Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2016/2017 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,053
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0153
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0303

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5154
laboratoriapraktyczne0,50,5154
Informatyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0153

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0203
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Podstawy żywienia człowiekazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,02,0303
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,02,0302
laboratoriapraktyczne3,03,0452

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,50,5103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
laboratoriapraktyczne1,01,0103
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5102
wykładyaudytoryjne0,50,5102
laboratoriapraktyczne1,00,5102
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne0,50,5103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
laboratoriapraktyczne1,00,5103
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0103
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5103
wykładyaudytoryjne0,50,5103
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiuegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,02,0452
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,02,0302
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morzaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5153
laboratoriapraktyczne1,00,5153
Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
laboratoriapraktyczne2,00,5302

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0452
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0452

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0453

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Prawo żywnościowezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5302
2 Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5302
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0204
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5204
wykładyaudytoryjne0,50,5104
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
6 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
laboratoriapraktyczne2,01,0151

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151