Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,4102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,3302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,03,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,5157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
laboratoriapraktyczne2,01,3302
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0302

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0301
laboratoriapraktyczne3,01,5301
Chemia organicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0302
laboratoriapraktyczne3,01,5302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,8155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,3302
wykładyaudytoryjne2,00,5152
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,5301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,3301
wykładyaudytoryjne2,00,5151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0306
laboratoriapraktyczne3,02,0456
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne2,01,3303
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0451
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,01,4303
wykładyaudytoryjne2,01,1303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
laboratoriapraktyczne3,02,0452
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,8153
wykładyaudytoryjne2,00,5153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0306
laboratoriapraktyczne3,01,5306
Reologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne1,00,8151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,01,0304
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,3307
wykładyaudytoryjne2,00,5157
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,5456
laboratoriapraktyczne2,01,5306
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,0305
laboratoriapraktyczne2,01,5305
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0304
laboratoriapraktyczne2,01,5304
Surowce rybnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
Surowce rzeźneegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,5303
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne3,01,0305
laboratoriapraktyczne3,02,0455
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne4,01,6454
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,5307
wykładyaudytoryjne3,01,0307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0306
laboratoriapraktyczne3,02,0456
Technologia roślinnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0305
laboratoriapraktyczne3,02,0455
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0305
laboratoriapraktyczne3,02,0455
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,0306
laboratoriapraktyczne2,01,5306
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,6157
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,2307

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,01,01804

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,8452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,00,8151
2 Bezpieczeństwo żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
laboratoriapraktyczne1,00,8151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8151
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne1,00,8153
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8153
wykładyaudytoryjne1,00,5153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne1,00,8154
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne1,00,8154
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8154
wykładyaudytoryjne1,00,5154
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5154
laboratoriapraktyczne1,00,8154

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5155
laboratoriapraktyczne1,00,8155
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5155
laboratoriapraktyczne1,00,8155
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,8155
wykładyaudytoryjne1,00,5155