Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Styl życia jako determinanta stanu zdrowia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Styl życia jako determinanta stanu zdrowia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biochemii i fizjologii człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników związanych ze stylem życia warunkujących stan zdrowia człowiekah oraz nabycie umiejętności oceny narażenia i sposobów przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wskaźniki stanu zdrowia1
T-L-2Dieta planetarna – dla długowieczności człowieka i planety. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej2
T-L-3Ocena narażenia na stres. Strategie radzenia sobie ze stresem1
T-L-4Ocena deprywacji snu. Strategie radzenia sobie z bezsennością, rola żywienia.1
T-L-5Analiza sposobu żywienia w kontekście narażenia na związki endokrynnie czynne i dodatki do żywności2
T-L-6Ocena spożycia kofeiny i etanolu jako przykład narażenia na wybrane składniki diety obecne w używkach1
T-L-7Zaliczenie zajęć1
9
wykłady
T-W-1Zdrowie i jego uwarunkowania. Żywieniowe i pozażywieniowe czynniki długowieczności1
T-W-2Fizjologiczne uwarunkowania uzależnień biochemicznych i behawioralnych. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne2
T-W-3Dobrostan psychiczny człowieka – wpływ stylu życia i sposobu żywienia2
T-W-4Wpływ egzogennych związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka1
T-W-5Stan zdrowia a chronobiologia1
T-W-6Zachowania sedenteryjne. Jak skutecznie i dlaczego zalecać aktywność fizyczną w różnych okresach życia?1
T-W-7Zaliczenie zajęć1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach9
A-L-2studiowanie zalecanej literatury8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje1
26
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Analiza zalecanej literatury9
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje1
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
S-3Ocena formująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkuwania stanu zdrowia człowieka wynikające ze stylu życia
D_1A_W01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 2_U01
Potrafi wskazać i ocenić skalę zagrożeń zdrowotnych wynikających z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
D_1A_U04C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-6M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb8 2_K01
Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
D_1A_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-6M-1, M-2, M-3S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkuwania stanu zdrowia człowieka wynikające ze stylu życia
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym błędów żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy. Zakres ocen z zaliczeń 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 2_U01
Potrafi wskazać i ocenić skalę zagrożeń zdrowotnych wynikających z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zgrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia oraz dobrać działania profilaktyczne w ograniczonym zakresie. Średnia ocen w zakresie 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb8 2_K01
Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
2,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Mamcarz A., Śliż D., Medycyna stylu życia, PZWL, Warszawa, 2018
  2. Bulska J., Zagrożenia zdrowia chorobami cywilizacyjnymi, Impuls, Kraków, 2008, I
  3. Januszewicz P., Socha P., Mazur A (red.), Żywienie w zdrowiu publicznym.Cz. 1., Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2009, I
  4. Terelak J. F., Psychologia stresu, Oficyna Wydawcza BRANTA, Bydgoszcz, 2016
  5. Nosko J., Zachowania zdrowotne i zdrowie publiczne, Instytut Medycyny Pracy, Łódź, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Ostrowska A, Styl życia a zdrowie, Instytu Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa, 1999
  2. AA, Nutrients, MDPI, Swiss

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wskaźniki stanu zdrowia1
T-L-2Dieta planetarna – dla długowieczności człowieka i planety. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej2
T-L-3Ocena narażenia na stres. Strategie radzenia sobie ze stresem1
T-L-4Ocena deprywacji snu. Strategie radzenia sobie z bezsennością, rola żywienia.1
T-L-5Analiza sposobu żywienia w kontekście narażenia na związki endokrynnie czynne i dodatki do żywności2
T-L-6Ocena spożycia kofeiny i etanolu jako przykład narażenia na wybrane składniki diety obecne w używkach1
T-L-7Zaliczenie zajęć1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zdrowie i jego uwarunkowania. Żywieniowe i pozażywieniowe czynniki długowieczności1
T-W-2Fizjologiczne uwarunkowania uzależnień biochemicznych i behawioralnych. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne2
T-W-3Dobrostan psychiczny człowieka – wpływ stylu życia i sposobu żywienia2
T-W-4Wpływ egzogennych związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka1
T-W-5Stan zdrowia a chronobiologia1
T-W-6Zachowania sedenteryjne. Jak skutecznie i dlaczego zalecać aktywność fizyczną w różnych okresach życia?1
T-W-7Zaliczenie zajęć1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach9
A-L-2studiowanie zalecanej literatury8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje1
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach9
A-W-2Analiza zalecanej literatury9
A-W-3przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 2_W01Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkuwania stanu zdrowia człowieka wynikające ze stylu życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników związanych ze stylem życia warunkujących stan zdrowia człowiekah oraz nabycie umiejętności oceny narażenia i sposobów przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-W-1Zdrowie i jego uwarunkowania. Żywieniowe i pozażywieniowe czynniki długowieczności
T-W-2Fizjologiczne uwarunkowania uzależnień biochemicznych i behawioralnych. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-W-3Dobrostan psychiczny człowieka – wpływ stylu życia i sposobu żywienia
T-W-4Wpływ egzogennych związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka
T-W-5Stan zdrowia a chronobiologia
T-W-6Zachowania sedenteryjne. Jak skutecznie i dlaczego zalecać aktywność fizyczną w różnych okresach życia?
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-L-1Wskaźniki stanu zdrowia
T-L-2Dieta planetarna – dla długowieczności człowieka i planety. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej
T-L-3Ocena narażenia na stres. Strategie radzenia sobie ze stresem
T-L-5Analiza sposobu żywienia w kontekście narażenia na związki endokrynnie czynne i dodatki do żywności
T-L-7Zaliczenie zajęć
T-L-4Ocena deprywacji snu. Strategie radzenia sobie z bezsennością, rola żywienia.
T-L-6Ocena spożycia kofeiny i etanolu jako przykład narażenia na wybrane składniki diety obecne w używkach
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu wpływu negatywnych czynników stylu życia, w tym błędów żywieniowych, na wybrane parametry homeostazy. Zakres ocen z zaliczeń 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 2_U01Potrafi wskazać i ocenić skalę zagrożeń zdrowotnych wynikających z niewłaściwego stylu życia i zaproponować działania korygujące
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U04Potrafi dobrać właściwe metody i narzędzia do rozwiązywania różnych zadań z zakresu żywienia i dietetyki w warunkach nie w pełni przewidywalnych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników związanych ze stylem życia warunkujących stan zdrowia człowiekah oraz nabycie umiejętności oceny narażenia i sposobów przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-W-1Zdrowie i jego uwarunkowania. Żywieniowe i pozażywieniowe czynniki długowieczności
T-W-2Fizjologiczne uwarunkowania uzależnień biochemicznych i behawioralnych. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-W-3Dobrostan psychiczny człowieka – wpływ stylu życia i sposobu żywienia
T-W-4Wpływ egzogennych związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka
T-W-5Stan zdrowia a chronobiologia
T-W-6Zachowania sedenteryjne. Jak skutecznie i dlaczego zalecać aktywność fizyczną w różnych okresach życia?
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-L-1Wskaźniki stanu zdrowia
T-L-2Dieta planetarna – dla długowieczności człowieka i planety. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej
T-L-3Ocena narażenia na stres. Strategie radzenia sobie ze stresem
T-L-5Analiza sposobu żywienia w kontekście narażenia na związki endokrynnie czynne i dodatki do żywności
T-L-7Zaliczenie zajęć
T-L-4Ocena deprywacji snu. Strategie radzenia sobie z bezsennością, rola żywienia.
T-L-6Ocena spożycia kofeiny i etanolu jako przykład narażenia na wybrane składniki diety obecne w używkach
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: projekt / sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać podstawowe zgrożenia wynikające z niewłaściwego stylu życia oraz dobrać działania profilaktyczne w ograniczonym zakresie. Średnia ocen w zakresie 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb8 2_K01Jest gotowy do wdrożenia działań korygujących w zakresie profilaktyki zdrowotnej, popularyzacji zdobytej wiedzy i ustawicznego dokształcania się w zakresie profilaktyki zdrowotnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K02Jest gotów do kształtowania i stosowania postaw prospołecznych: humanizmu, tolerancji, otwartości i współpracy oraz efektywnego komunikowania się, inicjowania działań i uczestnictwa w działalności na rzecz środowiska społecznego, a także do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy dotyczącej wpływu różnych czynników związanych ze stylem życia warunkujących stan zdrowia człowiekah oraz nabycie umiejętności oceny narażenia i sposobów przeciwdziałania negatywnym skutkom tego wpływu.
Treści programoweT-W-1Zdrowie i jego uwarunkowania. Żywieniowe i pozażywieniowe czynniki długowieczności
T-W-2Fizjologiczne uwarunkowania uzależnień biochemicznych i behawioralnych. Konsekwencje zdrowotne i metaboliczne
T-W-3Dobrostan psychiczny człowieka – wpływ stylu życia i sposobu żywienia
T-W-4Wpływ egzogennych związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka
T-W-5Stan zdrowia a chronobiologia
T-W-6Zachowania sedenteryjne. Jak skutecznie i dlaczego zalecać aktywność fizyczną w różnych okresach życia?
T-W-7Zaliczenie zajęć
T-L-1Wskaźniki stanu zdrowia
T-L-2Dieta planetarna – dla długowieczności człowieka i planety. Ocena wartości odżywczej i zdrowotnej
T-L-3Ocena narażenia na stres. Strategie radzenia sobie ze stresem
T-L-5Analiza sposobu żywienia w kontekście narażenia na związki endokrynnie czynne i dodatki do żywności
T-L-7Zaliczenie zajęć
T-L-4Ocena deprywacji snu. Strategie radzenia sobie z bezsennością, rola żywienia.
T-L-6Ocena spożycia kofeiny i etanolu jako przykład narażenia na wybrane składniki diety obecne w używkach
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia problemowe/projektowe
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0oceny nie zdefiniowano w formie stopnia