Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Choroby, szkodniki i ochrona roślin zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby, szkodniki i ochrona roślin zielarskich
Specjalność Zielarstwo
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 18 1,50,38zaliczenie
wykładyW6 18 1,50,62egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomości z zakresu entomologii, anatomii, fizjologii i taksonomii roślin oraz posługiwania się mikroskopem świetlnym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Diagnostyka najważniejszych grup szkodników roślin zielarskich na podstawie cech morfologicznych oraz uszkodzeń roślin powodowanych przez wybrane fitofagi2
T-A-2Charakterystyka najważniejszych szkodników roślin cebulowych, baldaszkowatych i różowatych6
T-A-3Diagnostyka i szkodliwość najważniejszych chorób roślin zielarskich powodowanych przez wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby oraz biologia ich sprawców6
T-A-4Wpływ najważniejszych grup patogenów i szkodników roślinnych na jakość surowca zielarskiego4
18
wykłady
T-W-1Charakterystyka najważniejszych grup chorób i szkodników roślin zielarskich4
T-W-2Typy uszkodzeń roślin zielarskich powodowanych przez fitofagi2
T-W-3Ekologiczne aspekty występowania szkodników roślin. Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego2
T-W-4Metody prognozowania i sygnalizacji pojawu najważniejszych chorób i szkodników roślin zielarskich2
T-W-5Czynniki wpływające na przebieg procesu chorobowego. Epidemiologia chorób roślin; typy epidemii i ich przebieg2
T-W-6Profilaktyka w ochronie roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami2
T-W-7Ekologiczne i integrowane metody ochrony roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami4
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2udział w konsultacjach6
A-A-3samodzielne przygotowanie się do zaliczenia wiedzy zdobytej na ćwiczeniach15
A-A-4studiowanie literatury przedmiotowej6
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2udział w konsultacjach6
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wiedzy z wykładów12
A-W-4udział w zaliczeniu wiedzy z wykładów2
A-W-5studiowanie literatury przedmiotowej6
44

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny i problemowy
M-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4pokaz i ekspozycja
M-5ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: praca kontrolna z umiejętności

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_W01
zna najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
OG_1A_W13R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-3
OG_1A_D02-zi_W02
potrafi wskazać właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
OG_1A_W13R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_U01
diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich oraz rozpoznaje gatunki grzybów i szkodników ważne dla ochrony roślin zielarskich
OG_1A_U04R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2, C-3T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-4
OG_1A_D02-zi_U02
potrafi zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
OG_1A_U04, OG_1A_U13R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U10InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1, C-2, C-3M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_D02-zi_K01
ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie stosowania nowoczesnych, a zarazem bezpiecznych metod ochrony roślin
OG_1A_K01, OG_1A_K04R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2, M-3, M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_W01
zna najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
2,0
3,0zna najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_D02-zi_W02
potrafi wskazać właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
2,0
3,0wskazuje metody ochrony roślin zielarskich w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_U01
diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich oraz rozpoznaje gatunki grzybów i szkodników ważne dla ochrony roślin zielarskich
2,0
3,0diagnozuje najważniejsze grupy szkodników i chorób roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_D02-zi_U02
potrafi zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
2,0
3,0potrafi zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_D02-zi_K01
ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie stosowania nowoczesnych, a zarazem bezpiecznych metod ochrony roślin
2,0
3,0ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie stosowania nowoczesnych w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia, PWRiL, Poznań, 2010, Tom 1
  2. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia, PWRiL, Poznań, 2010, Tom 2
  3. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa, 2011
  4. Błaszkowski J., Adamska I., Czerniawska B., Madej T., Zioło E., Przewodnik do zajęć z fitopatologii, http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Home.html, Szczecin, 2011
  5. Czerniakowski Z.W., Czerniakowski Z., Szkodniki ziół, Wydawnictwo Mitel, Rzeszów, 2012
  6. Wilkaniec B. (red.), Entomologia szczegółowa, PWRiL, Poznań, 2010, Tom 2

Literatura dodatkowa

  1. Hołubowicz-Kliza G., Polowa uprawa ziół, IUNG, Puławy, 2012
  2. Łabanowski G., Orlikowski L., Soika G., Wojdyła A., Ochrona roślin rabatowych i balkonowych, Plantpress, Kraków, 2004
  3. Kochman J., Węgorek W., Ochrona roślin, Plantpress, Kraków, 2011
  4. Instytut Ochrony Roślin – PIB, Zalecenia ochrony roślin. Rośliny zielarskie, Instytut Ochrony Roślin – PIB, Poznań, 2015

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Diagnostyka najważniejszych grup szkodników roślin zielarskich na podstawie cech morfologicznych oraz uszkodzeń roślin powodowanych przez wybrane fitofagi2
T-A-2Charakterystyka najważniejszych szkodników roślin cebulowych, baldaszkowatych i różowatych6
T-A-3Diagnostyka i szkodliwość najważniejszych chorób roślin zielarskich powodowanych przez wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby oraz biologia ich sprawców6
T-A-4Wpływ najważniejszych grup patogenów i szkodników roślinnych na jakość surowca zielarskiego4
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka najważniejszych grup chorób i szkodników roślin zielarskich4
T-W-2Typy uszkodzeń roślin zielarskich powodowanych przez fitofagi2
T-W-3Ekologiczne aspekty występowania szkodników roślin. Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego2
T-W-4Metody prognozowania i sygnalizacji pojawu najważniejszych chorób i szkodników roślin zielarskich2
T-W-5Czynniki wpływające na przebieg procesu chorobowego. Epidemiologia chorób roślin; typy epidemii i ich przebieg2
T-W-6Profilaktyka w ochronie roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami2
T-W-7Ekologiczne i integrowane metody ochrony roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami4
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2udział w konsultacjach6
A-A-3samodzielne przygotowanie się do zaliczenia wiedzy zdobytej na ćwiczeniach15
A-A-4studiowanie literatury przedmiotowej6
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2udział w konsultacjach6
A-W-3przygotowanie do zaliczenia wiedzy z wykładów12
A-W-4udział w zaliczeniu wiedzy z wykładów2
A-W-5studiowanie literatury przedmiotowej6
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_W01zna najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W13student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do organizacji ochrony roślin ogrodniczych uprawianych w uprawie polowej, pod osłonami oraz w terenach zieleni
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-W-1Charakterystyka najważniejszych grup chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-2Typy uszkodzeń roślin zielarskich powodowanych przez fitofagi
T-W-3Ekologiczne aspekty występowania szkodników roślin. Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-4Metody prognozowania i sygnalizacji pojawu najważniejszych chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-5Czynniki wpływające na przebieg procesu chorobowego. Epidemiologia chorób roślin; typy epidemii i ich przebieg
T-W-6Profilaktyka w ochronie roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami
T-W-7Ekologiczne i integrowane metody ochrony roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
M-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_W02potrafi wskazać właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W13student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do organizacji ochrony roślin ogrodniczych uprawianych w uprawie polowej, pod osłonami oraz w terenach zieleni
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-W-1Charakterystyka najważniejszych grup chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-2Typy uszkodzeń roślin zielarskich powodowanych przez fitofagi
T-W-3Ekologiczne aspekty występowania szkodników roślin. Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-4Metody prognozowania i sygnalizacji pojawu najważniejszych chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-5Czynniki wpływające na przebieg procesu chorobowego. Epidemiologia chorób roślin; typy epidemii i ich przebieg
T-W-6Profilaktyka w ochronie roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami
T-W-7Ekologiczne i integrowane metody ochrony roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny i problemowy
M-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wskazuje metody ochrony roślin zielarskich w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_U01diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich oraz rozpoznaje gatunki grzybów i szkodników ważne dla ochrony roślin zielarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U04student ma umiejętność określania konieczności i terminu wykonania zabiegów ochrony roślin w uprawach ogrodniczych oraz doboru środków i metod ich prowadzenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-A-2Charakterystyka najważniejszych szkodników roślin cebulowych, baldaszkowatych i różowatych
T-A-3Diagnostyka i szkodliwość najważniejszych chorób roślin zielarskich powodowanych przez wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby oraz biologia ich sprawców
T-A-4Wpływ najważniejszych grup patogenów i szkodników roślinnych na jakość surowca zielarskiego
Metody nauczaniaM-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4pokaz i ekspozycja
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: praca kontrolna z umiejętności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0diagnozuje najważniejsze grupy szkodników i chorób roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_U02potrafi zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U04student ma umiejętność określania konieczności i terminu wykonania zabiegów ochrony roślin w uprawach ogrodniczych oraz doboru środków i metod ich prowadzenia
OG_1A_U13student stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w realizacji procesów technologicznych związanych z produkcją ogrodniczą, potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych pozyskiwanych w efekcie realizacji krajowych i międzynarodowych projektów badawczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Metody nauczaniaM-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4pokaz i ekspozycja
M-5ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: praca kontrolna z umiejętności
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_D02-zi_K01ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie stosowania nowoczesnych, a zarazem bezpiecznych metod ochrony roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
OG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1zna i diagnozuje najważniejsze grupy chorób i szkodników roślin zielarskich, potrafi podać przyczyny ich pojawu, etiologię i warunki sprzyjające ich występowaniu
C-2rozpoznaje gatunki grzybów ważne chorobotwórczo dla roślin zielarskich
C-3potrafi wskazać i zastosować właściwe metody ochrony roślin zielarskich przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami
Treści programoweT-W-1Charakterystyka najważniejszych grup chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-2Typy uszkodzeń roślin zielarskich powodowanych przez fitofagi
T-W-3Ekologiczne aspekty występowania szkodników roślin. Choroba - jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-4Metody prognozowania i sygnalizacji pojawu najważniejszych chorób i szkodników roślin zielarskich
T-W-5Czynniki wpływające na przebieg procesu chorobowego. Epidemiologia chorób roślin; typy epidemii i ich przebieg
T-W-6Profilaktyka w ochronie roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami
T-W-7Ekologiczne i integrowane metody ochrony roślin zielarskich przed chorobami i szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami
T-A-1Diagnostyka najważniejszych grup szkodników roślin zielarskich na podstawie cech morfologicznych oraz uszkodzeń roślin powodowanych przez wybrane fitofagi
T-A-2Charakterystyka najważniejszych szkodników roślin cebulowych, baldaszkowatych i różowatych
T-A-3Diagnostyka i szkodliwość najważniejszych chorób roślin zielarskich powodowanych przez wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby oraz biologia ich sprawców
T-A-4Wpływ najważniejszych grup patogenów i szkodników roślinnych na jakość surowca zielarskiego
Metody nauczaniaM-2prezentacja multimedialna
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4pokaz i ekspozycja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomość konieczności ciągłego dokształcania się w zakresie stosowania nowoczesnych w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0