Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biochemii i fizjologii człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych aspektów stylu życia na dobrostan psychofizyczny człowieka ze szczególnym uwzględnieniem wybranych aspektów przemian metabolicznych oraz nabycie umiejętności przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pomiar parametrów homeostazy1
T-L-2Ocena narażenia na wybrane składniki używek. Propozycje działań korygujących i profilaktycznych.3
T-L-3Ocena narażenia na dysruptory endokrynne i strategie zapobiegania temu narażeniu2
T-L-4Wpływ różnych rodzajów aktywności fizycznej na wybrane parametry fizjologiczne2
T-L-5Ocena spożycia sodu w diecie nisko- i wysokoprzetworzonej.2
T-L-6Niewłaściwe metody redukcji masy ciała jako wyraz niekorzystnego sposobu zapobiegania negatywnym skutkom stylu życia. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej wybranych diet tzw. „gazetowych”3
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
15
wykłady
T-W-1Homeostaza i warunki jej utrzymywania oraz wpływ na dobrostan fizyczny i psychiczny człowieka2
T-W-2Wpływ zaburzeń rytmów okołodobowych i deprywacji snu na organizm, ze szczególnym uwzględnieniem procesów trawienia i metabolizmu składników odżywczych2
T-W-3Wpływ stresu krótkotrwałego, długotrwałego i dystresu na parametry fizjologiczne i metaboliczne – granice przystosowania2
T-W-4Używki jako element stylu życia – korzyści i zagrożenie3
T-W-5Aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowotnej – indywidualizacja zaleceń2
T-W-6Żywieniowe i pozażywieniowe narażenie na dysruptory endokrynne. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne2
T-W-7Zaliczenie zajęć2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-L-2studiowanie zalecanej literatury2
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje1
26
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Analiza zalecanej literatury3
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje1
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
S-3Ocena formująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 1_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zakres wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym niewłaściwych zachowań związanych z realizacją potrzeb żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy.
D_1A_W01C-1T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-2, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-L-6, T-L-4, T-L-1, T-L-7, T-L-3, T-L-2, T-L-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 1_U01
Potrafi wskazać zagrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
D_1A_U04C-1T-L-2, T-L-7, T-L-3, T-W-1, T-L-1, T-L-6, T-W-4, T-W-6, T-L-4, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-L-5, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 1_K01
Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
D_1A_K02C-1T-L-4, T-L-7, T-W-2, T-W-4, T-L-6, T-W-5, T-W-1, T-L-5, T-W-7, T-L-2, T-W-3, T-W-6, T-L-3, T-L-1M-1, M-2, M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 1_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zakres wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym niewłaściwych zachowań związanych z realizacją potrzeb żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy.
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym błędów żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy. Zakres ocen z zaliczeń 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 1_U01
Potrafi wskazać zagrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zgrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia oraz dobrać działania profilaktyczne w ograniczonym zakresie. Średnia ocen w zakresie 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 1_K01
Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
2,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Mamcarz A., Śliż D., Medycyna stylu życia, PZWL, Warszawa, 2018
  2. Bulska J., Zagrożenia zdrowia chorobami cywilizacyjnymi, Impuls, Kraków, 2008, I
  3. Januszewicz P., Socha P., Mazur A (red.), Żywienie w zdrowiu publicznym.Cz. 1., Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2009, I
  4. Terelak J. F., Psychologia stresu, Oficyna Wydawcza BRANTA, Bydgoszcz, 2016
  5. Nosko J., Zachowania zdrowotne i zdrowie publiczne, Instytut Medycyny Pracy, Łódź, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Ostrowska A, Styl życia a zdrowie, Instytu Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa, 1999
  2. AA, Nutrients, MDPI, Swiss

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pomiar parametrów homeostazy1
T-L-2Ocena narażenia na wybrane składniki używek. Propozycje działań korygujących i profilaktycznych.3
T-L-3Ocena narażenia na dysruptory endokrynne i strategie zapobiegania temu narażeniu2
T-L-4Wpływ różnych rodzajów aktywności fizycznej na wybrane parametry fizjologiczne2
T-L-5Ocena spożycia sodu w diecie nisko- i wysokoprzetworzonej.2
T-L-6Niewłaściwe metody redukcji masy ciała jako wyraz niekorzystnego sposobu zapobiegania negatywnym skutkom stylu życia. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej wybranych diet tzw. „gazetowych”3
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Homeostaza i warunki jej utrzymywania oraz wpływ na dobrostan fizyczny i psychiczny człowieka2
T-W-2Wpływ zaburzeń rytmów okołodobowych i deprywacji snu na organizm, ze szczególnym uwzględnieniem procesów trawienia i metabolizmu składników odżywczych2
T-W-3Wpływ stresu krótkotrwałego, długotrwałego i dystresu na parametry fizjologiczne i metaboliczne – granice przystosowania2
T-W-4Używki jako element stylu życia – korzyści i zagrożenie3
T-W-5Aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowotnej – indywidualizacja zaleceń2
T-W-6Żywieniowe i pozażywieniowe narażenie na dysruptory endokrynne. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne2
T-W-7Zaliczenie zajęć2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-L-2studiowanie zalecanej literatury2
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje1
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Analiza zalecanej literatury3
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 1_W01Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zakres wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym niewłaściwych zachowań związanych z realizacją potrzeb żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych aspektów stylu życia na dobrostan psychofizyczny człowieka ze szczególnym uwzględnieniem wybranych aspektów przemian metabolicznych oraz nabycie umiejętności przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-W-4Używki jako element stylu życia – korzyści i zagrożenie
T-W-5Aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowotnej – indywidualizacja zaleceń
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-W-2Wpływ zaburzeń rytmów okołodobowych i deprywacji snu na organizm, ze szczególnym uwzględnieniem procesów trawienia i metabolizmu składników odżywczych
T-W-6Żywieniowe i pozażywieniowe narażenie na dysruptory endokrynne. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-W-1Homeostaza i warunki jej utrzymywania oraz wpływ na dobrostan fizyczny i psychiczny człowieka
T-W-3Wpływ stresu krótkotrwałego, długotrwałego i dystresu na parametry fizjologiczne i metaboliczne – granice przystosowania
T-L-6Niewłaściwe metody redukcji masy ciała jako wyraz niekorzystnego sposobu zapobiegania negatywnym skutkom stylu życia. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej wybranych diet tzw. „gazetowych”
T-L-4Wpływ różnych rodzajów aktywności fizycznej na wybrane parametry fizjologiczne
T-L-1Pomiar parametrów homeostazy
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
T-L-3Ocena narażenia na dysruptory endokrynne i strategie zapobiegania temu narażeniu
T-L-2Ocena narażenia na wybrane składniki używek. Propozycje działań korygujących i profilaktycznych.
T-L-5Ocena spożycia sodu w diecie nisko- i wysokoprzetworzonej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym błędów żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy. Zakres ocen z zaliczeń 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 1_U01Potrafi wskazać zagrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U04Potrafi dobrać właściwe metody i narzędzia do rozwiązywania różnych zadań z zakresu żywienia i dietetyki w warunkach nie w pełni przewidywalnych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych aspektów stylu życia na dobrostan psychofizyczny człowieka ze szczególnym uwzględnieniem wybranych aspektów przemian metabolicznych oraz nabycie umiejętności przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-L-2Ocena narażenia na wybrane składniki używek. Propozycje działań korygujących i profilaktycznych.
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
T-L-3Ocena narażenia na dysruptory endokrynne i strategie zapobiegania temu narażeniu
T-W-1Homeostaza i warunki jej utrzymywania oraz wpływ na dobrostan fizyczny i psychiczny człowieka
T-L-1Pomiar parametrów homeostazy
T-L-6Niewłaściwe metody redukcji masy ciała jako wyraz niekorzystnego sposobu zapobiegania negatywnym skutkom stylu życia. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej wybranych diet tzw. „gazetowych”
T-W-4Używki jako element stylu życia – korzyści i zagrożenie
T-W-6Żywieniowe i pozażywieniowe narażenie na dysruptory endokrynne. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-L-4Wpływ różnych rodzajów aktywności fizycznej na wybrane parametry fizjologiczne
T-W-2Wpływ zaburzeń rytmów okołodobowych i deprywacji snu na organizm, ze szczególnym uwzględnieniem procesów trawienia i metabolizmu składników odżywczych
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-W-5Aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowotnej – indywidualizacja zaleceń
T-L-5Ocena spożycia sodu w diecie nisko- i wysokoprzetworzonej.
T-W-3Wpływ stresu krótkotrwałego, długotrwałego i dystresu na parametry fizjologiczne i metaboliczne – granice przystosowania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zgrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia oraz dobrać działania profilaktyczne w ograniczonym zakresie. Średnia ocen w zakresie 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 1_K01Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K02Jest gotów do kształtowania i stosowania postaw prospołecznych: humanizmu, tolerancji, otwartości i współpracy oraz efektywnego komunikowania się, inicjowania działań i uczestnictwa w działalności na rzecz środowiska społecznego, a także do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych aspektów stylu życia na dobrostan psychofizyczny człowieka ze szczególnym uwzględnieniem wybranych aspektów przemian metabolicznych oraz nabycie umiejętności przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-L-4Wpływ różnych rodzajów aktywności fizycznej na wybrane parametry fizjologiczne
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
T-W-2Wpływ zaburzeń rytmów okołodobowych i deprywacji snu na organizm, ze szczególnym uwzględnieniem procesów trawienia i metabolizmu składników odżywczych
T-W-4Używki jako element stylu życia – korzyści i zagrożenie
T-L-6Niewłaściwe metody redukcji masy ciała jako wyraz niekorzystnego sposobu zapobiegania negatywnym skutkom stylu życia. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej wybranych diet tzw. „gazetowych”
T-W-5Aktywność fizyczna w profilaktyce zdrowotnej – indywidualizacja zaleceń
T-W-1Homeostaza i warunki jej utrzymywania oraz wpływ na dobrostan fizyczny i psychiczny człowieka
T-L-5Ocena spożycia sodu w diecie nisko- i wysokoprzetworzonej.
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-L-2Ocena narażenia na wybrane składniki używek. Propozycje działań korygujących i profilaktycznych.
T-W-3Wpływ stresu krótkotrwałego, długotrwałego i dystresu na parametry fizjologiczne i metaboliczne – granice przystosowania
T-W-6Żywieniowe i pozażywieniowe narażenie na dysruptory endokrynne. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-L-3Ocena narażenia na dysruptory endokrynne i strategie zapobiegania temu narażeniu
T-L-1Pomiar parametrów homeostazy
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia