Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Fizjologia człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fizjologia człowieka | ||
Specjalność | żywienie człowieka i dietetyka | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii i podstaw anatomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z podstawowymi prawami i zasadami funkcjonowania organizmu ludzkiego. Nabycie umiejetności przeprowadzenia i interpretowania podstawowych testów służących do oceny funkcji narządów i układów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Tkanka żywa - pobudliwość i pobudzenie | 2 |
T-L-2 | Rejestracja pracy mięśni w różnych warunkach | 2 |
T-L-3 | Łuk odruchowy. Badanie odruchów u człowieka | 2 |
T-L-4 | Fizjologia zmysłów | 2 |
T-L-5 | Kolokwium zaliczeniowe z działów | 1 |
T-L-6 | Fizjologia krwi. Grupy krwi w układzie ABO i Rh | 4 |
T-L-7 | Wpływ różnych czynników na pracę serca | 2 |
T-L-8 | Układ naczynioruchowy. Ciśnienie tętnicze krwi | 4 |
T-L-9 | Kolokwium zaliczeniowe z działów | 1 |
T-L-10 | Mechanizm oddychania i wpływ różnych czynników na oddychanie | 3 |
T-L-11 | Wpływ czynników środowiskowych na temperaturę skóry | 3 |
T-L-12 | Układ wydalniczy. Badanie składu moczu | 3 |
T-L-13 | Kolokwium zaliczeniowe z działów | 1 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Prawa fizjologiczne organizmu | 3 |
T-W-2 | Fizjologia komórki | 2 |
T-W-3 | Czynność komórek nerwowych i mięśniowych | 4 |
T-W-4 | Układ nerwowy i mięśniowy | 4 |
T-W-5 | Fizjologia narządów zmysłów | 2 |
T-W-6 | Mechanizmy pamięci | 2 |
T-W-7 | Fizjologia krwi | 3 |
T-W-8 | Serce i układ krążenia | 4 |
T-W-9 | Układ oddechowy | 3 |
T-W-10 | Termoregulacja | 3 |
T-W-11 | Układ wydalniczy | 4 |
T-W-12 | Fizjologia rozrodu | 3 |
T-W-13 | Gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa | 4 |
T-W-14 | Wydzielanie wewnętrzne | 4 |
45 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach | 30 |
A-L-2 | Konsultacje | 2 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć | 15 |
A-L-4 | Przygotowanie do kolokwiów cząstkowych | 28 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 45 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 4 |
A-W-3 | Konsultacje | 3 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 21 |
A-W-5 | Udział w egzaminie | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwium sprawdzające wiedzę z poszczególnych działów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
S-4 | Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady funkcjonowania poszczególnych układów w organizmie czlowieka. Zna i rozumie przyczyny odstępstw od prawidłowości w funkcjonowaniu organizmu | TZZ_1A_W20 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-7, T-L-1, T-L-3, T-L-10, T-L-4, T-L-6, T-L-12, T-L-11, T-L-8, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-11, T-W-14, T-W-10, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_U01 Potrafi zbadać i zinterpretować wyniki badań oceniających działanie, wydolność i sprawność adaptacyjną własnych narządów i tworzonych przez nie układów. Potrafi wytłumaczyć odstępstwa od prawidłowego funkcjonowania organizmu zaobserwowane na podstawie właściwie dobranych testów, wykorzystując najnowszą wiedzę | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-7, T-L-1, T-L-3, T-L-10, T-L-4, T-L-6, T-L-12, T-L-11, T-L-8, T-L-13, T-L-9, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_K01 Jest gotów do zastosowania poznanych testów oceniających funkcje organizmu do oceny stanu zdrowia | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-7, T-L-1, T-L-5, T-L-3, T-L-10, T-L-4, T-L-6, T-L-12, T-L-11, T-L-8, T-W-12, T-W-5, T-W-6, T-W-13, T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-11, T-W-14, T-W-10, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady funkcjonowania poszczególnych układów w organizmie czlowieka. Zna i rozumie przyczyny odstępstw od prawidłowości w funkcjonowaniu organizmu | 2,0 | Student nie opanował podstawowego materiału programowego brak poprawnej odpowiedzi na co najmniej 1 pytanie nie zaliczone co najmniej jedno kolokwium cząstkowe |
3,0 | Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia do 3,25 | |
3,5 | Student - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów merytorycznych i językowych wyczerpująca odpowiedź na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 3 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 3,25 - 3,75 | |
4,0 | Student -w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne błędy merytoryczne i językowe wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 3,75 - 4,25 | |
4,5 | Student - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności wyczerpująca odpowiedź na co najmniej 4 pytania zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 4,25 - 4,75 | |
5,0 | Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności, tezy prawidłowe i pewne wyczerpująca odpowiedź na wszystkie pytania zaliczone kolokwia cząstkowe, średnia 4,75-5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_U01 Potrafi zbadać i zinterpretować wyniki badań oceniających działanie, wydolność i sprawność adaptacyjną własnych narządów i tworzonych przez nie układów. Potrafi wytłumaczyć odstępstwa od prawidłowego funkcjonowania organizmu zaobserwowane na podstawie właściwie dobranych testów, wykorzystując najnowszą wiedzę | 2,0 | |
3,0 | Poprawnie dobiera podsatwowe testy do zbadania funkcji narządów, interpretuje omawiane wyniki badań w zakresie podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D8zcid_K01 Jest gotów do zastosowania poznanych testów oceniających funkcje organizmu do oceny stanu zdrowia | 2,0 | Nie zdefiniowano |
3,0 | Ocena nie zdefiniowana w formie stopnia | |
3,5 | Nie zdefiniowano | |
4,0 | Nie zdefiniowano | |
4,5 | Nie zdefiniowano | |
5,0 | Nie zdefiniowano |
Literatura podstawowa
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2022
- Traczyk W., Trzebski A., Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, PZWL, Warszawa, 2015
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2009
- Brzozowski T., Fizjologia człowieka (Konturek), Urban and Partner, Wrocław, 2020
Literatura dodatkowa
- Konturek S., Fizjologia człowieka, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2019