Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo produktów przetworzonych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawstwo produktów przetworzonych | ||
Specjalność | Dietetyka w gastronomii i cateringu | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe umiejętności pracy w laboratorium analitycznym |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie wiedzy z zakresu charakterystyki towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym wymagań prawa i metod służących do tej oceny. |
C-2 | Nabycie umiejętności przeprowadzania oceny towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym umiejętności wyszukiwania wymagań prawa, metodyki, dokonanie oceny i poprawne sformułowanie wniosków z uzyskanych wyników. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Produkty przetworzone - definicje, klasyfikacja | 2 |
T-L-2 | Znakowanie obligatoryjne i dobrowolne wybranych grup towaroznawczych żywności przetworzonej | 4 |
T-L-3 | Charakterystyka towaroznawcza wybranych produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego | 4 |
T-L-4 | Charakterystyka towaroznawcza wybranych grup produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego | 4 |
T-L-5 | Zmiany jakości produktów przetworzonych w czasie przechowywania. Metody analizy i oceny jakosci wybranych wskaźników jakości. | 4 |
T-L-6 | Zaliczenie wykładów | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ćwiczenia organizacyjne | 2 |
T-W-2 | Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie produktów przetworzonych | 4 |
T-W-3 | Ocena towaroznawcza wybranych produktów cukierniczych | 4 |
T-W-4 | Ocena towaroznawcza wybranych przetworów rybnych | 4 |
T-W-5 | Ocena towaroznawcza wybranych napojów | 4 |
T-W-6 | Zaliczenie | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | bieżące przygotowanie do ćwiczeń | 13 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 15 |
A-W-4 | konsultacje | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie zajęć laboratoryjnych następuje na podstawie ocen cząstkowych uzyskanych za poszczególne ćwiczenia |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-7_W01 Zna i rozumie metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | D_1A_W08 | — | C-1 | T-L-2, T-L-1 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-7_U01 Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w praktyce. | D_1A_U05, D_1A_U10 | — | C-1 | T-W-4, T-L-3, T-W-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-L-4 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-7_K01 Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności. | D_1A_K03 | — | C-1 | T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-W-3, T-W-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-7_W01 Zna i rozumie metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w podstawowym stopniu na poziomie dostatecznym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-7_U01 Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w praktyce. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-7_K01 Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności. | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Przybyłowski, Piotr (Red.), owaroznawstwo artykułów spożywczych. Cz. 1, Akademia Morska, Gdynia, 2013
- Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Czapski, Janusz, Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
- Flaczyk, Ewa Maria.( Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Bilska, Agnieszka, Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
- Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Korczak, Józef. (Red.), Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń, 2010
Literatura dodatkowa
- Niotecka E., Obiedzińsski M., Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, FAPA, Warszawa, 2000
- Polish Journal of Commodity Science, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, Radom