Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywności
Specjalność Dietetyka w gastronomii i cateringu
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza i umiejętności z przedmiotów z zakresu chemii żywności i analizy i oceny jakości żywności oraz podstawowa wiedza z zakresu technologii żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności szczególnych kategorii od wyszukania wymagań prawa, metodyki do opracowania sprawozdania z badań.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym1
T-L-2Ocena towaroznawcza i oznaczanie wybranych związków bioaktywnych w wybranych rodzajach szczególnych kategorii żywności: wit. C, polifenole ogółem, pojemność przeciwutleniająca.5
T-L-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów rolnictwa ekologicznego2
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń1
9
wykłady
T-W-1Regulacje prawne w zakresie szczególnych kategorii żywności.2
T-W-2Podział i charakterystyka żywności szczególnych kategorii (GMO, produkty rolnictwa ekologicznego, nowa żywność (novel food), produkty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu, żywność wzbogacana, plant-based food, żywność wegańska, wegetariańska, preparaty do poczatkowego i dalszego żywienia niemowląt, produkty zbożowe przetworzone i inna zywność dla dzieci, żywnosć specjalnego przeznaczenia medycznego, środki spozywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała itp.6
T-W-3Zaliczenie wykładów1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć15
A-L-3zaliczenie1
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Zaliczenie1
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
S-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb11 1_W01
Zna i rozumie zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności szczególnych kategorii.
D_1A_W08C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb11 1_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywności szczególnego rodzaju, potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce podczas oceny towaroznawczej.
D_1A_U05, D_1A_U10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietOb11 1_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz zasięgania opinii ekspertów w razie trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
D_1A_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb11 1_W01
Zna i rozumie zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności szczególnych kategorii.
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnej na dostatecznym poziomie..
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb11 1_U01
Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywności szczególnego rodzaju, potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce podczas oceny towaroznawczej.
2,0
3,0Na dostetecznym poziomie potrafi potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywności szczególnego rodzaju, potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce podczas oceny towaroznawczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietOb11 1_K01
Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz zasięgania opinii ekspertów w razie trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywności specjalnego przeznaczenia i funkcjonalnej oraz zasięgania opinii ekspertów w razie trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Przybyłowski P. (red.), Towaroznawstwo artykułów spożywczych, Akademia Morska, Gdynia, 2013
  2. Świderski F.(red, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo PWN, Warszawa, 2003
  3. Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii., Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010
  4. Flaczyk E., Korczak J, Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Sigma-Not

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym1
T-L-2Ocena towaroznawcza i oznaczanie wybranych związków bioaktywnych w wybranych rodzajach szczególnych kategorii żywności: wit. C, polifenole ogółem, pojemność przeciwutleniająca.5
T-L-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów rolnictwa ekologicznego2
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Regulacje prawne w zakresie szczególnych kategorii żywności.2
T-W-2Podział i charakterystyka żywności szczególnych kategorii (GMO, produkty rolnictwa ekologicznego, nowa żywność (novel food), produkty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu, żywność wzbogacana, plant-based food, żywność wegańska, wegetariańska, preparaty do poczatkowego i dalszego żywienia niemowląt, produkty zbożowe przetworzone i inna zywność dla dzieci, żywnosć specjalnego przeznaczenia medycznego, środki spozywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała itp.6
T-W-3Zaliczenie wykładów1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Bieżące przygotowanie do zajęć15
A-L-3zaliczenie1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Zaliczenie1
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb11 1_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz cechy fizykochemiczne i wartości odżywcze żywności szczególnych kategorii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W08Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym skład oraz wartość energetyczną, odżywczą i prozdrowotną produktów spożywczych, sposób ich analizy i oceny oraz czynniki je kształtujące z uwzględnieniem procesów technologicznych i gastronomicznych
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności szczególnych kategorii od wyszukania wymagań prawa, metodyki do opracowania sprawozdania z badań.
Treści programoweT-W-1Regulacje prawne w zakresie szczególnych kategorii żywności.
T-W-2Podział i charakterystyka żywności szczególnych kategorii (GMO, produkty rolnictwa ekologicznego, nowa żywność (novel food), produkty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu, żywność wzbogacana, plant-based food, żywność wegańska, wegetariańska, preparaty do poczatkowego i dalszego żywienia niemowląt, produkty zbożowe przetworzone i inna zywność dla dzieci, żywnosć specjalnego przeznaczenia medycznego, środki spozywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała itp.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie w formie pisemnej z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu towaroznawstwa żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnej na dostatecznym poziomie..
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb11 1_U01Potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywności szczególnego rodzaju, potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce podczas oceny towaroznawczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
D_1A_U10Potrafi zaplanować i przeprowadzić działania związane z kształtowaniem składu, wartości energetycznej, odżywczej i prozdrowotnej produktów spożywczych. Potrafi zbadać oraz ocenić skład i wartość odżywczą żywności
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności szczególnych kategorii od wyszukania wymagań prawa, metodyki do opracowania sprawozdania z badań.
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Ocena towaroznawcza i oznaczanie wybranych związków bioaktywnych w wybranych rodzajach szczególnych kategorii żywności: wit. C, polifenole ogółem, pojemność przeciwutleniająca.
T-L-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów rolnictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Na dostetecznym poziomie potrafi potrafi wyszukiwać wiarygodne źródła informacji z zakresu jakości żywności szczególnego rodzaju, potrafi uzyskane informacje zinterpretować i wykorzystać w praktyce podczas oceny towaroznawczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietOb11 1_K01Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywności szczególnych kategorii oraz zasięgania opinii ekspertów w razie trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej żywności szczególnych kategorii od wyszukania wymagań prawa, metodyki do opracowania sprawozdania z badań.
Treści programoweT-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady bhp w laboratorium analitycznym
T-L-2Ocena towaroznawcza i oznaczanie wybranych związków bioaktywnych w wybranych rodzajach szczególnych kategorii żywności: wit. C, polifenole ogółem, pojemność przeciwutleniająca.
T-L-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów rolnictwa ekologicznego
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w zakresie towaroznawstwa żywności specjalnego przeznaczenia i funkcjonalnej oraz zasięgania opinii ekspertów w razie trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
3,5
4,0
4,5
5,0