Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Podstawy ekologii wód:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy ekologii wód | ||
Specjalność | technologia żywności pochodzenia wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości dotyczace ekologii oraz elementów fizycznych i chemicznych śrdowiska wodnegoi |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zagadnieniami funkcjonowania oraz roli elementów biotycznych i abiotycznych środowiska wodnego |
C-2 | Zapoznanie studentów z ekologicznymi metodami monitorowania i rewitalizacji wód. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Typy wód i ich charakterystyka | 1 |
T-L-2 | Woda jako środowisko życia - warunki fizyczne i chemiczne środowiska wodnego. | 2 |
T-L-3 | Wpływ ważniejszych cech fizycznych, chemicznych i klimatycznych środowiska i cyrkulacji wodnych na rozmieszczenie organizmów wodnych. | 1 |
T-L-4 | Zespoły ekologiczne w różnych typach wód. | 1 |
T-L-5 | Organizmy powierzchni wody i toni wodnej: charakterystyka, podział, metodyka poboru i identyfikacji. | 1 |
T-L-6 | Organizmy związane z dnem: charakterystyka charakterystyka, podział, metodyka poboru i identyfikacji. | 1 |
T-L-7 | Ekologiczne metody rewitalizacji wód zdegradowanych. | 1 |
T-L-8 | Kolokwium | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicje. Światowe zasoby wodne – morskie i słodkie. Cykl hydrologiczny. Elementy biosystemów wodnych: abiotyczne i biotyczne. | 1 |
T-W-2 | Typy wód śródlądowych i morskich. Biomy wodne. | 2 |
T-W-3 | Formacje ekologiczne hydrobiontów – bioseston, bentos, peryfiton, nekton, nektobentos, neuston, pleuston. | 3 |
T-W-4 | Charakterystyka ekologiczna wód lotycznych – źródła, potoki, strumienie, rzeki, kanały. | 1 |
T-W-5 | Charakterystyka ekologiczna wód lenitycznych – jeziora zbiorniki zaporowe, stawy, bagna i młaki. | 1 |
T-W-6 | Odżywianie się organizmów wodnych. Łańcuchy i sieci troficzne, poziomy troficzne w ekosystemach wodnych. | 1 |
T-W-7 | Antropopresja a ekosystemy wodne – degradacja, eutrofizacja, zanieczyszczenia. Ekologiczne metody rewitalizacji wód. | 2 |
T-W-8 | Kolokwium | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Przygotowanie konspektu | 4 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 6 |
A-L-4 | Studiowanie podanej literatury | 6 |
A-L-5 | Uczestnictwo w konsultacjach | 1 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 7 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 6 |
A-W-4 | Uczestnictwo w konsultacjach | 1 |
26 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacjii multimedialnej |
M-2 | Opis i wyjaśnienie metod stosowanych w monitoringu środowiska wodnego z wykorzystaniem m.in. prezentacji multimedialnej i filmów dotyczących problemu |
M-3 | Gry dydaktyczne (symulacyjne) |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna "burza mózgów". |
M-5 | Ćwiczenia laboratoryjne z użyciem podręcznika , pokazu i symulacji |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_W01 Student w stopniu zaawansowanym zna i rozumie funkcjonowanie ekosystemów wodnych. Student zna i potrafi opisać oraz scharakteryzować formacje ekologiczne w różnych typach ekosystemów wodnych. | TZZ_1A_W05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-W-2, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-7 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_U01 Student potrafi analizować zależności pomiędzy formacjami ekologicznymi a środowiskiem wodnym i potrafi je zinterpretować. | TZZ_1A_U20, TZZ_1A_U09 | — | — | C-1, C-2 | T-L-6, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-7, T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-7 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_K01 Student jest świadomy niebezpieczeństw związanych z zanieczyszczeniem środowiska wodnego i zagrożeniami dla organizmów wodnych. | TZZ_1A_K04 | — | — | C-1, C-2 | T-L-7, T-W-7 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_W01 Student w stopniu zaawansowanym zna i rozumie funkcjonowanie ekosystemów wodnych. Student zna i potrafi opisać oraz scharakteryzować formacje ekologiczne w różnych typach ekosystemów wodnych. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_U01 Student potrafi analizować zależności pomiędzy formacjami ekologicznymi a środowiskiem wodnym i potrafi je zinterpretować. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-4tzpw_K01 Student jest świadomy niebezpieczeństw związanych z zanieczyszczeniem środowiska wodnego i zagrożeniami dla organizmów wodnych. | 2,0 | |
3,0 | nie podlega ocenie w formie stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Winfried Lampert, Ulrich Sommer, Ekologia wód śródlądowych, PWN, Warszawa, 2001
- Allan David J., Ekologia Wód Płynących, PWN, Warszawa, 1998
- Chojnacki J.C., Podstawy ekologii wód, Akademia Rolnicza, Szczecin, 1998
- Chojnacki J.C., Podręczny leksykon ekologii wód, Akademia Rolnicza, Szczecin, 1999
Literatura dodatkowa
- Henryk Zimny, Ekologiczna ocena stanu środowiska: bioindykacja i biomonitoring, Agencja Reklamowo-Wydawnicza Arkadiusz Grzegorczyk, 2006
- Journal of Ecological Engineering, ISSN-2299-8993