Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm - granice przystosowania
Specjalność żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość fizjologii człowieka i fizjologii żywienia człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z negatywnymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem działania czynników agresji środowiskowej oraz możliwością ich eliminowania lub przystosowania się organizmu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Utrzymanie homeostazy. Pomiar wartości cech zmiennych i stałych2
T-L-2Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (witaminy)2
T-L-3Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (składniki mineralne)2
T-L-4Przystosowanie psychiczne - wpływ hormonów stresu na organizm2
T-L-5Przystosowawcze możliwości pamięci3
T-L-6Wpływ zmęczenia na organizm (zasady treningu, wpływ różnych rodzajów wysiłku fizycznego na organizm)2
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
15
wykłady
T-W-1Organizm jako funkcjonalna całość2
T-W-2Czynniki stresotwórcze - odbiór, reakcja (receptory, efektory)1
T-W-3Mechanizm powstawania i przebiegu reakcji stresowych1
T-W-4Wysiłek fizyczny, zmęczenie, ograniczenie aktywności ruchowej i jego skutki2
T-W-5Żywienie człowieka a zdolność do pracy. Głód - tolerancja i adaptacja. Odwodnienie - granice tolerancji2
T-W-6Temperatura otoczenia - aklimatyzacja, adaptacja do niskich i wysokich temperatur2
T-W-7Emocje jako czynnik stresogenny i ich skutki1
T-W-8Środowisko życia człowieka jako źródło czynników sterogennych - hałas, wibracje, przeludnienie, problemy adaptacji3
T-W-9Hormonalna regulacja adaptacji metabolicznych ustroju - zmiany w metabolizmie i ich skutki zdrowotne2
T-W-10Granice możliwości ustroju - granice przystosowania2
T-W-11Zaliczenie wykładów2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3konsultacje1
A-L-4Analiza literatury1
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Analiza wskazanej literatury1
A-W-3Konsultacje1
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia3
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
S-3Ocena podsumowująca: Projekt / sprawozdanie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm. Zna możliwości żywieniowego wspomagania funkcji organizmu w środowisku nieoptymalnym
TZZ_1A_W21C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-W-2, T-W-3, T-W-10, T-W-9, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-4, T-W-1, T-L-7, T-W-11, T-L-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_U01
Potrafi wyszukać informacje, uzyskane informacje łączyć, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U01C-1T-L-6, T-W-3, T-W-2, T-L-7, T-L-2, T-L-1, T-W-5, T-L-4, T-W-1, T-W-10, T-W-11, T-W-4, T-L-5, T-W-6, T-L-3, T-W-8, T-W-7, T-W-9M-1, M-2S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_K01
Jest gotów do ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia w celu rozwiazywania pojawiającychy się problemów oraz popularyzacji zdobytej wiedzy
TZZ_1A_K05, TZZ_1A_K01C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-W-2, T-W-3, T-W-10, T-W-9, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-4M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm. Zna możliwości żywieniowego wspomagania funkcji organizmu w środowisku nieoptymalnym
2,0
3,0Student opanował zagadnienia dotyczące żywieniowego wspomagania funkcji organizmu w środowisku nieoptymalnym w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_U01
Potrafi wyszukać informacje, uzyskane informacje łączyć, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
2,0
3,0Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje dotyczące wpływu czynników agresji środowiskowej i żywieniowego wspomagania funkcji organizmu z zaledwie kilku źródeł specjalistycznej literatury
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-5zcid_K01
Jest gotów do ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia w celu rozwiazywania pojawiającychy się problemów oraz popularyzacji zdobytej wiedzy
2,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Śliż D., Mamcarz A., Medycyna stylu życia, PZWL, Warszawa, 2018
  2. Traczyk W., Trzebski A., Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, PZWL, Warszawa, 2009
  3. Kozłowski S., Granice przystosowania, Wiedza Powszechna, Warszawa, 1986
  4. Maśliński S., Ryżewski J., Patofizjologia. Podręcznik dla studentów medycyny, PZWL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Beck J., Budzińska K.M., Caputa M.K, Wykłady z fizjologii człowieka, PZWL, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Utrzymanie homeostazy. Pomiar wartości cech zmiennych i stałych2
T-L-2Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (witaminy)2
T-L-3Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (składniki mineralne)2
T-L-4Przystosowanie psychiczne - wpływ hormonów stresu na organizm2
T-L-5Przystosowawcze możliwości pamięci3
T-L-6Wpływ zmęczenia na organizm (zasady treningu, wpływ różnych rodzajów wysiłku fizycznego na organizm)2
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizm jako funkcjonalna całość2
T-W-2Czynniki stresotwórcze - odbiór, reakcja (receptory, efektory)1
T-W-3Mechanizm powstawania i przebiegu reakcji stresowych1
T-W-4Wysiłek fizyczny, zmęczenie, ograniczenie aktywności ruchowej i jego skutki2
T-W-5Żywienie człowieka a zdolność do pracy. Głód - tolerancja i adaptacja. Odwodnienie - granice tolerancji2
T-W-6Temperatura otoczenia - aklimatyzacja, adaptacja do niskich i wysokich temperatur2
T-W-7Emocje jako czynnik stresogenny i ich skutki1
T-W-8Środowisko życia człowieka jako źródło czynników sterogennych - hałas, wibracje, przeludnienie, problemy adaptacji3
T-W-9Hormonalna regulacja adaptacji metabolicznych ustroju - zmiany w metabolizmie i ich skutki zdrowotne2
T-W-10Granice możliwości ustroju - granice przystosowania2
T-W-11Zaliczenie wykładów2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3konsultacje1
A-L-4Analiza literatury1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Analiza wskazanej literatury1
A-W-3Konsultacje1
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia3
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-5zcid_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wpływ czynników agresji środowiskowej na organizm. Zna możliwości żywieniowego wspomagania funkcji organizmu w środowisku nieoptymalnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W21Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące racjonalnego żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz oceny stanu odżywienia. Zna i rozumie zagrożenia wynikające z błędów żywieniowych oraz zasady tworzenia programów profilaktycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z negatywnymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem działania czynników agresji środowiskowej oraz możliwością ich eliminowania lub przystosowania się organizmu.
Treści programoweT-L-1Utrzymanie homeostazy. Pomiar wartości cech zmiennych i stałych
T-L-2Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (witaminy)
T-L-3Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (składniki mineralne)
T-L-4Przystosowanie psychiczne - wpływ hormonów stresu na organizm
T-L-6Wpływ zmęczenia na organizm (zasady treningu, wpływ różnych rodzajów wysiłku fizycznego na organizm)
T-W-2Czynniki stresotwórcze - odbiór, reakcja (receptory, efektory)
T-W-3Mechanizm powstawania i przebiegu reakcji stresowych
T-W-10Granice możliwości ustroju - granice przystosowania
T-W-9Hormonalna regulacja adaptacji metabolicznych ustroju - zmiany w metabolizmie i ich skutki zdrowotne
T-W-5Żywienie człowieka a zdolność do pracy. Głód - tolerancja i adaptacja. Odwodnienie - granice tolerancji
T-W-6Temperatura otoczenia - aklimatyzacja, adaptacja do niskich i wysokich temperatur
T-W-7Emocje jako czynnik stresogenny i ich skutki
T-W-8Środowisko życia człowieka jako źródło czynników sterogennych - hałas, wibracje, przeludnienie, problemy adaptacji
T-W-4Wysiłek fizyczny, zmęczenie, ograniczenie aktywności ruchowej i jego skutki
T-W-1Organizm jako funkcjonalna całość
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
T-W-11Zaliczenie wykładów
T-L-5Przystosowawcze możliwości pamięci
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował zagadnienia dotyczące żywieniowego wspomagania funkcji organizmu w środowisku nieoptymalnym w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-5zcid_U01Potrafi wyszukać informacje, uzyskane informacje łączyć, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z negatywnymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem działania czynników agresji środowiskowej oraz możliwością ich eliminowania lub przystosowania się organizmu.
Treści programoweT-L-6Wpływ zmęczenia na organizm (zasady treningu, wpływ różnych rodzajów wysiłku fizycznego na organizm)
T-W-3Mechanizm powstawania i przebiegu reakcji stresowych
T-W-2Czynniki stresotwórcze - odbiór, reakcja (receptory, efektory)
T-L-7Zaliczenie ćwiczeń
T-L-2Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (witaminy)
T-L-1Utrzymanie homeostazy. Pomiar wartości cech zmiennych i stałych
T-W-5Żywienie człowieka a zdolność do pracy. Głód - tolerancja i adaptacja. Odwodnienie - granice tolerancji
T-L-4Przystosowanie psychiczne - wpływ hormonów stresu na organizm
T-W-1Organizm jako funkcjonalna całość
T-W-10Granice możliwości ustroju - granice przystosowania
T-W-11Zaliczenie wykładów
T-W-4Wysiłek fizyczny, zmęczenie, ograniczenie aktywności ruchowej i jego skutki
T-L-5Przystosowawcze możliwości pamięci
T-W-6Temperatura otoczenia - aklimatyzacja, adaptacja do niskich i wysokich temperatur
T-L-3Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (składniki mineralne)
T-W-8Środowisko życia człowieka jako źródło czynników sterogennych - hałas, wibracje, przeludnienie, problemy adaptacji
T-W-7Emocje jako czynnik stresogenny i ich skutki
T-W-9Hormonalna regulacja adaptacji metabolicznych ustroju - zmiany w metabolizmie i ich skutki zdrowotne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Projekt / sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje dotyczące wpływu czynników agresji środowiskowej i żywieniowego wspomagania funkcji organizmu z zaledwie kilku źródeł specjalistycznej literatury
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-5zcid_K01Jest gotów do ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia w celu rozwiazywania pojawiającychy się problemów oraz popularyzacji zdobytej wiedzy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K05Jest gotów do działań na rzecz popularyzacji wiedzy.
TZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z negatywnymi zmianami, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem działania czynników agresji środowiskowej oraz możliwością ich eliminowania lub przystosowania się organizmu.
Treści programoweT-L-1Utrzymanie homeostazy. Pomiar wartości cech zmiennych i stałych
T-L-2Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (witaminy)
T-L-3Przystosowanie do zmiennych ilości składników odżywczych w diecie (składniki mineralne)
T-L-4Przystosowanie psychiczne - wpływ hormonów stresu na organizm
T-L-6Wpływ zmęczenia na organizm (zasady treningu, wpływ różnych rodzajów wysiłku fizycznego na organizm)
T-W-2Czynniki stresotwórcze - odbiór, reakcja (receptory, efektory)
T-W-3Mechanizm powstawania i przebiegu reakcji stresowych
T-W-10Granice możliwości ustroju - granice przystosowania
T-W-9Hormonalna regulacja adaptacji metabolicznych ustroju - zmiany w metabolizmie i ich skutki zdrowotne
T-W-5Żywienie człowieka a zdolność do pracy. Głód - tolerancja i adaptacja. Odwodnienie - granice tolerancji
T-W-6Temperatura otoczenia - aklimatyzacja, adaptacja do niskich i wysokich temperatur
T-W-7Emocje jako czynnik stresogenny i ich skutki
T-W-8Środowisko życia człowieka jako źródło czynników sterogennych - hałas, wibracje, przeludnienie, problemy adaptacji
T-W-4Wysiłek fizyczny, zmęczenie, ograniczenie aktywności ruchowej i jego skutki
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia