Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Składniki żywności a odporność:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Składniki żywności a odporność
Specjalność żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl>, Angelika Heberlej <Angelika.Heberlej@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, budowa ustroju ludzkiego, mikrobilogia żywności, żywienie człowieka, dietetyka.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie modulowania odporności człowieka składnikami żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie obsługo programu komputerowego do układania diet. Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.2
T-L-2Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.2
T-L-3Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.2
T-L-4Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.2
T-L-5Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.2
T-L-6Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.2
T-L-7Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.2
T-L-8Zaliczenie ćwiczeń.1
15
wykłady
T-W-1Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.2
T-W-2Swoista odporność humoralna i komórkowa.2
T-W-3Tolerancja pokarmowa.2
T-W-4Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.3
T-W-5Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.2
T-W-6Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność2
T-W-7Karotenoidy a odporność.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
A-L-3Studiowanie literatury6
A-L-4Konsultacje z nauczycielem5
31
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury5
A-W-3Przygotowaie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje z nauczycielem5
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Układanie diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć.
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_W01
Student ma ogólną wiedzę na temat wpływu składników żywności na układ immunologiczny. Zna immunomodulujące właściwości składników odżywczych. Posiada ogólną wiedzę składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenomiki oraz zależności pomiędzy sposobem odżywiania człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety, jako czynnik modulujący odporność człowieka.
TZZ_1A_W12, TZZ_1A_W13, TZZ_1A_W14, TZZ_1A_W22C-1T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-1, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_U01
Student posiada umiejętność projektowania diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób chorych z uwzględnieniem immunomodulującego działania. Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U02, TZZ_1A_U03, TZZ_1A_U04, TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U06, TZZ_1A_U07, TZZ_1A_U14, TZZ_1A_U15, TZZ_1A_U16, TZZ_1A_U29C-1T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-1, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia społecznej roli wpływu żywienia na układ immunologiczny. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
TZZ_1A_K02, TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K03, TZZ_1A_K04, TZZ_1A_K05, TZZ_1A_K06C-1T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-6, T-L-7, T-L-1, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_W01
Student ma ogólną wiedzę na temat wpływu składników żywności na układ immunologiczny. Zna immunomodulujące właściwości składników odżywczych. Posiada ogólną wiedzę składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenomiki oraz zależności pomiędzy sposobem odżywiania człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety, jako czynnik modulujący odporność człowieka.
2,0Student nie opanował podstawowych zagadnień z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności.
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
3,5Student posiada częściową wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
4,0Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
4,5Student posiada całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności. Prawidłowo układa diety zawierające poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski.
5,0Student posiada całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności. Prawidłowo układa diety zawierające poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_U01
Student posiada umiejętność projektowania diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób chorych z uwzględnieniem immunomodulującego działania. Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
2,0Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety immunomodulującej i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań.
3,0Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, jednak bez analizy.
3,5Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy.
4,0Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników.
4,5Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy.
5,0Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-3zcid_K01
Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia społecznej roli wpływu żywienia na układ immunologiczny. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
2,0Nie posiada potrzeby dokształcania się.
3,0Posiada potrzebę dokształcania się.
3,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy.
4,0Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy.
4,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
5,0Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.

Literatura podstawowa

  1. Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W., Immunologia, PWN, Warszawa, 2006
  2. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H., Wpływ składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. I. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka, Adv Clin Exp Med, 15, 6, 1055–1062, 2006
  3. Książyk J., Żywienie a odporność, Nowa Pediatria, 30, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M., Podstawy immunologii, PZWL, Warszawa, 2010

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie obsługo programu komputerowego do układania diet. Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.2
T-L-2Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.2
T-L-3Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.2
T-L-4Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.2
T-L-5Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.2
T-L-6Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.2
T-L-7Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.2
T-L-8Zaliczenie ćwiczeń.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.2
T-W-2Swoista odporność humoralna i komórkowa.2
T-W-3Tolerancja pokarmowa.2
T-W-4Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.3
T-W-5Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.2
T-W-6Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność2
T-W-7Karotenoidy a odporność.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych5
A-L-3Studiowanie literatury6
A-L-4Konsultacje z nauczycielem5
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury5
A-W-3Przygotowaie do zaliczenia6
A-W-4Konsultacje z nauczycielem5
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-3zcid_W01Student ma ogólną wiedzę na temat wpływu składników żywności na układ immunologiczny. Zna immunomodulujące właściwości składników odżywczych. Posiada ogólną wiedzę składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenomiki oraz zależności pomiędzy sposobem odżywiania człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety, jako czynnik modulujący odporność człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W12Zna terminologię stosowaną w nutrigenomice oraz zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi.
TZZ_1A_W13Ma ogólną wiedzę na temat składu produktów i ich przydatności do żywienia, planowania racjonalnego żywienia człowieka zdrowego i chorego; oraz oceny stanu odżywienia. Ma podstawową wiedzę na temat zagrożeń wynikających z błędów żywieniowych, zna zasady tworzenia programów profilaktycznych.
TZZ_1A_W14Ma wiedzę na temat budowy i funkcjonowania organizmu ludzkiego, zmian pod wpływem czynników agresji środowiskowe i ich profilaktyki, zna rolę i metabolizm pobieranych składników odżywczych, oraz uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmy powstawania zachowań żywieniowych. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety i preparatów dietetycznych.
TZZ_1A_W22Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie modulowania odporności człowieka składnikami żywności.
Treści programoweT-L-5Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.
T-L-4Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.
T-L-3Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.
T-L-2Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.
T-L-6Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.
T-L-7Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.
T-L-1Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie obsługo programu komputerowego do układania diet. Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.
T-W-2Swoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-4Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.
T-W-1Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-3Tolerancja pokarmowa.
T-W-5Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.
T-W-6Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność
T-W-7Karotenoidy a odporność.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Układanie diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowych zagadnień z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności.
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
3,5Student posiada częściową wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
4,0Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności i poprawnie ją wykorzystuje.
4,5Student posiada całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności. Prawidłowo układa diety zawierające poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski.
5,0Student posiada całą wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu składników żywności. Prawidłowo układa diety zawierające poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Samodzielnie kojarz i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-3zcid_U01Student posiada umiejętność projektowania diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących. Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób chorych z uwzględnieniem immunomodulującego działania. Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów
TZZ_1A_U03Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
TZZ_1A_U04Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, a także do czytania ze zrozumiem publikacji naukowych, dokumentacji technologicznej, instrukcji obsługi urządzeń (maszyn) oraz podobnych dokumentów.
TZZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
TZZ_1A_U06Posługuje się poprawną nomenklaturą i terminologią chemiczną potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. 1,2,8,
TZZ_1A_U07Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności, ich przemiany w organizmie i produktach spożywczych, właściwości fizykochemiczne, oraz zbadać i określić zależność pomiędzy tymi składnikami.
TZZ_1A_U14Potrafi dobrać zbadać i wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi.
TZZ_1A_U15Potrafi przez odpowiedni dobór składników diety podnieść jej prozdrowotne efekty oddziaływania na organizm człowieka.
TZZ_1A_U16Potrafi zaprojektować i ocenić jadłospis dla różnych grup ludności. Posiada umiejętność identyfikacji oraz korekty błędów w żywieniu i stylu życia różnych grup ludności.
TZZ_1A_U29Posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie modulowania odporności człowieka składnikami żywności.
Treści programoweT-L-5Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.
T-L-4Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.
T-L-3Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.
T-L-2Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.
T-L-6Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.
T-L-7Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.
T-L-1Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie obsługo programu komputerowego do układania diet. Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.
T-W-2Swoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-4Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.
T-W-1Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-3Tolerancja pokarmowa.
T-W-5Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.
T-W-6Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność
T-W-7Karotenoidy a odporność.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Układanie diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety immunomodulującej i w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań.
3,0Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, jednak bez analizy.
3,5Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy.
4,0Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników.
4,5Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy.
5,0Student poprawnie projektuje jadłospisy immunomodulujące, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-3zcid_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia społecznej roli wpływu żywienia na układ immunologiczny. Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując różne role. Rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K02Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
TZZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
TZZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz określić priorytety służące realizacji określonych zadań.
TZZ_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego przetwórstwa żywności i żywienia człowieka.
TZZ_1A_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie modulowania odporności człowieka składnikami żywności.
Treści programoweT-L-5Immunomodulujące właściwości kwasów tłuszczowych pożywienia w organizmie człowieka. Układanie diet.
T-L-4Składniki mineralne a układ odpornościowy.Układanie diet.
T-L-3Wpływ witamin na aktywność układu immunologicznego.Układanie diet.
T-L-2Żywienie a odpowiedź odpornościowa (niedożywienie białkowo-energetyczne). Układanie diet.
T-L-6Immunomodulujące działanie probiotyków na układ odpornościowy. Układanie diet.
T-L-7Alergie pokarmowe – uwarunkowania, alergeny w żywności, diety eliminacyjna i prowokacyjna. Układanie diet.
T-L-1Zajęcia wprowadzające - zapoznianie studentów z tematyką zajęć, warunkami zaliczenia. Przypomnienie obsługo programu komputerowego do układania diet. Immunomodulacja. Klasyfikacja związków wykazujących działanie immunostymulujące.
T-W-2Swoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-4Modulowanie odporności nienasyconymi kwasami tłuszczowymi- immunożywienie.
T-W-1Nieswoista odporność humoralna i komórkowa.
T-W-3Tolerancja pokarmowa.
T-W-5Immunogenne oddziaływanie biofllawonoidów.
T-W-6Wpływ pałeczek kwasu mlekowego na odporność
T-W-7Karotenoidy a odporność.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Układanie diet zawierających poszczególne składniki w dawkach immunomodulujących
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena przygotowanych diet
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada potrzeby dokształcania się.
3,0Posiada potrzebę dokształcania się.
3,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy.
4,0Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy.
4,5Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
5,0Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.