Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (S1)
specjalność: HR, kadry i płace
Sylabus przedmiotu Branding i wizerunek firmy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Branding i wizerunek firmy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy zarządzania |
W-2 | podstawy marketingu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student ma poznać zasady kreowania pozytywnego wizerunku firmy |
C-2 | Student ma tworzyć strategię budowania marki podmiotu |
C-3 | Student ma być gotowy zarządzać sytuacjami kryzysowymi |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do brandingu przedsiębiorstwa: Co to jest branding i dlaczego jest ważny? Definiowanie misji, wizji i wartości przedsiębiorstwa jako fundamentu marki. | 2 |
T-W-2 | Badanie rynku i analiza grup docelowych w kontekście budowy marki. Kreowanie unikalnego wizerunku marki wśród konkurencji. | 2 |
T-W-3 | Budowanie identyfikacji wizualnej marki. | 2 |
T-W-4 | Tworzenie strategii komunikacji marki. | 1 |
T-W-5 | Zarządzanie marką w erze cyfrowej: online branding i kreowanie wizerunku. | 1 |
T-W-6 | Zarządzanie reputacją marki: budowanie zaufania i lojalności. Budowanie relacji z klientami opartych na wartościach marki. | 2 |
T-W-7 | Etyka i społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa w kontekście brandingowego przekazu. | 2 |
T-W-8 | Zarządzanie wizerunkiem w sytuacjach kryzysowych. | 2 |
T-W-9 | Branding w kontekście globalnym: dostosowanie strategii marki przedsiębiorstwa do różnych rynków i kultur. | 2 |
T-W-10 | Prezentacja case study | 3 |
T-W-11 | Test | 1 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | konsultacje | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie case study | 1 |
A-W-4 | przygotowanie do testu | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacją w PP |
M-2 | Dyskusja |
M-3 | Analiza przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność podczas zajęć |
S-2 | Ocena podsumowująca: Prezentacja case study |
S-3 | Ocena podsumowująca: Test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_W01 Student zna i rozumie zasady kreowania pozytywnego wizerunku firmy | Z_1P_W01 | — | C-2, C-1, C-3 | T-W-6, T-W-7, T-W-4, T-W-1, T-W-8, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-9 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_U01 Student umie stworzyć strategię marki podmiotu | Z_1P_U03 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-8, T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_K01 Student jest gotów zarządzać sytuacjami kryzysowymi | Z_1P_K02, Z_1P_K05 | — | C-3, C-2 | T-W-8, T-W-7, T-W-9 | M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_W01 Student zna i rozumie zasady kreowania pozytywnego wizerunku firmy | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu zna zasady kreowania wizerunku firmy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_U01 Student umie stworzyć strategię marki podmiotu | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu umie stworzyć strategię marki podmiotu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Z_1P_DO4/4.2_K01 Student jest gotów zarządzać sytuacjami kryzysowymi | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu jest gotowy do zarządzania sytuacjami kryzysowymi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bronowicz-Hossain, Monika, Komunikacja wizualna : public relations, reklama, branding, Astrum, Wrocław, 2013
- Budzyński, Wojciech., PR public relations : wizerunek, reputacja, tożsamość, Poltext., Warszawa, 2018
- Daszkiewicz, Magdalena, Kreowanie marki korporacyjnej, Difin, Warszawa, 2014
Literatura dodatkowa
- Joanna Hernik, Adam Sagan, Personal Characteristics Inspiring Initial Trust – What Matters in Service Encounters?, Folia Oeconomica Stetinensia, pp. 199-215, 2020, 20(2)