Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,410

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne1,00,49

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne2,00,718
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,718
wykładyaudytoryjne2,00,718
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne0,80,49
laboratoriapraktyczne1,20,718

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 2 z 15 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,0123
wykładyaudytoryjne1,00,263
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo wyrobów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
13 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
14 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
15 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,263
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,263
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,20,5123
wykładyaudytoryjne0,80,363
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,80,363
laboratoriapraktyczne1,20,5123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,363