Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienia (S3)
Sylabus przedmiotu Produkty mleczarskie, własności funkcjonalne i metody produkcji:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Produkty mleczarskie, własności funkcjonalne i metody produkcji | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jasińska <Malgorzata.Jasinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość w stopniu podstawowym zagadnień dotyczących technologii mleczarskiej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem kształcenia jest uzyskanie znacznie pogłębionej wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie własności funkcjonalnych produktów mleczarskich oraz nowych lub zmodyfikowanych technologii wytwarzania produktów mleczarskich, w których składniki pochodzenia mlecznego zastąpiono w całości lub w części składnikami innego pochodzenia. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Produkty mleczarskie jako żywność funkcjonalna | 2 |
T-K-2 | Nowe możliwości wytwarzania produktów mleczarskich | 2 |
T-K-3 | Produkty seropodobne i analogi serów podpuszczkowych dojrzewajacych i serów topionych | 3 |
T-K-4 | Produkty masłopodobne o obniżonej zawartości tłuszczu | 2 |
T-K-5 | Zamienniki składników mleka w deserach mrożonych | 2 |
T-K-6 | Możliwości wykorzystania białek serwatkowych w produktach mleczarskich | 2 |
T-K-7 | Produkty z mleka koziego, owczego i bawolego dostępne na rynku polskim | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-K-2 | samodzielne studiowanie literatury | 50 |
A-K-3 | Kontakt z prowadzącym | 25 |
A-K-4 | Opanowanie wiedzy niezbędnej do zaliczenia przedmiotu | 60 |
150 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody problemowe - wykład konwersatoryjny |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Na każdych zajęciach kontrola przgotowania do zajęć oraz aktywność na zajęciach. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_W01 Doktorant ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą właściwości funkcjonalnych produktów mleczarskich oraz zmodyfikowanych lub nowych technologii wytwarzania wybranych grup tych wyrobów, w ktorych składniki pochodzenia mlecznego zastapiono innymi składnikami. | TŻS3_3A_W03 | — | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_U01 Doktorant posiada umiejętność określenia właściwości funkcjonalnych produktów mleczarskich oraz wykorzystać zmodyfikowane lub nowe technologie w przetwórstwie mleka. Posiada umiejętność przekazania posiadanej wiedzy naukowej dotyczacej mleka i produktów mleczarskich zainteresowanym osobom. | TŻS3_3A_U04, TŻS3_3A_U05 | — | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_K01 Doktorant jest w pełni świadomy odpowiedzialności za pracę własną i podległych mu osób.Ma potrzebę poszukiwania i wdrażania nowych rozwiązań dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka | TŻS3_3A_K01, TŻS3_3A_K03 | — | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_W01 Doktorant ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą właściwości funkcjonalnych produktów mleczarskich oraz zmodyfikowanych lub nowych technologii wytwarzania wybranych grup tych wyrobów, w ktorych składniki pochodzenia mlecznego zastapiono innymi składnikami. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant ma podstawową wiedzę dotyczącą wlaściwości fukcjonalnych produktów mleczarskich. Zna najczęściej stosowane zmodyfikowane metody produkcji wybranych grup produktow mleczarskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_U01 Doktorant posiada umiejętność określenia właściwości funkcjonalnych produktów mleczarskich oraz wykorzystać zmodyfikowane lub nowe technologie w przetwórstwie mleka. Posiada umiejętność przekazania posiadanej wiedzy naukowej dotyczacej mleka i produktów mleczarskich zainteresowanym osobom. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant potrafi określić podstawowe właściwości funkcjonalne produktów mleczarskich. Potrafi zaplanować i zrealizować, niezbyt skomplikowane, technologie przetwórstwa mleka. Posiada niewielką umiejętność przekazania wiedzy naukowej dotyczącej mleka innym osobom. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TŻS3_3A_C.6.5_K01 Doktorant jest w pełni świadomy odpowiedzialności za pracę własną i podległych mu osób.Ma potrzebę poszukiwania i wdrażania nowych rozwiązań dotyczących pozyskiwania i przetwarzania mleka | 2,0 | |
3,0 | Doktorant w wystarczającym stopniu jest odpowiedzialny za pracę własną i innych osób. Ma potrzebę poszukiwania nowych rozwiązań pozyskiwania i przetwarzania mleka. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Władysław Kędzior, Owcze produkty spożywcze, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005
- Józef Żuraw, Władysław Chojnowski, Zdzisław Jęsiak, Technologia serów twardych i półtwardych, Oficyna Wydawnicz "Hoża", Warszawa, 1997
- Bogusław Staniewski, Wyrób Masła, Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 1997
Literatura dodatkowa
- Włodzimierz Lachowski, Małgorzata Szewczuk, Chów i hodowla owiec i kóz, Wydawnictwo Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2008