Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Plany studiów w roku akademickim 2020/2021 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0102
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Chemia organicznaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
wykładyaudytoryjne4,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0451
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne3,02,0452
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0153
wykładyaudytoryjne2,01,0153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,5306
laboratoriapraktyczne3,00,5306
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0152
laboratoriapraktyczne1,01,0152
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biotechnologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0304
laboratoriapraktyczne1,01,0154
Chłodnictwo i przechowalnictwoegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0307
wykładyaudytoryjne2,01,0157
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne4,02,0456
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne4,01,0305
laboratoriapraktyczne2,02,0305
Przetwórstwo surowców drobiowychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0304
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Surowce rybnezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154
Surowce rzeźneegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0303
wykładyaudytoryjne2,01,0303
Technologia gastronomicznazaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia mięsaegzamin7,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne4,02,0454
Technologia mleczarskaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0454
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0307
wykładyaudytoryjne3,02,0307
Technologia produktów zbożowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Technologia roślinnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia rybnaegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0455
wykładyaudytoryjne3,01,0305
Technologia spożywczych produktów fermentowanychegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne4,01,0306
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0157
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0307

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Bezpieczeństwo w żywności a globalizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
2 Przetwórstwo mleka w gospodarstwach agroturystycznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
3 Właściwości funkcjonalne surowców i produktów roślinnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
4 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekstremofile w żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154
4 Wykorzystanie niekonwencjonalnych surowców mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
5 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne1,01,0154

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
2 Projektowanie nowych produktów mięsnychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
3 Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155
4 Zastosowanie surowców niechlebowych w piekarnictwiezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155