Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0103
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,5182

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,593
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,592
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,591

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne2,01,0183
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5121
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,5183
wykładyaudytoryjne2,00,5183
Prawo żywnościoweegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,591
laboratoriapraktyczne0,50,5181
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,5184
laboratoriapraktyczne2,01,0184
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0271
wykładyaudytoryjne2,00,5181
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,5183

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0122
wykładyaudytoryjne1,00,562
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0122
wykładyaudytoryjne1,00,562
Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,091
wykładyaudytoryjne1,00,591
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,00,5121
laboratoriapraktyczne3,01,5241
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0181
wykładyaudytoryjne1,00,5181
Wybrane działy z technologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne3,01,0241
wykładyaudytoryjne1,00,5121
Wybrane zagadnienia z parazytologii organizmów wodnychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0184
wykładyaudytoryjne1,00,5124

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,563
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,561
laboratoriapraktyczne1,00,5121
2 Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,561
laboratoriapraktyczne1,00,5121

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne zasoby wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,591
laboratoriapraktyczne1,00,591
2 Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,591
laboratoriapraktyczne1,00,591

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne przetwórstwo odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Certyfikacja w produkcji rybackiejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,592
wykładyaudytoryjne1,00,592