Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Znakowanie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Znakowanie żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa znajomosc prawa zywnosciowego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
C-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności2
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego2
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe2
T-L-6Przykłady fałszowania żywności2
T-L-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-L-8Kolokwium zaliczeniowe1
T-L-9Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności2
15
wykłady
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.2
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych3
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa4
T-W-3Elementy obowiązkowe etykiety4
T-W-4Ogólne zasady prawa żywnościowego2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń7
A-L-3Konsultacje4
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia4
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
TZZ_1A_W07, TZZ_1A_W06C-1T-W-1, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_U01
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
TZZ_1A_U01C-2T-L-1, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO2-1_K01
Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
TZZ_1A_K01C-2T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-2, T-L-3M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_U01
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO2-1_K01
Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
  2. Kubera H, Zachowanie jakości produktu, Wydawnictwo AE w Poznaniu, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Aktualne akty prawa krajowego i UE z zakresu znakowania środków spożywczych

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)1
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności2
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego2
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety2
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe2
T-L-6Przykłady fałszowania żywności2
T-L-7Ocena prawidłowości znakowania wybranych środków spozywczych - analiza przypadku1
T-L-8Kolokwium zaliczeniowe1
T-L-9Metody kontroli żywności - instytucje nadzoru nad bezpieczeństwem zywności2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.2
T-W-2Dobrowolne informacje z zakresu znakowania dopuszczone dla środków spożywczych3
T-W-3Znakowanie żywności nieprzetworzonej i przetworzonej na przykładzie produktów rybołówstwa4
T-W-3Elementy obowiązkowe etykiety4
T-W-4Ogólne zasady prawa żywnościowego2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń7
A-L-3Konsultacje4
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO2-1_W01Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W07Zna i rozumie zasady i prawa inżynierii procesowej, zna w stopniu zaawansowanym terminologię w zakresie inżynierii przemysłu spożywczego i maszynoznawstwa dotyczącą materiałów, rozwiązań konstrukcyjnych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, projektowania, eksploatacji linii technologicznych.
TZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych. Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna charakterystykę towaroznawczą surowców i produktów żywnościowych. Zna najważniejsze systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego, jego stosowania i interpretacji
Treści programoweT-W-1Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania żywności. Wymagania obligatoryjne na poziomie unijnym i krajowym.
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady znakowania środków spożywczych na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO2-1_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-L-1Ćwiczenia organizacyjne (przedstawienie zakresu przedmiotu, zapoznanie słuchaczy z kryteriami oceniania i wykonywania ćwiczeń)
T-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-L-8Kolokwium zaliczeniowe
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO2-1_K01Ma świadomość własnej wiedzy i konieczności dalszego kształcenia, pracuje w grupie przyjmując pozycję lidera.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności z zakresu towaroznawczej oceny produktu, z uwzgklędnieniem wymagań znakowania i sporządzania etykiety
Treści programoweT-L-4Elementy obowiązkowe etykiety
T-L-5Znakowanie wartością odżywczą i oświadczenia żywieniowe
T-L-6Przykłady fałszowania żywności
T-L-2Przegląd aktów prawnych dotyczących znakowania i jakości żywności
T-L-3Pojęcie jakości i bezpieczeństwa żywności w świetle prawa krajowego, unijnego i światowego
Metody nauczaniaM-2pogadanka
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawozdanie z ćwiczeń
S-2Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej/ pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest świadomy posiadanej wiedzy, nie odczuwa potrzeby dalszego kształcenia się. Pracuje w grupie, niechętnie przyjmuje pozycję lidera.
3,5
4,0
4,5
5,0