Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: technologia żywności i żywienia

Sylabus przedmiotu Systemy żywieniowe w świetle fizjologii wraz z aspektami żywienia różnych grup ludności1,0:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Systemy żywieniowe w świetle fizjologii wraz z aspektami żywienia różnych grup ludności1,0
Specjalność technologia żywności i żywienia
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 2,00,50zaliczenie
projektyP6 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość fizjologii żywienia i podstaw fizjologii człowieka
W-2Znajomość chemii organicznej, biochemii, fizjologii żywienia i fizjologii człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zmian fizjologicznych i endokrynologicznych zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb, także z wykorzystaniem zasad obowiązujących w określonych systemach żywieniowych
C-2Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi i określenie korzyści i zagrożeń wynikających z ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w różnych okresach życia

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych2
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej2
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego4
T-P-4Zaliczenie zajęć2
10
wykłady
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie2
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych2
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji2
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym2
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym2
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia4
T-W-7Zaliczenie zajeć1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Udział w zajęciach10
A-P-2Analiza literatury10
A-P-3Przygotowanie projektów10
30
wykłady
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Analiza literatury20
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne zawierające 3 pytania otwarte
S-2Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-3Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
S-4Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji wykonanego projektu.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_W01
Zna zmiany fizjologiczne i endokrynologiczne zachodzące w organizmie w różnych okresach życia i ich wpływ na konieczność modyfikacji sposobu żywienia
SD_3_W03C-1T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-P-4, T-P-3M-1, M-3, M-2S-1, S-2
SD_3-_SzDE05TZZ_W02
Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych i możliwości ich stosowania w różnych okresach życia
SD_3_W01C-2T-P-1, T-W-1, T-P-2, T-W-2, T-W-6, T-P-4, T-P-3, T-W-7M-1, M-2, M-3S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę całodziennej diety dla ludzi w różnym wieku, stosując zasady charakterystyczne dla różnych systemów żywieniowych.
SD_3_U02C-1T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-W-7, T-P-2, T-P-3, T-P-1, T-W-5, T-P-4, T-W-2, T-W-1M-3, M-1, M-2S-2
SD_3-_SzDE05TZZ_U02
Potrafi uzasdanić/ocenić korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania różnych systemów żywieniowych w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu
SD_3_U06C-2T-W-5, T-P-1, T-P-3, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-P-4, T-P-2, T-W-2, T-W-4, T-W-7M-2, M-3, M-1S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_K01
Ma świadomość potrzeby stałego pogłebiania wiedzy i twórczego jej wykorzystania
SD_3_K04C-1T-P-3, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-P-2, T-W-4, T-P-4, T-W-1, T-P-1, T-W-6M-1, M-3, M-2S-3
SD_3-_SzDE05TZZ_K03
Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
SD_3_K04C-2T-W-1, T-W-7, T-W-6, T-W-2, T-P-4, T-W-3, T-P-1, T-P-3, T-P-2, T-W-5, T-W-4M-1, M-2, M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_W01
Zna zmiany fizjologiczne i endokrynologiczne zachodzące w organizmie w różnych okresach życia i ich wpływ na konieczność modyfikacji sposobu żywienia
2,0
3,0poprawna odpowiedź na 3 pytania zaliczeniowe, w zakresie podstawowym zaliczony projekt kończący ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z poprawnie przeprowadzoną analizą diety
3,5
4,0
4,5
5,0
SD_3-_SzDE05TZZ_W02
Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych i możliwości ich stosowania w różnych okresach życia
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę tylko z zajęć z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych w kontekście wymagań organizmu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę całodziennej diety dla ludzi w różnym wieku, stosując zasady charakterystyczne dla różnych systemów żywieniowych.
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie skomponować jadłospis dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych z wykorzystaniem wybranych zasad żywienia charakterystycznych dla poszczególnych systemów żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0
SD_3-_SzDE05TZZ_U02
Potrafi uzasdanić/ocenić korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania różnych systemów żywieniowych w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu
2,0
3,0Student potrafi wykonać podstawową analizę korzyści i zagrożeń zdrowotnych wynikających ze stosowania poszczególnych systemów żywieniowych. Potrafi w podstawowym stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
SD_3-_SzDE05TZZ_K01
Ma świadomość potrzeby stałego pogłebiania wiedzy i twórczego jej wykorzystania
2,0
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
SD_3-_SzDE05TZZ_K03
Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
2,0
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2017
  2. Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
  3. Friedrich M. (red.), Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2002
  4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa, 2018
  5. Friedrich M. (red.), Witaminy, ZUT, Szczecin, 2016
  6. Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
  7. Pertyński T., Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław, 2004
  8. Pyrżak B., Walczak M., Endokrynologia wieku rozwojowego, PZWL, Warszawa, 2018
  9. Męczekalski B., Endokrynologia ciąży, PZWL, Warszawa, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
  2. Chicago Dietetic Association, Manual of clinical dietetics, 2000
  3. Rodrigez J.G, Najsłynniejsze diety, Imprint, Warszawa, 2008
  4. Bawa S.(red.), Dietoterapia 1, SGGW, Warszawa, 2009
  5. Borawska M., Malinowska M., Wegetarianizm - wady i zalety, PZWL, Warszawa, 2009
  6. Olko S., Makrobiotyka w polskiej kuchni, Wiedza i Książka, Warszawa, 2002

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych2
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej2
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego4
T-P-4Zaliczenie zajęć2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie2
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych2
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji2
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym2
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym2
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia4
T-W-7Zaliczenie zajeć1
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w zajęciach10
A-P-2Analiza literatury10
A-P-3Przygotowanie projektów10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach15
A-W-2Analiza literatury20
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_W01Zna zmiany fizjologiczne i endokrynologiczne zachodzące w organizmie w różnych okresach życia i ich wpływ na konieczność modyfikacji sposobu żywienia
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W03Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, umożliwiającą prowadzenie dyskusji oraz rewizję istniejących paradygmatów w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych, w szczególności związanych z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zmian fizjologicznych i endokrynologicznych zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb, także z wykorzystaniem zasad obowiązujących w określonych systemach żywieniowych
Treści programoweT-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym
T-W-7Zaliczenie zajeć
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-3Metoda projektów
M-2Metoda analizy przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne zawierające 3 pytania otwarte
S-2Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0poprawna odpowiedź na 3 pytania zaliczeniowe, w zakresie podstawowym zaliczony projekt kończący ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z poprawnie przeprowadzoną analizą diety
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_W02Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych i możliwości ich stosowania w różnych okresach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_W01Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na bardziej zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi i określenie korzyści i zagrożeń wynikających z ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w różnych okresach życia
Treści programoweT-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
T-W-7Zaliczenie zajeć
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji wykonanego projektu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę tylko z zajęć z zakresu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych w kontekście wymagań organizmu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_U01Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę całodziennej diety dla ludzi w różnym wieku, stosując zasady charakterystyczne dla różnych systemów żywieniowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_U02Potrafi praktycznie wykorzystać i udoskonalić metody, techniki i narzędzia badawcze w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny oraz twórczo je stosować do uzyskiwania wyników badawczych i ich opracowania.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zmian fizjologicznych i endokrynologicznych zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb, także z wykorzystaniem zasad obowiązujących w określonych systemach żywieniowych
Treści programoweT-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym
T-W-7Zaliczenie zajeć
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów
M-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w podstawowym zakresie skomponować jadłospis dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych z wykorzystaniem wybranych zasad żywienia charakterystycznych dla poszczególnych systemów żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_U02Potrafi uzasdanić/ocenić korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania różnych systemów żywieniowych w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_U06Potrafi pogłębiać kompetencje zawodowe i osobiste, szczególnie w zakresie pozyskiwania oraz analizowania najnowszych osiągnięć związanych z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi i określenie korzyści i zagrożeń wynikających z ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w różnych okresach życia
Treści programoweT-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym
T-W-7Zaliczenie zajeć
Metody nauczaniaM-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
M-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji wykonanego projektu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykonać podstawową analizę korzyści i zagrożeń zdrowotnych wynikających ze stosowania poszczególnych systemów żywieniowych. Potrafi w podstawowym stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_K01Ma świadomość potrzeby stałego pogłebiania wiedzy i twórczego jej wykorzystania
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_K04Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze do opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zmian fizjologicznych i endokrynologicznych zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb, także z wykorzystaniem zasad obowiązujących w określonych systemach żywieniowych
Treści programoweT-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym
T-W-7Zaliczenie zajeć
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-3Metoda projektów
M-2Metoda analizy przypadków
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięSD_3-_SzDE05TZZ_K03Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinySD_3_K04Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze do opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi i określenie korzyści i zagrożeń wynikających z ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w różnych okresach życia
Treści programoweT-W-1Systemy żywieniowe w ujęciu historycznym i współcześnie
T-W-7Zaliczenie zajeć
T-W-6Systemy żywieniowe w ontogenezie - korzyści i zagrożenia
T-W-2Fizjologiczne podstawy zasad żywienia w różnych systemach żywieniowych
T-P-4Zaliczenie zajęć
T-W-3Uwarunkowania metabolizmu w okresie ciąży i laktacji
T-P-1Analiza korzyści i zagrożeń wynikających ze składu diety w różnych systemach żywieniowych
T-P-3Dostosowanie zasad żywienia obowiązujących w różnych systemach żywieniowych do różnych okresów rozwoju ontogenetycznego
T-P-2Systemy żywieniowe z wykorzystaniem żywności lokalnej
T-W-5Uwarunkowania metabolizmu w wieku średnim i starszym
T-W-4Uwarunkowania metabolizmu w okresie rozwojowym
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Metoda analizy przypadków
M-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji wykonanego projektu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia. Kompetencje studenta sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu.
3,5
4,0
4,5
5,0