Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,704
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,5103
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,593
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,592
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,591

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne1,00,593
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7121
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0183
wykładyaudytoryjne2,01,0183
Prawo żywnościoweegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5181
wykładyaudytoryjne0,50,591
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0184
wykładyaudytoryjne2,01,0184
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,5271
wykładyaudytoryjne2,01,0181
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,5183
wykładyaudytoryjne0,50,593

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7122
wykładyaudytoryjne1,00,362
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7122
wykładyaudytoryjne1,00,362
Towaroznawstwo wyrobów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0181
wykładyaudytoryjne1,00,7121
Wybrane działy w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0391
wykładyaudytoryjne3,01,5241
Wybrane działy z technologii żywności (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne2,01,0182
Wybrane działy z toksykologiiegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0391
wykładyaudytoryjne3,01,5241
Środowiskowe zagrożenia bezpieczeństwa żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0184
wykładyaudytoryjne1,01,0184

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01202

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,5272

Blok obieralny 4 - do wybrania 2 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123