Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Sylabus przedmiotu Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starości:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starości | ||
Specjalność | technologia rybna | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 6 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość fizjologii żywienia i podstaw fizjologii człowieka |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe i nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska społeczno-kulturowego | 1 |
T-L-2 | Przyczyny błędów żywieniowych w różnych okresach życia | 2 |
T-L-3 | Wpływ środowiska rodzinnego na zachowania żywieniowe dziecka | 1 |
T-L-4 | Rozszerzanie diety niemowląt – strategie wprowadzania nowych produktów | 2 |
T-L-5 | Strategie żywienia dzieci w wieku 0-3 – kształtowanie zachowań żywieniowych | 2 |
T-L-6 | Wpływ czynników psychicznych na zachowania konsumenckie osób starszych | 1 |
T-L-7 | Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na zachowania konsumenckie osób starszych | 1 |
T-L-8 | Strategie zapobiegania niedożywieniu u osób starszych | 2 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uwarunkowania preferencji smakowych | 1 |
T-W-2 | Rozwojowe i poznawcze modele wyborów żywieniowych | 1 |
T-W-3 | Rola wczesnego programowania żywieniowego | 2 |
T-W-4 | Psychologiczne aspekty starzenia się i starości | 2 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 5 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 13 |
A-L-3 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Analiza wskazanej literatury | 10 |
A-W-2 | Godziny kontaktowe z nauczycielem | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 10 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia audytoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierajacy 5 pytań otwartych |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium sprawdzające wiedzę na ćwiczeniach |
S-3 | Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat |
S-4 | Ocena formująca: obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_W01 Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe | TZZ_2A_W09 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_U01 Nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych | TZZ_2A_U11 | — | — | C-1 | T-L-8, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-6, T-L-7 | M-2 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_K01 Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji | TZZ_2A_K02, TZZ_2A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-L-8, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-6, T-L-7 | M-2, M-1 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_W01 Poznanie czynników kształtujacych zachowania żywieniowe | 2,0 | |
3,0 | poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25 | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_U01 Nabycie umiejętności kształtowania zachowań żywieniowych u dzieci i u osób starszych | 2,0 | |
3,0 | Zaliczone kolokwium, średnia ocen do 3,25. Student potrafi w ograniczonym stopniu zaproponować postępowanie, które będzie wpływało na kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowYch | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr3-5tr_K01 Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji | 2,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
3,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia | |
3,5 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia | |
4,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia | |
4,5 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia | |
5,0 | Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
Literatura podstawowa
- Ogden J., Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2010
- Szajewska H., Albrecht P., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, PZWL, Warszawa, 2009
- Falkowski A., Tyszka T., Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk, 2009
- Woś H., Staszewska- Kwak A., Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa, 2008
- Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
- Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
- Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2014
- Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, PZWL, Warszawa, 2008
- Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka od 1 do 3 roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Łódź, 2013
- Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2008
- Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
- Falkowski A, Tyszka T, Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańska, 2009
- Szczygieł B, Niedożywienie związane z chorobą, zapobieganie, leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012
- Łoś Z, Rozwój psychiczny człowieka w ciągu całego życia, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 2010
Literatura dodatkowa
- Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
- Chicago Dietetic Association, Manual of clinical dietetics, 2000
- Gerrig R, Zimbardo P, Psychologia i życie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009