Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe

Sylabus przedmiotu Ekonomia z elemetami prawa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomia z elemetami prawa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 18 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiadomości wyniesione ze szkoły średniej w zakresie matematyki i wiedzy o społeczeństwie. Znajomość lokalnego i krajowego rynku.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii.1
T-W-2Rynek i gospodarka rynkowa.2
T-W-3Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol).2
T-W-4Mechanizmy funkcjonowania gospodarki w skali makro i mikroekonomicznej.1
T-W-5Polityka gospodarcza państwa. Podstawowe typy polityki makroekonomicznej.2
T-W-6Wzrost gospodarczy.2
T-W-7Bezrobocie i jego rodzaje.2
T-W-8Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw.1
T-W-9Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej2
T-W-10Gałęzie prawa i ich charakterystyka.2
T-W-11Zaliczenie wykładów.1
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w zajeciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć16
A-W-3Samodzielna praca studenta16
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Film
M-3Praca w grupach
M-4Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-2Ocena formująca: Prace domowe
S-3Ocena formująca: Zaliczenie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO7_W02
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady funkcjonowania gospodarki w świetle obowiązujących przepisów
D_1A_W09C-1T-W-3, T-W-7, T-W-8, T-W-10M-1S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO7_U02
Potrafi przedstawić zasady funkcjonowania gospodarki w świetle oboiązujących przepisów
D_1A_U12C-1T-W-3, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-11M-1, M-3S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietO7_K02
Jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie ekonomii
D_1A_K04C-1T-W-3, T-W-7, T-W-8, T-W-1, T-W-2, T-W-6, T-W-11, T-W-5, T-W-9M-1S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO7_W02
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady funkcjonowania gospodarki w świetle obowiązujących przepisów
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO7_U02
Potrafi przedstawić zasady funkcjonowania gospodarki w świetle oboiązujących przepisów
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietO7_K02
Jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie ekonomii
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Milewski R. (red.), Podstawy ekonomii, PWN, Warszawa, 2013
  2. Kufel J., Siuda W., Prawo gospodarcze, Scriptus, Poznań, 2008
  3. Begg, D. Fisher S., Dornbush R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 2009
  4. Kufel J., Siuda W., Prawo gospodarcze, Scriptus, Poznań, 2008
  5. Begg, D. Fisher S., Dornbush R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Worobjow L., Teoria i praktyka zarządzania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2011
  2. Worobjow L., Teoria i praktyka zarządzania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii.1
T-W-2Rynek i gospodarka rynkowa.2
T-W-3Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol).2
T-W-4Mechanizmy funkcjonowania gospodarki w skali makro i mikroekonomicznej.1
T-W-5Polityka gospodarcza państwa. Podstawowe typy polityki makroekonomicznej.2
T-W-6Wzrost gospodarczy.2
T-W-7Bezrobocie i jego rodzaje.2
T-W-8Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw.1
T-W-9Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej2
T-W-10Gałęzie prawa i ich charakterystyka.2
T-W-11Zaliczenie wykładów.1
18

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajeciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć16
A-W-3Samodzielna praca studenta16
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO7_W02Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady funkcjonowania gospodarki w świetle obowiązujących przepisów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W09Zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju indywidualnych form przedsiębiorczości, w tym uwarunkowania ekonomiczne, prawne, etyczne, społeczne i inne działalności w zawodzie dietetyka
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa.
Treści programoweT-W-3Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol).
T-W-7Bezrobocie i jego rodzaje.
T-W-8Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw.
T-W-10Gałęzie prawa i ich charakterystyka.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO7_U02Potrafi przedstawić zasady funkcjonowania gospodarki w świetle oboiązujących przepisów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U12Potrafi zidentyfikować i wykorzystać wybrane uwarunkowania ekonomiczne, prawne, etyczne, społeczne i inne działalności w zawodzie dietetyka. Posługiwać się rachunkiem ekonomicznym przy ocenie podejmowanych przedsięwzięć, dostrzegając znaczenie aspektów społecznych i organizacyjnych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa.
Treści programoweT-W-3Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol).
T-W-8Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw.
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii.
T-W-2Rynek i gospodarka rynkowa.
T-W-6Wzrost gospodarczy.
T-W-11Zaliczenie wykładów.
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietO7_K02Jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie ekonomii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa.
Treści programoweT-W-3Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol).
T-W-7Bezrobocie i jego rodzaje.
T-W-8Formy organizacyjno -prawne przedsiebiporstw.
T-W-1Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii.
T-W-2Rynek i gospodarka rynkowa.
T-W-6Wzrost gospodarczy.
T-W-11Zaliczenie wykładów.
T-W-5Polityka gospodarcza państwa. Podstawowe typy polityki makroekonomicznej.
T-W-9Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Zaliczenie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0