Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Toksykologia ogólna i żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Toksykologia ogólna i żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 3,00,50egzamin
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności w zakresie biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności3
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety22
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych3
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń2
30
wykłady
T-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.4
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie2
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.20
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej w postaci prezentacji8
A-L-4konsultacje2
A-L-5przygotowanie się do zaliczenia5
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury naukowej25
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie się do egzaminu16
A-W-5Udział w egzaminie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
S-3Ocena formująca: ocena prezentowanych prac studentów
S-4Ocena formująca: Kolokwium z ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
D_1A_W07C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_U01
Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
D_1A_U11C-1T-W-1, T-L-2, T-L-1, T-L-3M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_K01
Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
D_1A_K04C-1T-W-1, T-W-3, T-L-3, T-W-4, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
2,0
3,0MIn. 51% punktów z egzaminu. Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_U01
Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
2,0
3,0Student potrafi w dostatecznym stopniu zastosować wybrane metody analityczne, potrafi ocenić zagrożenie, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania. Osiągnął min. 51% punktów z kolokwium i wygłoszonego referatu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_K01
Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do ciągłego pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jurowski K., Piekoszewski W., Toksykologia. TOM 1. Podstawy toksykologii ogólnej i toksykologia narządowa, PZWL, 2020
  2. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2017
  3. Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001, I

Literatura dodatkowa

  1. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, Czasopismo
  2. Toxicology, Czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności3
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety22
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych3
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.4
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie2
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.20
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej w postaci prezentacji8
A-L-4konsultacje2
A-L-5przygotowanie się do zaliczenia5
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury naukowej25
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie się do egzaminu16
A-W-5Udział w egzaminie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_W01Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania technologiczne, gastronomiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne i prawne kształtujące jakość zdrowotną żywności
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0MIn. 51% punktów z egzaminu. Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_U01Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U11Potrafi zbadać i ocenić bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w aspekcie technologicznym, gastronomicznym, toksykologicznym, mikrobiologicznym i prawnym
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
S-3Ocena formująca: ocena prezentowanych prac studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostatecznym stopniu zastosować wybrane metody analityczne, potrafi ocenić zagrożenie, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania. Osiągnął min. 51% punktów z kolokwium i wygłoszonego referatu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_K01Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do ciągłego pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0