Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienia (S3)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia stosowana:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia stosowana
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1mikrobiologia zywności
W-2podstawy biotechnologii
W-3biochemia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Nowe patogeny w zywności2
T-K-2Lekooporność bakterii; uwarunkowania2
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie2
T-K-4Ekologiczna rola mikroorganizmów2
T-K-5Mikroorganizmy w roli pro- i prebiotyków2
T-K-6Nowe narzedzia w diagnostyce mikrobiologicznej, granice wykrywalności2
T-K-7Szczepionki - gwarancją zdrowia 21 wieku?1
T-K-8Niekonwencjonalne metody wykorzystywania mikroorganizmów i walki z patogenami2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1uczestnictwo w zajęciach20
A-K-2prezentacja dotycząca niekonwencjonalnego wykorzystania konkretnego mikroorganizmu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TŻS3_3A_C.6.2_W01
Ma wiedzę na temat roznorodności mikroorganizmów i ich roli w środowisku
TŻS3_3A_W04C-1T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7M-1, M-2S-1, S-2
TŻS3_3A_C.6.2_W02
zna uwarunkowania okreslonego typu aktywnosci mikroorganizmów, wie jakie sposoby stosuja bakterie by przeżyć
TŻS3_3A_W02C-1T-K-1, T-K-3M-1, M-2S-1, S-2
TŻS3_3A_C.6.2_W03
wie jakie zagrożenie niesie ze sobą obecnośc patogenów i/lub ich metabolitów w zywności, skąd się biora nowe patogeny i jak pmożna z nimi walczyć.
TŻS3_3A_W03, TŻS3_3A_W04C-1T-K-1, T-K-3, T-K-6, T-K-7M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TŻS3_3A_C.6.2_U01
potrafi opisać mechanizm antybiotykooporności u bakterii oraz wskazać inne sposoby bakterii na przeżycie
TŻS3_3A_U01C-1T-K-2, T-K-3M-1, M-2S-2
TŻS3_3A_C.6.2_U02
potrafi wskazać korzyści i zagrożenia wynikające z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych niszach ekologicznych
TŻS3_3A_U05C-1T-K-1, T-K-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TŻS3_3A_C.6.2_K01
ma swiadomość korzyści i zagrożeń jakie niosa ze soba rozne mikroorganizmy
TŻS3_3A_K03C-1T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-8M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TŻS3_3A_C.6.2_W01
Ma wiedzę na temat roznorodności mikroorganizmów i ich roli w środowisku
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę na temat zróżnicowania swiata mikroorganizmów i roli mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0
TŻS3_3A_C.6.2_W02
zna uwarunkowania okreslonego typu aktywnosci mikroorganizmów, wie jakie sposoby stosuja bakterie by przeżyć
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę na temat przyzyciowej aktywności bakterii i strategii na przezycie
3,5
4,0
4,5
5,0
TŻS3_3A_C.6.2_W03
wie jakie zagrożenie niesie ze sobą obecnośc patogenów i/lub ich metabolitów w zywności, skąd się biora nowe patogeny i jak pmożna z nimi walczyć.
2,0
3,0zna jedynie zagrożenia ze strony patogenów na nosniku takim jak zywnośc,
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TŻS3_3A_C.6.2_U01
potrafi opisać mechanizm antybiotykooporności u bakterii oraz wskazać inne sposoby bakterii na przeżycie
2,0
3,0wie jakie cechy sprzyjaja przezyciu bakterii, nie potrafi opisac zjawiska antybiotykoopornosci
3,5
4,0
4,5
5,0
TŻS3_3A_C.6.2_U02
potrafi wskazać korzyści i zagrożenia wynikające z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych niszach ekologicznych
2,0
3,0potrafi wskazać nieliczne przykłady korzyści i zagrożeń wynikających z obecności konkretnych mikroorganizmów w okreslonym srodowisku
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TŻS3_3A_C.6.2_K01
ma swiadomość korzyści i zagrożeń jakie niosa ze soba rozne mikroorganizmy
2,0
3,0ma swiadomość korzystnej roli niektórych mikroorganizmów i znikoma dotycząca mozliwych zagrożen ze strony innych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Black J., Microbiology, Willey, USA, 2011
  2. Salyers AA, DD.Whitt, Mikrobiologia-- Róznorodność, chorobotwórczosc i środowisko, PWN, W-wa, 2009
  3. Singelton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, W-wa, 2000
  4. Błaszczyk M.K., Mikrobiologia środowisk, PWN, W-wa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. rózni, baza pełnotekstowych publikacji w czasopismach naukowych dotyczących roznych aspektów mikrobiologii, rózne, dostęp - Biblioteka ZUT, 2011

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Nowe patogeny w zywności2
T-K-2Lekooporność bakterii; uwarunkowania2
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie2
T-K-4Ekologiczna rola mikroorganizmów2
T-K-5Mikroorganizmy w roli pro- i prebiotyków2
T-K-6Nowe narzedzia w diagnostyce mikrobiologicznej, granice wykrywalności2
T-K-7Szczepionki - gwarancją zdrowia 21 wieku?1
T-K-8Niekonwencjonalne metody wykorzystywania mikroorganizmów i walki z patogenami2
15

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1uczestnictwo w zajęciach20
A-K-2prezentacja dotycząca niekonwencjonalnego wykorzystania konkretnego mikroorganizmu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_W01Ma wiedzę na temat roznorodności mikroorganizmów i ich roli w środowisku
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_W04Ma wiedzę pozwalającą na organizację badań interdyscyplinarnych prowadzących do wykorzystania potencjału przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-1Nowe patogeny w zywności
T-K-2Lekooporność bakterii; uwarunkowania
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie
T-K-4Ekologiczna rola mikroorganizmów
T-K-5Mikroorganizmy w roli pro- i prebiotyków
T-K-6Nowe narzedzia w diagnostyce mikrobiologicznej, granice wykrywalności
T-K-7Szczepionki - gwarancją zdrowia 21 wieku?
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę na temat zróżnicowania swiata mikroorganizmów i roli mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_W02zna uwarunkowania okreslonego typu aktywnosci mikroorganizmów, wie jakie sposoby stosuja bakterie by przeżyć
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_W02Ma rozszerzoną znajomość języka obcego umożliwiającą korzystanie ze specjalistycznego piśmiennictwa o zasięgu światowym oraz kontakty z zagranicznymi ośrodkami naukowymi.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-1Nowe patogeny w zywności
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawowa wiedzę na temat przyzyciowej aktywności bakterii i strategii na przezycie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_W03wie jakie zagrożenie niesie ze sobą obecnośc patogenów i/lub ich metabolitów w zywności, skąd się biora nowe patogeny i jak pmożna z nimi walczyć.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_W03Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę dotyczącą tradycyjnych i nowych surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz nowoczesnych metod ich przetwarzania i utrwalania.
TŻS3_3A_W04Ma wiedzę pozwalającą na organizację badań interdyscyplinarnych prowadzących do wykorzystania potencjału przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-1Nowe patogeny w zywności
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie
T-K-6Nowe narzedzia w diagnostyce mikrobiologicznej, granice wykrywalności
T-K-7Szczepionki - gwarancją zdrowia 21 wieku?
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna jedynie zagrożenia ze strony patogenów na nosniku takim jak zywnośc,
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_U01potrafi opisać mechanizm antybiotykooporności u bakterii oraz wskazać inne sposoby bakterii na przeżycie
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_U01Posiada umiejętność krytycznej oceny tekstów i wyników badań naukowych, pozwalającej na formułowanie nowych koncepcji.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-2Lekooporność bakterii; uwarunkowania
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wie jakie cechy sprzyjaja przezyciu bakterii, nie potrafi opisac zjawiska antybiotykoopornosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_U02potrafi wskazać korzyści i zagrożenia wynikające z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych niszach ekologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_U05Posiada umiejętność przekazywania wiedzy naukowej (wykładania, referowania) na poziomie popularnym i podstawowym akademickim.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-1Nowe patogeny w zywności
T-K-6Nowe narzedzia w diagnostyce mikrobiologicznej, granice wykrywalności
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wskazać nieliczne przykłady korzyści i zagrożeń wynikających z obecności konkretnych mikroorganizmów w okreslonym srodowisku
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTŻS3_3A_C.6.2_K01ma swiadomość korzyści i zagrożeń jakie niosa ze soba rozne mikroorganizmy
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyTŻS3_3A_K03Ma nawyk poszukiwania i wdrażania nowych rozwiązań badawczych/ praktycznych w zakresie technologii żywności i żywienia
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejetności i kompetencji dotyczacych korzyści i zagrożeń wynikających z obecnosci mikroorganizmów w środowisku zycia człowieka i uwarunkowań róznego typu aktywności mikroorganizmów.
Treści programoweT-K-1Nowe patogeny w zywności
T-K-2Lekooporność bakterii; uwarunkowania
T-K-3Sposoby bakterii na przezycie
T-K-4Ekologiczna rola mikroorganizmów
T-K-5Mikroorganizmy w roli pro- i prebiotyków
T-K-8Niekonwencjonalne metody wykorzystywania mikroorganizmów i walki z patogenami
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem srodkóqw audiowizualnych
M-2dyskusja tematyczna związana z prezentacjami o tematyce mikrobiologicznej
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: samodzielne przygotowanie prezentacji dotyczącej niekonwencjalnego wykorzystania mikroorganizmów lub niekowencjonalnych metod walki z mikroorganizmami - w oparciu o osiągniecia z tego zakresu po 2000 roku
S-2Ocena podsumowująca: egzamin testowy z zaprezentowanych zagadnień z zakresu mikrobiologii stosowanej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma swiadomość korzystnej roli niektórych mikroorganizmów i znikoma dotycząca mozliwych zagrożen ze strony innych
3,5
4,0
4,5
5,0