składniki mlekaBezpieczeństwo żywności16 / 1
Bioaktywność jajBezpieczeństwo żywności16 / 2
Dodatki do żywnościBezpieczeństwo żywności16 / 3
NutriproteomikaBezpieczeństwo żywności16 / 4
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBezpieczeństwo żywności16 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 16

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioaktywność jajBiologia16 / 1
BioklimatologiaBiologia16 / 2
Historia przetwórstwa żywnościBiologia16 / 3
Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegoBiologia16 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemia dopinguBiologia10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBiologia10 / 2
Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotykówBiologia10 / 3
ToksykologiaBiologia10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biologia zwierząt laboratoryjnychBiologia9 / 1
Ekologiczne użytkowanie wybranych gatunków przeżuwaczyBiologia9 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia środowiskaBezpieczeństwo żywności10 / 1
Biotransformacja wątrobowaBezpieczeństwo żywności10 / 2
Ksenobiotyki w żywnościBezpieczeństwo żywności10 / 3
Monitoring biologicznyBezpieczeństwo żywności10 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biotechnologia środowiskaBiologia13 / 1
EkotoksykologiaBiologia13 / 2
Geologia z gleboznawstwemBiologia13 / 3
Monitoring biologicznyBiologia13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bromatologia i edukacja żywieniowaBezpieczeństwo żywności7 / 1
Człowiek i środowiskoBezpieczeństwo żywności7 / 2
Historia odkryć biologicznychBezpieczeństwo żywności7 / 3
Historia przetwórstwa żywnościBezpieczeństwo żywności7 / 4
Spożywanie mięsa - historia, religia, etykaBezpieczeństwo żywności7 / 5

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)Bezpieczeństwo żywności14 / 1
GMOBezpieczeństwo żywności14 / 2
Zafałszowania jakościowe żywnościBezpieczeństwo żywności14 / 3
Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjaBezpieczeństwo żywności14 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 18

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
ChronobiologiaBiologia18 / 1
Fizjologia wysiłku fizycznego i bezczynnościBiologia18 / 2
Komunikacja komórkowaBiologia18 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 12

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Dobrostan zwierzątBiologia12 / 1
DomestykacjaBiologia12 / 2
EtologiaBiologia12 / 3
EwolucjonizmBiologia12 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Ekofizjologia zwierzątBiologia8 / 1
Fizjologia noworodkaBiologia8 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 14

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
GMOBiologia14 / 1
Metody genetyki molekularnej w diagnostyceBiologia14 / 2
Terapie genoweBiologia14 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 15

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEBezpieczeństwo żywności15 / 1
Podstawy prawa żywnościowegoBezpieczeństwo żywności15 / 2
Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościBezpieczeństwo żywności15 / 3
Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEBezpieczeństwo żywności15 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiBezpieczeństwo żywności17 / 1
Język niemieckiBezpieczeństwo żywności17 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 17

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiBiologia17 / 1
Język niemieckiBiologia17 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 19

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychBezpieczeństwo żywności19 / 1
Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegoBezpieczeństwo żywności19 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Laboratoryjna ocena jakości mięsa i przetworów mięsnychBezpieczeństwo żywności9 / 1
Laboratoryjna ocena jakości mleka i przetworów mlecznychBezpieczeństwo żywności9 / 2
Laboratoryjna ocena jakości produktów pszczelichBezpieczeństwo żywności9 / 3

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 13

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Mięso i przetwory ze zwierząt łownych w żywieniu człowiekaBezpieczeństwo żywności13 / 1
Opakowania do żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 2
Substancje konserwujące w produkcji żywnościBezpieczeństwo żywności13 / 3
Technologia przetwórstwa warzyw i owocówBezpieczeństwo żywności13 / 4

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 19

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Patogeny chorób owadów użytkowychBiologia19 / 1
Zwierzęta synantropijneBiologia19 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Wytwarzanie i ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnychBezpieczeństwo żywności8 / 1
Żywność ekologicznaBezpieczeństwo żywności8 / 2