Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
Marketingzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok)zaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,082
Podstawy prawazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0162
Przygotowanie pracy inżynierskiejzaliczenie13,0praca dyplomowapraktyczne13,00,008
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne1,00,087
seminariaaudytoryjne1,01,088
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5182
laboratoriapraktyczne2,00,5212
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne2,02,0202

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno-organizacyjnazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,066

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne3,01,0213
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,02,0211
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0212
wykładyaudytoryjne2,01,0182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,00,082
Ekonomika i zarządzaniezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,081
Fizykaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
laboratoriapraktyczne2,01,0132
Matematykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0211
Statystykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0211

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0207
laboratoriapraktyczne4,02,0277
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Fizjologia żywieniaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0277
laboratoriapraktyczne3,02,0207
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0271
wykładyaudytoryjne2,01,0201
Inżynieria procesowaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
konwersatoriaaudytoryjne3,01,0223
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0244
wykładyaudytoryjne1,01,084
Mikrobiologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne1,01,084
Nutrigenomika z elementami proteomikiegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0167
laboratoriapraktyczne2,01,0167
Ogólna technologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,072
laboratoriapraktyczne2,01,0162
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,586
wykładyaudytoryjne1,00,586
Reologia żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,083
wykładyaudytoryjne1,01,083

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Akwakultura śródlądowaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0165
laboratoriapraktyczne2,01,0165
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,583
laboratoriapraktyczne1,00,583
Biologia rybzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Biotechnologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0143
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Ekologiczne aspekty w produkcji żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,585
laboratoriapraktyczne1,00,585
Fizjologia rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,584
wykładyaudytoryjne1,00,584
Genetyka i selekcja rybegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0165
laboratoriapraktyczne2,01,0165
Gospodarka rybacka na wodach otwartychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne2,01,0164
Hydrobiologiaegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie6,0konwersatoriaaudytoryjne3,02,0238
wykładyaudytoryjne3,01,0238
Parazytologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
laboratoriapraktyczne1,00,584
Podstawy techniki połowówzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,086
Podstawy żywienia człowiekaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,085
wykładyaudytoryjne1,01,085
Porty i statki rybackiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,585
wykładyaudytoryjne1,00,585
Systematyka rybzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,584
laboratoriapraktyczne1,00,584
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0wykładyaudytoryjne2,01,0205
laboratoriapraktyczne4,02,0275
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0187
laboratoriapraktyczne3,02,0217
Technologia rybnaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0206
laboratoriapraktyczne4,02,0276
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0276
wykładyaudytoryjne2,01,0206
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka, drobiu)egzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0275
wykładyaudytoryjne2,01,0205
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0167
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0167
Zabezpieczenie surowców rybnychegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,084
laboratoriapraktyczne2,01,0164

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Przysposobienie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,01,0303
lektoratpraktyczne2,02,0304
lektoratpraktyczne1,01,0305
lektoratpraktyczne2,02,0306

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etyka biznesuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
2 Podstawy psychologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
3 Technika mowy i emisja głosuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0162

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Hydrochemiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0164
laboratoriapraktyczne2,01,0164
2 Zanieczyszczenia i ochrona wódegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0164
laboratoriapraktyczne2,01,0164

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe technologii żywności.zaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,586
laboratoriapraktyczne1,00,586
2 Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,586
laboratoriapraktyczne1,00,586

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergeny w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082
2 Analiza sensorycznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,082
wykładyaudytoryjne1,01,082

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
2 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
3 Towaroznawstwo używekzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
2 Owoce morzazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086
3 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,086
wykładyaudytoryjne1,01,086
4 Wodne organizmy użytkowezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,086
laboratoriapraktyczne1,01,086

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,087
wykładyaudytoryjne1,01,087
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriapraktyczne1,01,087
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,087
laboratoriaaudytoryjne1,01,087

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologia i wykorzystywanie kręgowców wodnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
2 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
3 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,088
wykładyaudytoryjne1,01,088
4 Ultrastruktura tkanek i narządów organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,088
laboratoriapraktyczne1,01,088