Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
MS_2A_W11C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
MS_2A_U01, MS_2A_U05C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
MS_2A_K01, MS_2A_K02, MS_2A_K03, MS_2A_K04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Markowski W., ABC small businessu, MARCUS, Łódź, 2014
  2. Sojak S., Założyć firmę i nie zbankrutować. Aspekty prawne, DIFIN, Warszawa, 2009, praca zbiorowa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_W01Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą systemu zarządzania i normalizacji. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_U01Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U05Posiada umiejętność wprowadzenia systemów zarządzania i normalizacji. Potrafi wykorzystać praktycznie wiedzę z zkresu prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wykorzystane w naukach rolniczych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_K01Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0