Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)
specjalność: Biotechnologia rybacka i akwakultura

Efekty uczenia się:

KODWiedza
IA_1A_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu chemii, matematyki i fizyki.
IA_1A_W02Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu hydrobiologii, hydrochemii i biochemii oraz procesów i zjawisk zachodzących w wybranych ekosystemach z uwzględnieniem metod analitycznych stosowanych w tym zakresie.
IA_1A_W03Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagrożenia środowiskaowe zwiazane z toksykologią, z uwzględnieniem mechanizmów obiegu substancji toksycznych w ekosystemach oraz metod analitycznych stosowanych w toksykologii.
IA_1A_W04Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu drobnoustrojów i ich roli w środowisku wodnym z uwzględnieniem metod ich wykrywania i oznaczania.
IA_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie.
IA_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii parazytów i innych czynnikw chorobotwórczych, ze szczególnym uwzględnieniem organizmów mających znaczenie dla organizmów wodnych wykorzystywanych gospodarczo oraz z zakresu metod wykrywania, oznaczania i zwalczania patogenów i pasożytów.
IA_1A_W07Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu technik informatycznych oraz zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich.
IA_1A_W08Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu stosowanych technik w akwakulturze, z uwzględnieniem biotechniki chowu wybranych gatunków ryb mających znaczenie w akwakulturze.
IA_1A_W09Zna w zaawansowanym stopniu wybrane elementy z zakresu ekologii, monitoringu i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji, z uwzględnieniem wybranych procesów zachodzących w środowisku wodnym właściwych dla kierunku studiów.
IA_1A_W10Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu terminologii stosowanej w genetyce oraz sposobów wykorzystania zasad inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych.
IA_1A_W11Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu składników pokarmowych oraz z zakresu podstaw fizjologii żywienia organizmów wodnych.
IA_1A_W12Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu budowy i funkcjonowania hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ichtiofauny.
IA_1A_W13Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i technik rozrodu organizmów wodnych, w tym biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych.
IA_1A_W14Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym oraz zasad budowy i eksploatacji statków rybackich.
IA_1A_W15Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu metod i sposobów wytwarzania pasz dla organizmów wodnych.
IA_1A_W16Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu teoretycznych podstaw zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego i metod ich wstępnej obróbki.
IA_1A_W17Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz zasad BHP obowiązujących w rybactwie.
IA_1A_W18Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, managementu środowiskowego oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego.
IA_1A_W19Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu rozmieszczenia i wielkości biologicznych zasobów wód w tym o metodach szacowania i ocenie ich wielkości.
IA_1A_W20Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu zasad tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w tym praktycznego wykorzystaćania obowiązujących norm prawnych.