Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2012/2013 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,081
seminariaaudytoryjne2,01,0162
seminariaaudytoryjne1,01,083
seminariaaudytoryjne1,01,084
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne1,01,083
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,081
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,084

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,083
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0162
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,01,0261
laboratoriapraktyczne4,02,0361

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Wybrane działy w dietetyceegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0142
laboratoriapraktyczne3,01,0182
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0234
laboratoriaaudytoryjne3,01,0234
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,081
laboratoriapraktyczne2,01,0161

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,01,0292
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriaaudytoryjne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0183
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0183
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152