Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,052
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie14,0laboratoriapraktyczne14,05,004
Seminarium dyplomowezaliczenie7,0seminariaaudytoryjne3,02,0453
seminariaaudytoryjne4,02,0904
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka laboratoryjna - 4 tygodniezaliczenie4,0praktykipraktyczne4,04,042

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Bakteryjne, grzybowe i wirusowe choroby roślinegzamin4,0wykładyaudytoryjne3,01,0303
laboratoriapraktyczne1,01,0303
Hodowle komórkowe i ich wykorzystanieegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Mechanizmy zakażeńegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0153
Mikrobiologia farmaceutycznaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Podstawy żywienia człowiekazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Specjalistyczne techniki mikroskopowezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0301
Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0302
Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0454
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,023
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,052

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (angielski)egzamin3,0lektorataudytoryjne1,01,0152
lektorataudytoryjne2,01,0303
2 Język obcy (niemiecki)egzamin3,0lektorataudytoryjne1,01,0152
lektorataudytoryjne2,01,0303

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 1 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przedmiot humanistyczno - społecznyzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biorafinacje i biomembranyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody w ocenie toksyczności skażenia środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
2 Toksykologia szczegółowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Czynniki zagrożenia biologicznego stwarzane przez hydrobiontyzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152
2 Organizmy wodne zagrażające zdrowiu i życiuzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinformatykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Statystyka w naukach przyrodniczychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Immunologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0304
laboratoriapraktyczne1,01,0154
2 Immunostymulacja i immunoprofilaktyka w hodowli zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne2,01,0304

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Genomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Proteomikaegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Parazytologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0304
2 Parazytologiczne problemy w hodowli zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0304

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302
2 Zagrożenia mikrobiologiczne w żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0302

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154
2 Grzyby mikroskopowe wykorzystywane w przemyślezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywnościzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0302
2 Postępy w biotechnologii przemysłu spożywczegozaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne2,02,0302

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biokorozjazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Procesy biodegradacji w przemyślezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151