Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5101
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,0152
wykładyaudytoryjne1,31,082
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,582
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,572
Biotechnologia w hodowli zwierzątzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,051
laboratoriapraktyczne2,01,0181
Biotechnologia w produkcji biopolimerówzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,071
wykładyaudytoryjne2,01,081
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,31,054
wykładyaudytoryjne1,71,084
Biotechnologia w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,01,051
wykładyaudytoryjne2,01,081
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,051
Biotechnologia w rozrodzie zwierzątzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,081
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,551
laboratoriaaudytoryjne1,00,5101
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,551
wykładyaudytoryjne0,50,581
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0181
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,053
laboratoriapraktyczne1,01,073
wykładyaudytoryjne1,01,083
Hodowle tkankowe i komórkowe zwierzątegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,00,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,01,081
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,554
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,554
wykładyaudytoryjne1,01,084
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,553
wykładyaudytoryjne1,01,053
laboratoriapraktyczne1,00,5103
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,5133
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,31,052
wykładyaudytoryjne1,71,082
Metody inżynierii genetycznej zwierzątegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,053
wykładyaudytoryjne1,51,083
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,554
wykładyaudytoryjne0,50,584
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,081
laboratoriapraktyczne1,01,071
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,012
Podstawy projektowania i rozwoju linii biotechnologicznych (w tym grafika inżynierska)zaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0101
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0102
wykładyaudytoryjne2,01,0102
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,09,304
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,582
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,51,053
laboratoriapraktyczne1,50,783
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5154
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,253
wykładyaudytoryjne0,50,353
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,053
wykładyaudytoryjne1,01,083

Przedmioty innego typu (8)

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka specjalizacyjnazaliczenie8,0praktykipraktyczne8,08,062

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,081
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,071
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,571
wykładyaudytoryjne1,00,581
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,572
wykładyaudytoryjne1,00,582
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,072
wykładyaudytoryjne1,01,082
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,572
wykładyaudytoryjne1,00,582

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
4 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,573
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,573
wykładyaudytoryjne1,51,083
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,073
wykładyaudytoryjne1,51,083

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,5202
2 Język niemieckizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,5202

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,592