Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka

Sylabus przedmiotu Ekstremofile w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekstremofile w żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili4
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili4
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili4
T-L-4Podsumiowanie wyników izolacji ekstremofili z różnych środowisk3
15
wykłady
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie3
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności3
T-W-3Psychrofile w żywności4
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Acidofile w żywności3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie prezentacji5
A-L-3studiowanie materiałów źródłowych z zakresu omawianej tematyki10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Analiza omawianych zagadnień - przygotowanie do zaliczenia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student wie jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
TZZ_1A_W06C-1T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi stosowania nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
TZZ_1A_U01C-1T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-2, T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student wie jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą drobnoustrojów ekstremofilnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi stosowania nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
2,0student nie rozróżnia bakterii ekstremofilnych od bakterii innych bakterii
3,0studnet nie potrafi dokonać podziału bakterii ekstremofilych
3,5student potrafi rozróżnić i scharakteryzować grupy bakterii ekstremofilnych
4,0stdent potrafi scharakteryzować i podać przykłady nekatywnego wpływu ekstremofili na różne rodzaje żywności
4,5sturent potrafi podać przykłądy praktycznego wykorzystania bakterii ekstyremofinych
5,0ma pełną wiedzę i umiejętności w zakresie przerabionego materiału

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0student ma świadomośc znaczenia nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zmysłowska I, Drobnoustroje w biotechnologii, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińska Mazurskiego, Olsztyn, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo -kwartalnik, Postępy Mikrobiologii, Polskie Towarzystwo Mikrobiologów, Warszawa

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili4
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili4
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili4
T-L-4Podsumiowanie wyników izolacji ekstremofili z różnych środowisk3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie3
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności3
T-W-3Psychrofile w żywności4
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Acidofile w żywności3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie prezentacji5
A-L-3studiowanie materiałów źródłowych z zakresu omawianej tematyki10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Analiza omawianych zagadnień - przygotowanie do zaliczenia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_W01Student wie jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych. Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna charakterystykę towaroznawczą surowców i produktów żywnościowych. Zna najważniejsze systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-3Psychrofile w żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą drobnoustrojów ekstremofilnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_U01Student potrafi stosowania nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-3Psychrofile w żywności
T-W-5Acidofile w żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie rozróżnia bakterii ekstremofilnych od bakterii innych bakterii
3,0studnet nie potrafi dokonać podziału bakterii ekstremofilych
3,5student potrafi rozróżnić i scharakteryzować grupy bakterii ekstremofilnych
4,0stdent potrafi scharakteryzować i podać przykłady nekatywnego wpływu ekstremofili na różne rodzaje żywności
4,5sturent potrafi podać przykłądy praktycznego wykorzystania bakterii ekstyremofinych
5,0ma pełną wiedzę i umiejętności w zakresie przerabionego materiału
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_K01Student posiada zdolność stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma świadomośc znaczenia nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0