Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: towaroznawstwo żywności
Sylabus przedmiotu Toksykologia żywności i przedmiotów użytku:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Towaroznawstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk społecznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Toksykologia żywności i przedmiotów użytku | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie przez studenta wiedzy z chemii fizyki i matematyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie studentom podstawowej wiedzy dotyczącej czynników toksycznych z którymi człowiek może się stykać poprzez żywność, elementy wyposażenia wnętrz i wykorzystywane przez niego preparaty |
C-2 | Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej technik laboratoryjnych stosowanych w toksykologii |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wprowadzenie: zasady pracy w laboraturium analitycznym (BHP), organizacja ćwiczeń, wymagania. | 1 |
T-L-2 | Opracowanie i prezentacja wyników analiz | 1 |
T-L-3 | Wstęp do oceny sanitarno higieniczna surowców i produktów żywnościowych. Zanieczyszczenia biologiczne surowców i produktów spozywczych | 2 |
T-L-4 | Podstawowe etapy procesu analitycznego. Zagadnienia jakości w analizie. | 2 |
T-L-5 | Oznaczanie zawartości metali ciężkich i innych pierwiastków śladowych w żywności. | 4 |
T-L-6 | Substancje biologicznie aktywne w surowcach i produktach spożywczych. | 2 |
T-L-7 | Spektrofotometryczne oznaczanie pozostałości środków chemii gospodarczej w żywności | 2 |
T-L-8 | Prezentacja referatów z zakresu tematyki przedmiotu, przygotowanych przez studentów . | 2 |
T-L-9 | Oznaczanie w żywności pozostałości substancji przenikających podczas upraw. | 2 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Toksykologia – rys historyczny. Cele i zadania toksykologii | 2 |
T-W-2 | Podstawowe pojecia i badania toksykologiczne. Czynniki decydujące o toksyczności związków | 3 |
T-W-3 | Drogi wchłaniania i wydalania trucizn. Metabolizm ksenobiotyków w organizmie | 3 |
T-W-4 | Znaczenie metali ciężkich i innych pierwiastków śladowych | 3 |
T-W-5 | Substancje toksyczne przenikające w czasie upraw i hodowli. Substancje szkodliwe powstające podczas przechowywania i przewarzania żywności | 3 |
T-W-6 | Zagrożenia wewnątrz budynków. Niebezpieczeństwa związane z artykułami nieżywnościowymi w otoczeniu człowieka | 2 |
T-W-7 | Zagrożenia stwarzane przez pola elektromagnetyczne i promieniowanie jonizujące. | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach | 18 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | Godziny kontaktowe z prowadzącym | 5 |
A-L-4 | Przygotowanie referatów i sprawozdań | 17 |
A-L-5 | Przygogotowanie do zaliczenia końcowego | 10 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Analiza literatury przedmiotu | 16 |
A-W-3 | Konsultacje z prowadzącym | 10 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 15 |
59 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność w zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny lub ustny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_W01 Posiada podstawową wiedzę dotyczącą znaczenia toksykologii i jej związku z rozwojem naszej cywilizacji. Posiada wiedzę na temat trucizn i mechanizmów zatrucia. Orientuje sie w metodyce i zasadach przeprowadzania badań toksykologicznych | TOW_1A_W21 | S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W10 | InzA_W02 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-3 |
TOW_1A_null_W02 Zna zasady pozwalające na bezpieczną pracę w laboratorium analitycznym. Ma podstawową wiedzę dotyczącą metod analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą zasad doboru i przeznaczenia metod analitycznych. | TOW_1A_W01, TOW_1A_W16, TOW_1A_W22 | S1A_W01, S1A_W04, S1A_W06, S1A_W08, S1A_W10 | InzA_W01, InzA_W02 | C-2 | T-L-1 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
TOW_1A_null_W03 Zna terminologię z zakresu higieny i toksykologii. Posiada wiedzę o substancjach szkodliwych występujących w żywności i surowcach przemysłu spożywczego oraz praktykach prowadzących do ograniczenia ich zawartości. Posiada podstawową wiedzę na temat znaczenia oraz problemów stwarzanych przez niedobór lub nadmiar pierwiastków śladowych. Posiada wiedze dotyczącą zagrozeń stwarzanych przez przedmioty użytku i materiały wykończenia wnętrz i budowlane. Orientuje się w podstawowych regulacjach prawnych dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa żywności. | TOW_1A_W11, TOW_1A_W12, TOW_1A_W21 | S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11 | InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-6 | M-1, M-3 | S-3 |
TOW_1A_null_W04 Potrafi scharakteryzować zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji i przechowywania żywności a stopniem jej skazenia. Potrafi zidentyfikować zagrożenia stwarzane przez wykorzystywane przez niego artykuły przemysłowe. | TOW_1A_W23 | S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05 | InzA_W01, InzA_W02 | C-1 | T-L-8, T-W-5 | M-1 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_U01 Potrafi wyszukiwać, i stosować podstawowe regulacje prawne dotyczące zanieczyszczeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka. Prawidłowo identyfikuje zagrożenia związane z występowaniem w żywności i otoczeniu człowieka substancji o potencjalnym działaniu szkodliwym | TOW_1A_U03, TOW_1A_U04, TOW_1A_U07, TOW_1A_U17 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08, S1A_U10 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-1 | T-W-4, T-W-6, T-W-5 | M-1 | S-3 |
TOW_1A_null_U02 Prawidłowo posługuje się terminologią z zakresu przedmiotu. Umie prawidłowo wybrać metodykę analizy oraz wykonać podstawowe analizy z zakresu toksykologii. Posiada umiejętność opracowania uzyskanych wyników badań doświadczalnych, z zastosowaniem podstawowych technik informatycznych, formułowania wniosków i ich prezentacji w formie ustnej i pisemnej | TOW_1A_U01 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U05, S1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U06, InzA_U07 | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-8 | M-1 | S-1, S-2 |
TOW_1A_null_U03 Potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informację z zakresu tematyki przedmiotu z wykorzystaniem źródeł elektronicznych i drukowanych oraz przygotowywania na jej podstawie prezentacji ustnych i pisemnych | TOW_1A_U09, TOW_1A_U11, TOW_1A_U12 | S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U07, S1A_U09, S1A_U10, S1A_U11 | InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U08 | C-2 | T-L-8 | M-1, M-2 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TOW_1A_null_K01 Ma świadomość swej wiedzy, rozumie konieczność systematycznego dokształcania się w zakresie bezpieczeństwa toksykologicznego żywności i innych elementów otoczenia człowieka, potrafi prawidłowo określać priorytety niezbędne do osiągnięcia zamierzonego celu | TOW_1A_K01, TOW_1A_K05, TOW_1A_K08 | S1A_K01, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K06, S1A_K07 | InzA_K01 | C-1 | T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
TOW_1A_null_K02 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Potrafi inspirować innych. Ma świadomość znaczenia odpowiedzialności zawodowej za jakość i bezpieczeństwo toksykologiczne żywności i tzw. przedmiotów użytku | TOW_1A_K02, TOW_1A_K03, TOW_1A_K04, TOW_1A_K06, TOW_1A_K07 | S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-W-2, T-L-1, T-L-8, T-L-2, T-L-5 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_W01 Posiada podstawową wiedzę dotyczącą znaczenia toksykologii i jej związku z rozwojem naszej cywilizacji. Posiada wiedzę na temat trucizn i mechanizmów zatrucia. Orientuje sie w metodyce i zasadach przeprowadzania badań toksykologicznych | 2,0 | Student nie opanował wymaganej wiedzy nawet w podstawowym stopniu |
3,0 | Student ma podstawową wiedze dotyczącą omawianych zagadnień, ale popełnia dużo błędów. | |
3,5 | Student opanował w zadowalajacym stopniu wymaganą wiedzę. | |
4,0 | Student opanował wymagana wiedę na dobrym poziomie. Dobrze orientuje się w mechanizmie powstawania zatruć i metodyce prowadzenia badań toksykologicznych | |
4,5 | Student opanował wymaganą wiedzę w bardzo dobrym stopniu. Dobrze orientuje się w mechanizmie powstawania zatruć i metodyce prowadzenia badań toksykologicznych. Swobodnie wypowiada się na zadany temat. | |
5,0 | Student posiada znakomitą wiedzę dotyczącą omawianych zagadnień. Swobodniee wypowiada się na zadany temat, samodzielnie formuuje pytania i wyciaga wnioski | |
TOW_1A_null_W02 Zna zasady pozwalające na bezpieczną pracę w laboratorium analitycznym. Ma podstawową wiedzę dotyczącą metod analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą zasad doboru i przeznaczenia metod analitycznych. | 2,0 | Student nie posiada wystarczającej wiedzy pozwalającej na bezpieczną pracę w laboratorium. Nie posiada wiedzy dotyczącej metod analitycznych stosowanych w analizach toksykologicznych |
3,0 | Student zna zasady BHP obowiązujące w laboratorium analitycznym. Dysponuje podstawowa wiedzą dotyczącą stosowanych metod analitycznych. | |
3,5 | Student pracuje zgodnie z zasadami obowiazującymi w laboratorium. Dysponuje podstawową wiedzą dotyczacą metod analitycznych wykorzystywanych w laboratorium. Potrafi opisać przebieg niektórych prostych analiz. | |
4,0 | Student pracuje zgodnie z zasadami obowiazującymi w laboratorium. Dysponuje dobrą wiedzą dotyczacą metod analitycznych wykorzystywanych w laboratorium. Potrafi opisać przebieg analiz będących tematem zajęć. Posiada wiedzę pozwalającą na interpretację wyników. | |
4,5 | Student pracuje zgodnie z zasadami obowiazującymi w laboratorium. Dysponuje bardzo dobrą wiedzą dotyczacą metod analitycznych wykorzystywanych w laboratorium i zasad ich doboru. Potrafi opisać przebieg analiz i objaśnić mechanizm zachodzących przemian. Posiada wiedzę pozwalająca na samodzielną interpretację wyników i oszacowanie ich poprawności. | |
5,0 | Student pracuje zgodnie z zasadami obowiazującymi w laboratorium. Dysponuje bardzo dobrę wiedzą dotyczacą metod analitycznych wykorzystywanych w laboratorium i zasad ich doboru. Potrafi opisać przebieg analiz i objaśnić mechanizm zachodzących przemian. Posiada wiedzę umożliwiającą samodzielną interpretację wyników, oszacowanie ich poprawności i pozwalającą zidentyfikować i wskazać drogi rozwiązywania problemów. | |
TOW_1A_null_W03 Zna terminologię z zakresu higieny i toksykologii. Posiada wiedzę o substancjach szkodliwych występujących w żywności i surowcach przemysłu spożywczego oraz praktykach prowadzących do ograniczenia ich zawartości. Posiada podstawową wiedzę na temat znaczenia oraz problemów stwarzanych przez niedobór lub nadmiar pierwiastków śladowych. Posiada wiedze dotyczącą zagrozeń stwarzanych przez przedmioty użytku i materiały wykończenia wnętrz i budowlane. Orientuje się w podstawowych regulacjach prawnych dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa żywności. | 2,0 | Student nie opanował wymaganej wiedzy nawet w podstawowym zakresie. |
3,0 | Student posiada częściową znajomość pojęć dotyczących omawianych zagadnień. Posiada podstawową wiedzę dotyczącą substancji niebezpiecznych znajdujących się w żywności i otoczeniu człowieka. | |
3,5 | Student zna podstawową terminologię dotycząca omawianych zagadnień. Potrafi wymienić i scharakteryzować podstawowe zagrożenia związane z bezpieczeństwem żywności i otoczenia człowieka. Orientuje się na poziomie podstawowym w metodach przeciwdziałających tym zagrożeniom. Posiada elementarną wiedzę dotycząca znaczenia dla zdrowia makro i mikroelementów | |
4,0 | Student zna dobrze terminologię dotycząca omawianych zagadnień. Potrafi wymienić i scharakteryzować substancje niebezpieczne występujące w żywności i przedmiotach użytku. Potrafi rozpoznać zagrożenie zwiazane z tymi substancji i wskazać metody jego minimalizacji. Posiada dobrą wiedzę dotyczącą znaczenia i skutków niedoboru lub nadmiaru mikro i makroelementów dla zdrowia. | |
4,5 | Student zna bardzo dobrze dobrze terminologię dotycząca omawianych zagadnień. Potrafi wymienić i scharakteryzować substancje niebezpieczne występujące w żywności i przedmiotach użytku. Potrafi rozpoznać zagrożenia zwiazane z tymi substancji i wskazać metody przeciwdziałania tym zagrożeniom. Posiada bardzo dobrą wiedzę dotyczącą znaczenia i skutków niedoboru lub nadmiaru mikro i makroelementów dla zdrowia. | |
5,0 | Student bardzo dobrze orientuje się w terminologii dotyczącej omawianych zagadnień. Potrafi wymienić i scharakteryzować substancje niebezpieczne występujące w żywności i przedmiotach użytku. Potrafi rozpoznać zagrożenia zwiazane z tymi substancji i zaproponować metody przeciwdziałania tym zagrożeniom i uzasadnić swój wybór. Posiada bardzo dobrą wiedzę dotyczącą znaczenia i skutków niedoboru lub nadmiaru mikro i makroelementów dla zdrowia. Orientuje się w podstawowych przepisach prawnych dotyczących zagrożeń ze strony substancji szkodliwych, | |
TOW_1A_null_W04 Potrafi scharakteryzować zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji i przechowywania żywności a stopniem jej skazenia. Potrafi zidentyfikować zagrożenia stwarzane przez wykorzystywane przez niego artykuły przemysłowe. | 2,0 | Student nie opanował wymaganych zagadnien nawet w stopniu podstawowym |
3,0 | Student zna podstawowe zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji żywności a stopniem jej skażenia. Orientuje się w podstawowych zagrożeniach toksykologicznych stwarzanych przez wykorzystywane przez nie go artykuły przemysłowe. W swoich wypowiedziach popełnia dużo błędów. | |
3,5 | Student zna podstawowe zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji żywności a stopniem jej skażenia. Orientuje się w podstawowych zagrożeniach toksykologicznych stwarzanych przez wykorzystywane przez nie go artykuły przemysłowe. | |
4,0 | Student zna podstawowe zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji żywności a stopniem jej skażenia. Orientuje się w podstawowych zagrożeniach toksykologicznych stwarzanych przez wykorzystywane przez nie go artykuły przemysłowe. Potrafi wskazac jakie czynniki poza stężeniem substancji w środowisku decydują o stopniu skazenia zywności. | |
4,5 | Student zna podstawowe zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji żywności a stopniem jej skażenia. Orientuje się w podstawowych zagrożeniach toksykologicznych stwarzanych przez wykorzystywane przez nie go artykuły przemysłowe. Potrafi wskazac jakie czynniki poza stężeniem substancji w środowisku decydują o stopniu skazenia zywności.Potrafi wskazac zagrożenia stwarzające największe zagrożenie. | |
5,0 | Student zna podstawowe zależności zachodzące pomiędzy stanem środowiska produkcji żywności a stopniem jej skażenia. Orientuje się w podstawowych zagrożeniach toksykologicznych stwarzanych przez wykorzystywane przez nie go artykuły przemysłowe. Potrafi wskazac jakie czynniki poza stężeniem substancji w środowisku decydują o stopniu skazenia zywności.Potrafi wskazac zagrożenia stwarzające największe zagrożenie. Potrafi wskazać i uzasadnić sposoby ograniczenia ryzyka związanego z obecnościa substancji szkodliwych w żywności i otoczeniu człowieka |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_U01 Potrafi wyszukiwać, i stosować podstawowe regulacje prawne dotyczące zanieczyszczeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka. Prawidłowo identyfikuje zagrożenia związane z występowaniem w żywności i otoczeniu człowieka substancji o potencjalnym działaniu szkodliwym | 2,0 | Student nie potrafi zidentyfikować nawet podstawowych zagrożeń związanych z żywnościa i otoczeniem człowieka. Nie potrafi wyszukiwać i stosować regulacji prawnych. |
3,0 | Student potrafi wymienić niektóre z zagrożeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka. Nadal nie potrafi wyszukiwać i stosować regulacji prawnych związanych z bezpieczeństwem żywności i człowieka | |
3,5 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować niektóre z zagrożeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka. Potrafi wyszukiwać niektóre z regulacji prawnych związanych z bezpieczeństwem żywności i człowieka | |
4,0 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować niektóre z zagrożeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka i omówić źródła ich pochodzenia. Potrafi wyszukiwać regulacje prawne związane z bezpieczeństwem żywności i człowieka | |
4,5 | Student potrafi wymienić i scharakteryzować większość zagrożeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka i omówić źródła ich pochodzenia. Potrafi wymienić metody przeciwdziałania zagrożeniom. Potrafi wyszukiwać regulacje prawne związane z bezpieczeństwem żywności i człowieka | |
5,0 | Student swobodnie wypowiada się na zadane tematy. Potrafi wymienić i scharakteryzować większość z zagrożeń występujących w żywności i otoczeniu człowieka i omówić źródła ich pochodzenia. Potrafi wymienić metody przeciwdziałania zagrożeniom, a także dokonać wyboru najbardziej odpowiednich i uzasadnić swój wybór. Potrafi wyszukiwać i stosować regulacje prawne związane z bezpieczeństwem żywności i człowieka | |
TOW_1A_null_U02 Prawidłowo posługuje się terminologią z zakresu przedmiotu. Umie prawidłowo wybrać metodykę analizy oraz wykonać podstawowe analizy z zakresu toksykologii. Posiada umiejętność opracowania uzyskanych wyników badań doświadczalnych, z zastosowaniem podstawowych technik informatycznych, formułowania wniosków i ich prezentacji w formie ustnej i pisemnej | 2,0 | Student nie stosuje prawidłowej terminologii. Nie potrafi wyszukiwać metod analizy . Nie potrafi przeprowadzać analiz i opracowywać wyników. |
3,0 | Student na ogół stosuje poprawną terminologię. Nie potrafi samodzielnie wybrać odpowiedniej metodyki analizy. Pod nadzorem potrafi przeprowadzić proste analizy. | |
3,5 | Student na ogół stosuje poprawną terminologię. Nie potrafi samodzielnie wybrać odpowiedniej metodyki analizy. Potrafi przeprowadzić proste analizy, i opracować je w podstawowym zakresie. | |
4,0 | Student stosuje poprawną terminologię. Potrafi samodzielnie wybrać odpowiednią metodykę analizy. Potrafi przeprowadzić podstawowe analizy. Umie poddać uzyskane wyniki podstawowej analizie statystycznej. | |
4,5 | Student stosuje poprawną terminologię. Potrafi samodzielnie wybrać odpowiednią metodykę analizy. Potrafi przeprowadzić podstawowe analizy. Umie poddać uzyskane wyniki podstawowej analizie statystycznej i na tej podstawie wyciągnąć wnioski dotyczące bezpieczeństwa badanego materiału. | |
5,0 | Student stosuje poprawną terminologię. Potrafi samodzielnie wybierać odpowiednie metody badawcze. Potrafi samodzielnie przeprowadzać analizy. Umie poddać uzyskane wyniki podstawowej analizie statystycznej i na tej podstawie wyciągnąć wnioski dotyczące bezpieczeństwa badanego materiału. Swobodnie prezentuje i duskutuje o uzyskanych wynikach. | |
TOW_1A_null_U03 Potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informację z zakresu tematyki przedmiotu z wykorzystaniem źródeł elektronicznych i drukowanych oraz przygotowywania na jej podstawie prezentacji ustnych i pisemnych | 2,0 | Student nie potrafi wyszukiwać i prezentować podstawowych informacji. |
3,0 | Student potrafi wyszukiwać podstawowe informacje. Nie potrafi ich samodzielnie opracować i zaprezentować. | |
3,5 | Student potrafi wyszukiwać podstawowe informacje. Potrafi je samodzielnie zaprezentować. | |
4,0 | Student potrafi wyszukiwać podstawowe informacje. Potrafi je samodzielnie opracować, sformułować wnioski i je zaprezentować. | |
4,5 | Student potrafi wyszukiwać podstawowe informacje w językiu polskim i obcym. Potrafi je samodzielnie opracować, sformułować wnioski i je zaprezentować. | |
5,0 | Student potrafi wyszukiwać podstawowe informacje w językiu polskim i obcym. otrafi je samodzielnie opracować, sformułować wnioski i je zaprezentować. Potrafi dyskutować na zadany temat. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TOW_1A_null_K01 Ma świadomość swej wiedzy, rozumie konieczność systematycznego dokształcania się w zakresie bezpieczeństwa toksykologicznego żywności i innych elementów otoczenia człowieka, potrafi prawidłowo określać priorytety niezbędne do osiągnięcia zamierzonego celu | 2,0 | Student nie ma wykazuje zainteresowania rozwijaniem swojej wiedzy i umiejętności |
3,0 | Student ma niską świadomość swej wiedzy oraz konieczności stałego dokształcania | |
3,5 | Student ma zadowalającą świadomość swej wiedzy i konieczności dokształcania, ale nadal zachowuje bierną postawę. | |
4,0 | Student ma świadomość swej wiedzy. Rozwija swoje umiejetności korzystając z dostępnych źródeł | |
4,5 | Student ma dużą świadomość swej wiedzy. Rozwija swoje umiejetności korzystając z dostępnych źródeł. Samodzielnie wyznacza kierunki swego rozwoju | |
5,0 | Student ma pełną świadomość swej wiedzy. Rozwija swoje umiejetności korzystając z dostępnych źródeł. Potrafi w pełni ocenić stan swej wiedzy. Potrafi tę wiedzę przekazywać innym. Samodzielnie wyznacza kierunki swego rozwoju | |
TOW_1A_null_K02 Potrafi współdziałać i pracować w grupie, ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną. Potrafi inspirować innych. Ma świadomość znaczenia odpowiedzialności zawodowej za jakość i bezpieczeństwo toksykologiczne żywności i tzw. przedmiotów użytku | 2,0 | Student nie potrafi współpracować w grupie. Potrafi dezorganizować pracę innych. |
3,0 | Student potrafi współpracować w grupie, jednak zachowuje bierną postawę. | |
3,5 | Student potrafi współpracować w grupie. Stara się być kreatywnym. | |
4,0 | Student potrafi współpracować w grupie. Jest kreatywny. Stara się zachęcać innych do pracy. | |
4,5 | Student potrafi współpracować w grupie. Jest kreatywny. Stara się zachęcać innych do pracy. Potrafi bronić swojego zdania. | |
5,0 | Student potrafi współpracować w grupie. Jest kreatywny. Stara się zachęcać innych do pracy. Potrafi bronić swojego zdania, jest otwarty na głosy innych. |
Literatura podstawowa
- Seńczuk W, Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2006
- Nikonorow M., B. Urbanek-Karłowska, Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa, 1987
- Seńczuk W., Toksykologia. Podręcznik dla studentów, lekarzy i farmaceutów, PZWL, Warszawa, 2002
- Piotrowski J.K., Podstawy toksykologii, WNT, Warszawa, 2006
- Rusiecki W. P., Toksykologia wspólczesna, PZWL, Warszawa, 1990
Literatura dodatkowa
- Manahan E.S., Toksykologia środowiska Aspekty chemiczne i biochemiczne, PWN, 2006
- US PHARMACOPEIA, Witaminy i mikroelementy. Dzienne zapotrzebowanie, ograniczenia w stosowaniu, Pruszyński i s-ka., 1998
- Walker C.W., S.P. Hopkin, R.M. Sibly, D.B. Peakall, Podstawy ekotoksykologii, PWN, 2002