Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,053
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0laboratoriapraktyczne20,05,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0153
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,04,042

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Bakteryjne, grzybowe i wirusowe choroby roślinegzamin4,0wykładyaudytoryjne3,01,0303
laboratoriapraktyczne1,01,0303
Hodowle komórkowe i ich wykorzystanieegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Mechanizmy zakażeńegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0153
Mikrobiologia farmaceutycznaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Podstawy żywienia człowiekazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Specjalistyczne techniki mikroskopowezaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0301
wykładyaudytoryjne1,01,0301
Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0302
Zaawansowane metody w diagnostyce mikrobiologicznejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0454
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,023
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,052

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (angielski)egzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0302
2 Język obcy (niemiecki)egzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0302

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 1 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Przedmiot humanistyczno - społecznyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biorafinacje i biomembranyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody w ocenie toksyczności skażenia środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
2 Toksykologia szczegółowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Czynniki zagrożenia biologicznego stwarzane przez hydrobiontyzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Organizmy wodne zagrażające zdrowiu i życiuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioinformatykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Statystyka w naukach przyrodniczychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Immunologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0wykładyaudytoryjne2,01,0304
laboratoriapraktyczne1,01,0154
2 Immunostymulacja i immunoprofilaktyka w hodowli zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne2,01,0304

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Genomikaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0152
2 Proteomikaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0152
laboratoriapraktyczne2,01,0152

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Parazytologia zwierząt hodowlanychegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0303
2 Parazytologiczne problemy w hodowli zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0303

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,00,0152
2 Zagrożenia mikrobiologiczne w żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologiczne wykorzystanie enzymów pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Grzyby mikroskopowe wykorzystywane w przemyślezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne technologie w przetwórstwie żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Postępy w biotechnologii przemysłu spożywczegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biokorozjazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Procesy biodegradacji w przemyślezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczno - chemiczne zwalczanie patogenów i szkodników roślinegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,574
wykładyaudytoryjne0,50,5154
2 Integrowana ochrona roślinegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,574
wykładyaudytoryjne0,50,5154