Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Ekstremofile w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekstremofile w żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 20 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili4
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili4
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili4
T-L-4Podsumiowanie wyników izolacji ekstremofili z różnych środowisk3
15
wykłady
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie4
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności4
T-W-3Psychrofile w żywności4
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Acidofile w żywności2
T-W-6Archeocyny i bakteriocyny - perspetywy stosowania w żywności3
T-W-7Zaliczenie wykładów1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie materiałów źródłowych z zakresu omawianej tematyki8
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Analiza omawianych zagadnień - przygotowanie do zaliczenia5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student zna drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności.
TZZ_1A_W06C-1T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi stosować nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
TZZ_1A_U03C-1T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-2, T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student zna drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności.
2,0
3,0Student posiada w stopniu dostatecznym wiedzę dotyczącą drobnoustrojów ekstremofilnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi stosować nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać podziału bakterii ekstremofilych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym ma świadomośc znaczenia nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zmysłowska I, Drobnoustroje w biotechnologii, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińska Mazurskiego, Olsztyn, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo -kwartalnik, Postępy Mikrobiologii, Polskie Towarzystwo Mikrobiologów, Warszawa

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili4
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili4
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili4
T-L-4Podsumiowanie wyników izolacji ekstremofili z różnych środowisk3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie4
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności4
T-W-3Psychrofile w żywności4
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Acidofile w żywności2
T-W-6Archeocyny i bakteriocyny - perspetywy stosowania w żywności3
T-W-7Zaliczenie wykładów1
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2studiowanie materiałów źródłowych z zakresu omawianej tematyki8
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Analiza omawianych zagadnień - przygotowanie do zaliczenia5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_W01Student zna drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-3Psychrofile w żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada w stopniu dostatecznym wiedzę dotyczącą drobnoustrojów ekstremofilnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_U01Student potrafi stosować nabytą wiedze dotyczącą ekstremofili w rozwiązywaniu problemów związanych z technologią żywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U03Potrafi wykonać eksperyment laboratoryjny, dobrać właściwe procedury i metody analityczne do identyfikacji związków chemicznych oraz oceny jakości i bezpieczeństwa żywności i przebiegu procesu technologicznego, potrafi określić wiarygodność analiz.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-3Psychrofile w żywności
T-W-5Acidofile w żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać podziału bakterii ekstremofilych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_K01Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym ma świadomośc znaczenia nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0