Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Znakowanie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Znakowanie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 9 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 12 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa znajomosc prawa zywnosciowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności1
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego1
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety1
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe1
T-L-6Przykłady fałszowania żywności1
T-L-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-L-8Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności1
T-L-9Kolokwium zaliczeniowe1
9
wykłady
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.4
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych2
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa2
T-W-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-W-5Ogólne zasady prawa żywnościowego1
T-W-6Zaliczenie1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń6
A-L-3Konsultacje4
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia6
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach12
A-W-2Studiowanie literatury naukowej5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia8
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_P01-5_W02
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W07C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_P01-5_U02
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
TZZ_1A_U01C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-9M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_P01-5_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce i dalszego samokształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
TZZ_1A_K01C-2T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-3M-3, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_P01-5_W02
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_P01-5_U02
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_P01-5_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce i dalszego samokształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Falarz A., Mataczyńska G., Towaroznawstwo artykułów spożywczych i nieżywnościowych, Oficyna Wyd. Poligraficzna Adam., Warszawa, 1997
  2. Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  3. Kubera H, Zachowanie jakości produktu, Wydawnictwo AE w Poznaniu, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Rozporządzenie Rady UE dotyczące zakresu przedmiotu, 2011
  2. Codex Alimentarius - jako zbiór norm bezpieczeństwa i jakości produktów spozywczych, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności1
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego1
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety1
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe1
T-L-6Przykłady fałszowania żywności1
T-L-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-L-8Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności1
T-L-9Kolokwium zaliczeniowe1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.4
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych2
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa2
T-W-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-W-5Ogólne zasady prawa żywnościowego1
T-W-6Zaliczenie1
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń6
A-L-3Konsultacje4
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia6
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach12
A-W-2Studiowanie literatury naukowej5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia8
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_P01-5_W02Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
TZZ_1A_W07Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu higieny i toksykologii żywności, ma zaawansowaną wiedzę o niebezpiecznych czynnikach obecnych w surowcach i produktach spożywczych, zna i rozumie zasady zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym żywności.
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
Treści programoweT-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_P01-5_U02Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-L-9Kolokwium zaliczeniowe
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_P01-5_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w praktyce i dalszego samokształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia audytoryjne
M-2pogadanka
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0