Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2016/2017 - semestr 4:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,00

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,515
laboratoriapraktyczne0,50,515

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
laboratoriapraktyczne1,01,0204

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
wykładyaudytoryjne1,01,0104
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0204
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0104
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0204

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5204
wykładyaudytoryjne0,50,5104
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204
6 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,5104
laboratoriapraktyczne0,50,5204