Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Patofizjologia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Patofizjologia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, mikrobiologia żywności, anatomia i fizjologia człowiek |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie etiopatogenezy wybranych chorób oraz planowania prawidłowego postępowania wobec pacjenta w wybranych jednostkach chorobowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Patofizjologia żołądka | 2 |
T-W-2 | Dysfunkcje pęcherzyka żółciowego | 2 |
T-W-3 | Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki | 2 |
T-W-4 | Patomechanizmy chorób jelit | 2 |
T-W-5 | Metabolizm i patogeneza chorób stawów i kości | 2 |
T-W-6 | Patofizjologia niedokrwistości | 2 |
T-W-7 | Patofizjologia procesu starzenia się | 2 |
T-W-8 | Patofizjologia ciąży | 2 |
T-W-9 | Zaliczenie materiału | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 18 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 30 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 25 |
A-W-4 | Godziny konsultacyjne z nauczycielem | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Duskusja dydaktyczna związana z wykładem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe z materiału dot. przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK7_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym tematykę wspołczesnych problemów zdrowotnych w kontekście procesów patofizjologicznych o etiologii zapalnej i niezapalnej oraz potrzeb żywieniowych osób chorych. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z patofizjologią choroby oraz potrzebami żywieniowymi osób chorych. Zna i rozumie możliwość zastosowania suplementów diety w omawianych chorobach | D_1A_W02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK7_U01 Potrafi sporządzić plan prawidłowego postępowania diagnostycznego, interpretacji wyników oraz postępowania terapeutycznego dla osób w wybranych jednostkach chorobowych. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne czynniki powodujące choroby. Potrafi ocenić stan odzywienia osób chorych w oparciu o szerokie spektrum metod. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | D_1A_U06 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietK7_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu człowieka chorego, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role w popularyzacji nabytej wiedzy. | D_1A_K01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK7_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym tematykę wspołczesnych problemów zdrowotnych w kontekście procesów patofizjologicznych o etiologii zapalnej i niezapalnej oraz potrzeb żywieniowych osób chorych. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z patofizjologią choroby oraz potrzebami żywieniowymi osób chorych. Zna i rozumie możliwość zastosowania suplementów diety w omawianych chorobach | 2,0 | Student nie opanował zagadnień z zakresu patofizjologii chorób. Nie posiada wiedzy z zakresu postępowania diagnostyczneho i żywieniowego człowieka chorego. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę w 50 % z zakresu patofizjologii chorób, diagnostyki i żywienia człowieka chorego i dostatecznie ale poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada częściową ponad dostateczną wiedzę z zakresu patofizjologii chorób, diagnostyki i żywienia człowieka chorego i poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób, diagnostyki i żywienia człowieka chorego i poprawnie dobrze ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada dość dobrą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób i potrzeb żywieniowych człowieka chorego. Prawidłowo identyfikuje jednostkę chorobową, zna dobrze jej diagnostykę. Samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę z zakresu patofizjologii chorób i potrzeb żywieniowych człowieka chorego. Prawidłowo identyfikuje jednostkę chorobową. Samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK7_U01 Potrafi sporządzić plan prawidłowego postępowania diagnostycznego, interpretacji wyników oraz postępowania terapeutycznego dla osób w wybranych jednostkach chorobowych. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne czynniki powodujące choroby. Potrafi ocenić stan odzywienia osób chorych w oparciu o szerokie spektrum metod. Potrafi wykorzystać potrzebne informacje pochodzące z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych wyników, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo pokierować pacjenta w celu diagnostyki,nie potrafi zaprojektować diety osób chorych i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student w znacznym dostatecznym stopniu poprawnie interpretuje wyniki badań, potrafi w stopniu dostatecznym zaprojektować jadłospis osoby chorej. | |
3,5 | Student w ponad dostatecznym stopniu zna etiopatologię chorób, interpretuje wyniki oraz poprawnie projektuje jadłospis osoby chorej. Prawidłowo identyfikuje objawy chorobowe. | |
4,0 | Student potrafi w stopniu dobrym identyfikować jednostki chorobowe, kieruje prawidłowo pacjenta diagnostycznie i interpretuje wyniki osoby chorej, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję | |
4,5 | Student potrafi w stopniu poszerzonym identyfikowac objawy i zaproponować diagnostykę osoby chorej. Potrafi prowadzić dyskusję | |
5,0 | Student bardzo trafnie identyfikuje objawy, łaczy z prawidłowym projektem jadłospisu osoby chorej. Potrafi prowadzić dyskusję na wyskim poziomie merytorycznym. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietK7_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu człowieka chorego, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role w popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Wykazuje otwartośc współpracy z pacjentem w stopniu dostatecznym w zakresie patofizjologii wybranych chorób | |
3,5 | Wykazuje otwartość współparcy z pacjentm w stopniu dość dobrym w zakresie patofizjologii wybranych chorób | |
4,0 | Wykazuje otwartość współparcy z pacjentm w stopniu dobrym w zakresie patofizjologii wybranych chorób, jest dociekliwy, odpowiednio kojarzy fakty i działa prawidłowo w zakresie dietoterapii. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Wykazuje otwartość współparcy z pacjentm w stopniu bardzo dobrym w zakresie patofizjologii wybranych chorób, jest dociekliwy, trafnie kojarzy fakty i działa prawidłowo w zakresie dietoterapii.Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Posiada wysoką wiedzę w zakresie patofizjologii wybranych chorób |
Literatura podstawowa
- Guzek J. W., Patofizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2002
- Maśliński W., Dyżewski J., Patofizjologia. Podręcznik dla studentów medycyny. Tom 1-2, PZWL, Warszawa, 2009
- Silbernagl Stefan, Lang Florian, Atlas patofizjologii, Medpharm, Wrocław, 2011, 978-83-62283-65-1
- Ivan Damjanov, Patofizjologia, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2023, 978-83-7609-201-0
Literatura dodatkowa
- M. Olszanecka-Glinianowicz, E. Małecka-Tendera, J. Chudek, Patofizjologia kliniczna wyd. 3, Urban&Partner, 2023, 978-83-67447-29-4
- Gary D. Hammer, Stephen J. McPhee, Pathophysiology of Disease: An Introduction to Clinical Medicine, Lange, United States, 2019, 978-1-260-02650-4
- Mirjana Sabljar Matovinović, Pathophysiology and Classification of Kidney Diseases, EJIFCC. 2009 Apr; 20(1): 2–11, 2009
- Mark Hsu; Anthony O. Safadi; Forshing Lui., Physiology, Stomach, National Library of Medicine, PMID: 30571046, 2023
- B Glasbrenner, G Adler, Pathophysiology of acute pancreatitis, Hepatogastroenterology, Dec;40(6):517-21, 2019, PMID: 8119636
- S K Sarna , M F Otterson, Small intestinal physiology and pathophysiology, Gastroenterol Clin North Am, Jun;18(2):375-404., 1989, PMID: 2668175
- Devin A. Harrison, MD, Pathophysiology of the Eye 1, Arch Ophthalmol, 113(2):146, 1995, doi:10.1001/archopht.1995.01100020024020