Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,010

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,59
laboratoriapraktyczne0,50,59

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,59
laboratoriapraktyczne2,01,018
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,518
wykładyaudytoryjne2,00,518
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,59
laboratoriapraktyczne0,50,518

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,563
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123