Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)

Sylabus przedmiotu Mutageneza organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mutageneza organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności
Specjalność Bioinżynieria produkcji żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Dybus <Andrzej.Dybus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magdalena Jędrzejczak-Silicka <mjedrzejczak@zut.edu.pl>, Iwona Szatkowska <Iwona.Szatkowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 8 0,50,59zaliczenie
laboratoriaL1 5 0,50,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu genetyki, biologii molekularnej oraz inżynierii genetycznej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.1
T-L-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.1
T-L-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.1
T-L-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.1
T-L-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.1
5
wykłady
T-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.1
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.1
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).1
T-W-4Mutageneza chemiczna.1
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)2
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.1
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-L-2Opracowanie i przygotowanie prezentacji.5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.5
15
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.5
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3objaśnienie lub wyjaśnienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_W01
Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
BT_2A_W01C-1T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-3, M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_U01
Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
BT_2A_U06C-1T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_K01
Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
BT_2A_K02C-1T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-3, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-3, M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_W01
Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu mutagenezy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_U01
Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
2,0
3,0Student na podstawie posiadanej wiedzy teoretycznej potrafi zaproponować odpowiednią technikę w celu wywołania trwałych zmian (mutacji) w genomach organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-D_K01
Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących efektywnego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu genomów organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Oxford Journals, Mutagenesis, Oxford University Press, Great Clarendon Street Oxford OX2 6DP UK
  2. Errol C. Friedberg, Graham C. Walker, Wolfram Siede, Richard D. Wood, Roger A. Schultz, Tom Ellenberger, DNA Repair and Mutagenesis, ASM Press, 2006, ISBN-13: 978-1555813192

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.1
T-L-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.1
T-L-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.1
T-L-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.1
T-L-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.1
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.1
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).1
T-W-4Mutageneza chemiczna.1
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)2
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.1
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.1
8

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.5
A-L-2Opracowanie i przygotowanie prezentacji.5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury.2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BPŻ-S-D_W01Student definiuje podstawową terminologię z zakresu mutagenezy. Opisuje wybrane techniki mutagenezy wykorzystywane do zmian właściwości organizów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W01ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-L-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-L-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-L-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-L-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-L-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
Metody nauczaniaM-3objaśnienie lub wyjaśnienie
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu mutagenezy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BPŻ-S-D_U01Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U06dokonuje wszechstronnej analizy molekularnych podstaw ewolucji, a także czynników oddziałujących na funkcjonowanie genomu oraz transkryptomu; analizuje czynniki wpływające na zmienność organizmu
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-L-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-L-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-L-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-L-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-L-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
Metody nauczaniaM-3objaśnienie lub wyjaśnienie
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student na podstawie posiadanej wiedzy teoretycznej potrafi zaproponować odpowiednią technikę w celu wywołania trwałych zmian (mutacji) w genomach organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BPŻ-S-D_K01Ma świadomość istnienia możliwości praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K02wykazuje zrozumienie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych obszarach działalności człowieka; interpretuje i opisuje te procesy wykorzystując podejście naukowe
Cel przedmiotuC-1Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności.
Treści programoweT-W-1Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania.
T-W-4Mutageneza chemiczna.
T-W-2Charakterystyka czynników mutagennych.
T-W-5Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe)
T-W-7Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
T-W-3Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy).
T-W-6Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów.
T-L-4Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce.
T-L-5Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych.
T-L-2Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej.
T-L-3Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych.
T-L-1Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych.
Metody nauczaniaM-3objaśnienie lub wyjaśnienie
M-1wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zdolny do organizacji badań dotyczących efektywnego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu genomów organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności, wykazuje zdolność współpracy z innymi osobami.
3,5
4,0
4,5
5,0