Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (N1)

Sylabus przedmiotu Urządzenia magazynowe i przechowalnicze:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Urządzenia magazynowe i przechowalnicze
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Budowy i Użytkowania Urządzeń Technicznych
Nauczyciel odpowiedzialny Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 12 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zalecana znajomość maszynoznawstwa ogólnego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania urządzeń w magazynowaniu ziarna i przechowywaniu warzyw i owoców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Gospodarcze znaczenie magazynowania zbóż i przechowalnictwa warzyw i owoców. Podstawowe czynniki wpływające na jakość i właściwości ziarna przeznaczonego do przechowywania. Sposoby przechowywania ziarna zbóż i roślin strączkowych. Spichrze zbożowe. Maszyny do czyszczenia i sortowania ziarna. Metody, maszyny i urządzenia do konserwacji zbóż. Kontrola stanu jakościowego ziarna podczas przechowywania. Warunki i metody przechowywania ziemniaków. Systemy wentylacyjne w przechowalniach ziemniaków do składowania luzem i paletowego. Analiza towaroznawcza ziemniaków. Podział i charakterystyka obiektów przechowalniczych do przechowywania owoców i warzyw. Układy funkcjonalne obiektów przechowalniczych. Układy kontroli i sterowania klimatem w przechowalniach owoców i warzyw. Urządzenia chłodnicze, systemy wentylacji, urządzenia do regulacji składu atmosfery.12
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach12
A-W-2czytanie wskazanej literatury24
A-W-3przygotowanie do kolokwium15
A-W-4Przygotowanie prezentacji na zadany temat9
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda podająca - wykład informacyjny
M-2Metoda esponująca - film
M-3Metoda aktywizująca - dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena z samodzielnie przygotowanej prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu podsumowującego

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O08-1_W01
ma uporządkowana wiedzę w zakresie maszynoznawstwa rolniczego, obejmującą budowę, działanie, regulację urządzeń do magazynowaniu ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców a także zasady ich eksploatacji, uwzględniające wymagania technologiczne
TRL_1A_W22, TRL_1A_W23R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O08-1_U01
potrafi pozyskiwać z literatury, baz danych i innych źródeł informacje o procesach magazynowania ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców oraz je wykorzystywać do racjonalnego sterowania tymi procesami z uwzględnieniem zasad eksploatacji maszyn wykorzystywanych do ich realizacji;
TRL_1A_U01, TRL_1A_U21, TRL_1A_U19R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-1M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O08-1_K01
jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy zawodowej, stąd rozumie potrzebę dalszego, samodzielnego i ciągłego ich pogłębiania
TRL_1A_K01, TRL_1A_K07R1A_K01, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-1T-W-1M-1, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O08-1_W01
ma uporządkowana wiedzę w zakresie maszynoznawstwa rolniczego, obejmującą budowę, działanie, regulację urządzeń do magazynowaniu ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców a także zasady ich eksploatacji, uwzględniające wymagania technologiczne
2,0
3,0posiada więdzę w zakresie maszynoznawstwa rolniczego, obejmującą budowę, działanie, regulację urządzeń do magazynowaniu ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców w ograniczonym zakresie;
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O08-1_U01
potrafi pozyskiwać z literatury, baz danych i innych źródeł informacje o procesach magazynowania ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców oraz je wykorzystywać do racjonalnego sterowania tymi procesami z uwzględnieniem zasad eksploatacji maszyn wykorzystywanych do ich realizacji;
2,0
3,0potrafi pozyskiwać z literatury informacje o procesach magazynowania ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców oraz proponować racjonalne sterowanie tymi procesami
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O08-1_K01
jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy zawodowej, stąd rozumie potrzebę dalszego, samodzielnego i ciągłego ich pogłębiania
2,0
3,0Student wykazuje chec do zdobywania wiedzy i umiejetnosci w obszarze zwiazanym z przedmiotu, co między innymi przejawia sie w sytematycznym uczeszczaniu na zajecia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kaszubska K.; Jąkalska S., Maszyny i urządzenia dla przemysłu zbożowo-paszowego, WPM „WEMA”, 1997
  2. Horba A., Przechowywanie owoców i warzyw w kontrolowanej atmosferze, PROAGRO, 1998
  3. Jurga R., Przetwórstwo zbóż, WSiP, 1994

Literatura dodatkowa

  1. Technika Rolnicza Leśna Ogrodnicza, czasopismo
  2. Inżynieria Rolnicza, czasopismo

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarcze znaczenie magazynowania zbóż i przechowalnictwa warzyw i owoców. Podstawowe czynniki wpływające na jakość i właściwości ziarna przeznaczonego do przechowywania. Sposoby przechowywania ziarna zbóż i roślin strączkowych. Spichrze zbożowe. Maszyny do czyszczenia i sortowania ziarna. Metody, maszyny i urządzenia do konserwacji zbóż. Kontrola stanu jakościowego ziarna podczas przechowywania. Warunki i metody przechowywania ziemniaków. Systemy wentylacyjne w przechowalniach ziemniaków do składowania luzem i paletowego. Analiza towaroznawcza ziemniaków. Podział i charakterystyka obiektów przechowalniczych do przechowywania owoców i warzyw. Układy funkcjonalne obiektów przechowalniczych. Układy kontroli i sterowania klimatem w przechowalniach owoców i warzyw. Urządzenia chłodnicze, systemy wentylacji, urządzenia do regulacji składu atmosfery.12
12

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach12
A-W-2czytanie wskazanej literatury24
A-W-3przygotowanie do kolokwium15
A-W-4Przygotowanie prezentacji na zadany temat9
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O08-1_W01ma uporządkowana wiedzę w zakresie maszynoznawstwa rolniczego, obejmującą budowę, działanie, regulację urządzeń do magazynowaniu ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców a także zasady ich eksploatacji, uwzględniające wymagania technologiczne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W22ma szeroką i uporządkowana wiedzę w zakresie: 1) maszynoznawstwa rolniczej produkcji roślinnej, obejmującą budowę, działanie, regulację maszyn oraz teorię pracy wybranych zespołów roboczych - narzędzia i maszyny do uprawy roli, nawożenia, siewu, sadzenia, uprawy międzyrzędowej, ochrony roślin, zbioru siana, zielonek, zbioru zbóż i obróbki ziarna, zbioru ziemniaków i buraków, 2) obiektów i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej, obejmującą urządzenia transportowe, urządzenia do produkcji pasz, obiekty i urządze-nia wykorzystywane przy chowie najważniejszych gatunków zwierząt go-spodarskich, urządzenia i obiekty stosowane przy gospodarce odchodami, urządzenia do doju mechanicznego, urządzenia stosowane przy wentylacji i ogrzewaniu budynków inwentarskich oraz środki techniczne wykorzystywane w obrocie zwierzętami, z uwzględnieniem czynników warunkujących dobrostan zwierząt, 3) maszynoznawstwa leśnego, obejmującą urządzenia do zbioru, obróbki i sor-towania nasion drzew leśnych, maszyny i narzędzia stosowane przy pracach szkółkarskich, odnawianiu lasu i zalesianiu, pielęgnacji i ochronie lasu oraz stosowane przy pozyskiwaniu drewna oraz uprzątaniu pozostałości zrębowych;
TRL_1A_W23ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn rolniczych i leśnych, obejmującą techniczne i technologiczne zasady użytkowania maszyn i urządzeń, dobór parametrów użytkowania maszyn i urządzeń, procesy technologiczne w rolnictwie i leśnictwie, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych, zasady zapewnienia gotowości technicznej parku maszynowego, trwałość i niezawodność maszyn, obsługę i diagnostykę techniczną maszyn oraz ich przechowywanie, recykling, systemy informatyczne w utrzymaniu stanu technicznego maszyn;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania urządzeń w magazynowaniu ziarna i przechowywaniu warzyw i owoców.
Treści programoweT-W-1Gospodarcze znaczenie magazynowania zbóż i przechowalnictwa warzyw i owoców. Podstawowe czynniki wpływające na jakość i właściwości ziarna przeznaczonego do przechowywania. Sposoby przechowywania ziarna zbóż i roślin strączkowych. Spichrze zbożowe. Maszyny do czyszczenia i sortowania ziarna. Metody, maszyny i urządzenia do konserwacji zbóż. Kontrola stanu jakościowego ziarna podczas przechowywania. Warunki i metody przechowywania ziemniaków. Systemy wentylacyjne w przechowalniach ziemniaków do składowania luzem i paletowego. Analiza towaroznawcza ziemniaków. Podział i charakterystyka obiektów przechowalniczych do przechowywania owoców i warzyw. Układy funkcjonalne obiektów przechowalniczych. Układy kontroli i sterowania klimatem w przechowalniach owoców i warzyw. Urządzenia chłodnicze, systemy wentylacji, urządzenia do regulacji składu atmosfery.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny
M-2Metoda esponująca - film
M-3Metoda aktywizująca - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena z samodzielnie przygotowanej prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu podsumowującego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada więdzę w zakresie maszynoznawstwa rolniczego, obejmującą budowę, działanie, regulację urządzeń do magazynowaniu ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców w ograniczonym zakresie;
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O08-1_U01potrafi pozyskiwać z literatury, baz danych i innych źródeł informacje o procesach magazynowania ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców oraz je wykorzystywać do racjonalnego sterowania tymi procesami z uwzględnieniem zasad eksploatacji maszyn wykorzystywanych do ich realizacji;
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
TRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekono-miczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
TRL_1A_U19potrafi dobierać oraz właściwie i racjonalnie użytkować pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz gospodarce le-śnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania urządzeń w magazynowaniu ziarna i przechowywaniu warzyw i owoców.
Treści programoweT-W-1Gospodarcze znaczenie magazynowania zbóż i przechowalnictwa warzyw i owoców. Podstawowe czynniki wpływające na jakość i właściwości ziarna przeznaczonego do przechowywania. Sposoby przechowywania ziarna zbóż i roślin strączkowych. Spichrze zbożowe. Maszyny do czyszczenia i sortowania ziarna. Metody, maszyny i urządzenia do konserwacji zbóż. Kontrola stanu jakościowego ziarna podczas przechowywania. Warunki i metody przechowywania ziemniaków. Systemy wentylacyjne w przechowalniach ziemniaków do składowania luzem i paletowego. Analiza towaroznawcza ziemniaków. Podział i charakterystyka obiektów przechowalniczych do przechowywania owoców i warzyw. Układy funkcjonalne obiektów przechowalniczych. Układy kontroli i sterowania klimatem w przechowalniach owoców i warzyw. Urządzenia chłodnicze, systemy wentylacji, urządzenia do regulacji składu atmosfery.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny
M-3Metoda aktywizująca - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena z samodzielnie przygotowanej prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu podsumowującego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi pozyskiwać z literatury informacje o procesach magazynowania ziarna oraz przechowywaniu warzyw i owoców oraz proponować racjonalne sterowanie tymi procesami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O08-1_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy zawodowej, stąd rozumie potrzebę dalszego, samodzielnego i ciągłego ich pogłębiania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
TRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania urządzeń w magazynowaniu ziarna i przechowywaniu warzyw i owoców.
Treści programoweT-W-1Gospodarcze znaczenie magazynowania zbóż i przechowalnictwa warzyw i owoców. Podstawowe czynniki wpływające na jakość i właściwości ziarna przeznaczonego do przechowywania. Sposoby przechowywania ziarna zbóż i roślin strączkowych. Spichrze zbożowe. Maszyny do czyszczenia i sortowania ziarna. Metody, maszyny i urządzenia do konserwacji zbóż. Kontrola stanu jakościowego ziarna podczas przechowywania. Warunki i metody przechowywania ziemniaków. Systemy wentylacyjne w przechowalniach ziemniaków do składowania luzem i paletowego. Analiza towaroznawcza ziemniaków. Podział i charakterystyka obiektów przechowalniczych do przechowywania owoców i warzyw. Układy funkcjonalne obiektów przechowalniczych. Układy kontroli i sterowania klimatem w przechowalniach owoców i warzyw. Urządzenia chłodnicze, systemy wentylacji, urządzenia do regulacji składu atmosfery.
Metody nauczaniaM-1Metoda podająca - wykład informacyjny
M-3Metoda aktywizująca - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena z samodzielnie przygotowanej prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu podsumowującego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje chec do zdobywania wiedzy i umiejetnosci w obszarze zwiazanym z przedmiotu, co między innymi przejawia sie w sytematycznym uczeszczaniu na zajecia
3,5
4,0
4,5
5,0